2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil oprendszerek szubjektíven

Miben, illetve kinek lehet jó a bada? Kinek az Android? Kinek a WP7? Kinek az iOS? Kinek a Blackberry?

[ ÚJ TESZT ]

Kérésre: Blackberry OS 5

A leírtak egy Blackberry Bold 9700 alapján készültek, amelyen Blackberry OS 5 üzemelt.

Blackberry. Sokaknak erről kapásból egy régivágású, öltönyös üzletember ugrik be, nem teljesen ok nélkül, mivel a többi rendszerrel ellentétben ez nem csak rendszer, hanem szolgáltatás is, erről nagyon részletes cikk már van a mobilarénán ([link]), illetve jómagam nem is használtam ezt a szolgáltatást, így nem is tudnék véleményt alkotni róla. Ha nagyon primitíven akarom összefoglalni, akkor lényegében egy szerveralapú biztonságos push e-mail rendszer, ami tömöríti a leveleket, hogy azok hamarabb jöjjenek le. Mivel szerveralapú, díjköteles is, így főleg céges ügyfeleknek lehet hasznos.

A rendszer egészén, működésén, felépítésén is látszik, hogy nem tizenévesek és átlagemberek számára készült, annál ugyanis lényegesen összetettebb. Elgondolkodtató, hogy a funkcionalitásának egyes pontjait miért nem vették át más rendszerek, hiszen a mindennapokat is megkönnyítené.

Érdekességként megemlíthető, hogy a Blackberryk mindegyike vagy optikai trackball-t vagy hagyományos trackball-t használ, és vagy qwertz, vagy fél qwertz gombsort tartalmaz, ami már előrevetíti, hogy a levelezés, vagy legalábbis a szöveges bevitel előtérben volt a készülékek fejlesztése során.

A rendszer maga stabil és gyors, a „bekapcsolás” is alig vesz igénybe pár másodpercet. A betöltés sebessége szokatlanul gyors, és ezesetben be is igazolódik, hogy ez csak egy nagyon jó és nagyon hasznos trükk, ugyanis a rendszer, ha kikapcsoljuk, nem kapcsol ki, csak minden funkciót kikapcsol, olyasmi jelleggel, mint a hibernálás a számítógépnél. Ha akkukivétel után a gép rendesen elindul, akkor a folyamat több percet is igénybe vesz. Ha már itt tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a telefon kikapcsolva is ébreszt, illetve (dobpergés) be lehet állítani, hogy melyik napon mikor kapcsoljon automatikusan ki és be. Lehet, csak én érzem okos dolognak, de azért elfogadnám ezt a funkciót más rendszerek esetében is. A naptár korrekt, teszi a dolgát. A böngésző nem támogatja a Flash-t, gyorsnak nem lehet nevezni, de különösebben lassúnak sem. Vészhelyzetekben az ember tud keresni vele valamit, de ezen garantáltan senki nem fog hobbiból böngészni.. Opera mini van BB-re, érdemesebb lecserélni a gyári böngészőt rá.

A korral még a Blackberrynek is haladnia kell, így a médialejátszó program egészen kellemes, még előre beállított hangsémák közül is lehetőségünk van választani.( A támogatott formátumok listája: XviD, H264, mpeg4, mp3, wma, midi, aac, aac+, eAAC +) Office fileok megjelenítése a gyárilag telepített teljes verziós DocsToGo-val lehetséges. A 9700-as eetében adott a GPS vevő, így a Blackberry Maps is a készüléken van, ez egy online térkép, olyan mint a Google Maps, csak rondább, és kevesebb lehetőséget ad, de szerencsére a Google Maps is telepíthető a készülékre a Blackberry App World-ön keresztül. Ajánlott. Az Előbb említett alkalmazásbolt nem törhet a csúcsra az alkalmazások darabszáma által, de így is sokkal jobban áll ezen a téren, mint a bada, hiszen az egyszerűbb dolgokra lehet megoldást találni benne, extrém ötlegek esetén viszont csak a „nincs találat” felirattal nézhetünk farkasszemet. Fizetni Paypallal és bankkártyával tudunk, amennyiben nem csak ingyenes alkalmazásra van igényünk.

A rendszer beállítási lehetőségeinek száma finoman szólva sem szűkös, itt minimum fél óra mire az ember átrágja magát az opciókon, de embertől függően ez lehet több is. Persze nagyrészt az opciók inkább az üzleti réteget szolgálják ki, de a telefon célcsoportját figyelembe véve ez nem is meglepő. Először is lehetőség van biztonságos adattörlésre (ez tényleg helytálló megfogalmazás is, mert semmilyen adatvisszaállító programmal nem tudtam kivakarni a biztonságosan törölt kártyából semmit), van lehetőség adattitkosításra mind a belső memóriában, mind a memóriakártyán, ennek az erősségét 3 lépcsőben állíthatjuk., illetve lehetőség van a zene és videofileok kihagyására is a tömörítési eljárásból. Gyakorlatban ennek az aktiválása esetén mindig jelszót fog kérni a billentyűzár feloldása után a készülék, amennyiben ezt helyesen megkapja, 5mp gondolkodás után kinyitja a készüléket, és minden olyan, mint ha nem is lenne semmi titkosítva. Van egy tűzfalnak nevezett dolog is, ami smseket, mmseket, maileket tud szűrni feladó alapján. Csengőhangnak természetesen képes beállítani saját zenét is, a hangerő 10lépcsőben állítható. Amennyiben nem igényeljük a titkosítást, be lehet állítani titkosítás nélkül is jelszókérést a billentyűzár feloldása esetén, illetve lehetőség van beállítani, hogy hány hibás próba után hány percre blokkolja a készüléket. A rendszer lehetőséget ad még a memória tömörítésére is , illetve külső memória alkalmazására (memóriakártyára telepítésre) Az adatszolgáltatás letiltása természetesen itt is az alapfunkciók közé tartozik. Konkrét hátrányt nem tudok említeni, de azért az emberek többsége eléggé ellenszenvesen méregette a 9700-as állítólag jónak számító gombajait, és tény, hogy üzenetet írni jobb rajta, mint egy átlagos érintőképernyőn, de hosszabb idő után elfárad az ember keze az apró gomboktól, és ha csak telefonszámot akarsz beírni, akkor kényelmetlenebb bármilyen más megoldásnál. Összességében ez egy nagyon jól átgondolt célszerszám, semmi több.

Kinek ajánlanám?
Egyértelműen üzletembereknek, akiknek a levelezés még a mellékhelységben is életbevágóan fontos, illetve azoknak, akik olyan dolgokat tartanak a telefonjukon, amiket meg akarnak védeni a rossz kezekbe kerüléstől. Teljesen céleszköz.
Röviden: Levelezésre kihegyezett, stabil rendszer, feljett védelmi funkciókkal.

A képek a mobilarena.hu-ról vannak, mivel nem találtam rendes screenshot programot BB-re.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.