2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil oprendszerek szubjektíven

Miben, illetve kinek lehet jó a bada? Kinek az Android? Kinek a WP7? Kinek az iOS? Kinek a Blackberry?

[ ÚJ TESZT ]

Android

A Google nevével fémjelzett rendszer, jelenleg az iOS legfőbb ellenfelének van kikiáltva, bár teljesen más. Ebből 2.1, 2.2, 2.3-as rendszer tapasztalatai alapján írom, amit írok.

Az Android egy könnyen megtanulható, könnyen átlátható, egyszerű, de alapból elég kevéssé felszerelt rendszer (mondjuk a badához képest), azaz alapból nem viszi a DivX-et, nincs beépített dokumentumkezelője (egyes gyártók persze teletömik a telefonjaikat plusz alkalmazásokkal, de nem mind ilyen), és érdemes figyelni arra, hogy telefontól függő lehet a Flash-lejátszás képessége (nem mintha olyan gyakran kéne, de azért nem árt, ha van) viszont alkalmazásokkal végtelenségig bővíthető, fejleszthető, így szinte bármit meg lehet vele oldani.

Androidra fellelhetőek a Market-ben nem publikált alkalmazások is(pedig a Market is szinte minden feladatra 10-100 alkalmazást kínál, és jó részük ingyenes, de a legjobbak sem kerülnek életveszélyes összegbe), ezeket egyszerűen a memóriakártyára való felpakolást követően egy tappantással feltelepíthetjük.

Az alap kinézetét érdemi mennyiségben egyedül ennek lehet lecserélni különféle launcherekkel, így mindenki a saját szájízének megfelelő kinézetűvé varázsolhatja a rendszert.

Hátrányaként említendő, hogy az Androidos telefonok olyanok, mint egy barátnő, azaz ha elhanyagolod, nagyon hamar undok lesz.
Ha valakinek az az igénye egy telefonnal kapcsolatban, hogy ne kelljen vele foglalkozni, csak szimplán működjön, akkor az felejtse is el az Androidot.

1-2 kép:Gyári kinézet; 3 kép: SonyEricsson Android kinézet; 4-5 kép: HTC Android kinézet

A széles testreszabhatóság hátránya, hogy a programok néha külön életet élnek, azaz ha nem tudjuk, hogy érdemes néha a memóriában maradt progikat kipucolni, akkor a telefon pillanatok alatt lassabb lesz, mint bármi más. (Igen, elismerem, hivatalosan az Android megoldja magától a háttérben futó alkalmazások kipucolását, ha valami nem férne el, de valóságban sem SGS-en, Sem Spica-n, sem Blade-n, sem Galaxy 3-on nem lehetett Task killer nélkül létezni, ha voltak telepítve programok a gépen).
(Programtelepítéssel kapcsolatos leírás itt, hodostamas fórumtárs tollából)

A rendszer másik nagy előnye, hogy ingyenes és nyílt, így az ilyen rendszerrel ellátott telefonok árában nem mutatkozik pluszként a rajta pihenő rendszer, és adott képességeket a konkurens rendszereknél jelentősen olcsóbban kaphatunk meg (ZTE Blade).
A rendszer nyíltsága miatt az Android szabadon moddolható, alakítgatható, így aki az alap Androiddal valamit nem tud megoldani, az kereshet a telefonjára egy átiratot, majd hozzá az igényének megfelelő patch-et.
Ha nincs, kellő jártassággal megírhatja az ember maga is(persze bizonyos korlátokon belül).

Az engem egyedül elszomorító dolog a rendszerrel kapcsolatban, hogy a frissebb verzióra történő frissítés teljes egészében a gyártó (pl. LG) feladata, és dönthet úgy bármikor, hogy nem adja ki rá a frissebb verziót. Például a Motorola egy 120 rugós telefonnál (XT720) megengedte magának, hogy semmilyen frisssítést nem adott hozzá a későbbiekben. Drága készülékeknél, ha nem modder beállítottságú ez ember, akkor azért kényelmetlen lehet az Android, ha elvárás a friss szoftver (persze ez az esetek egy kis részében van csak így, de mindenképpen kockázat).. (ravebp fórumtárs utólag hívta fel a figyelmemet arra, hogy a Google I/O konferencián megegyeztek a főbb gyártók a Google-val abban, hogy mindenki azonos ideig támogatja a készülékek frisítését, de ennek működőképességében csak reménykedni lehet egyenlőre..)

LauncherPRO kinézet, NetFront kinézet, Samsung kinézet(3,4,5 kép).

A rendszert sokféle kinézettel árusítják, Van amelyik gyártó TouchWiz-t tesz rá, van amelyik Sense UI-t, van gyártó, aki hagyja a gyárit, van aki Optimus UI-t tesz a rendszer fölé, és a felhasználó mégis ugyanazt a rendszert kapja.
Persze ha a kinézete nem felel meg, még vásárolható/letölthető újabb és újabb kinézet is a rendszerhez.
Ami mindig azonos marad, az a kezdőképernyő, ami minden alkalommal widgetekkel pakolható tele, illetve a böngésző, amely gyors és jó, viszont a rendszer verziójától, illetve a telefon hardveres képességeitől függ, hogy támogatja-e a Flash-t.

A csengőhang szabadon választható, viszont nem mindegyik telefon képes gyárilag blokkolni a 3g/gprs adatforgalmat, ami nagy baj, mivel az Android szeret kapcsolatot tartani a világgal, és ha ezt nem wifi-n teszi, akkor pillanatok alatt horribilis összegeket generál a számlánkon, ha nincs mobilinternet-előfizetésünk.
Alapbeállításban szinkronizálja az E-mailjeinket, a Facebook-eseményeket, és mindent, amihez csak internet kell.

Természetesen a memóriakártya tartalmát láthatjuk a gépen, ha összekötjük a telefonnal, viszont érdemes figyelni rá, hogy csak 2.2-es verziótól fölfele lehet programot telepíteni a kártyára. A korábbi verziókban a programok kizárólag a belső memórián kaphattak helyet, ami eléggé problémás, ha valaki 100+ alkalmazást akar a telefonján tartani. Az Android a többi rendszerrel ellentétben sajnos hajlamos arra, hogy napi használattól (sok program feltelepítése-letörlése után) lassul, és néha szükség van egy teljes reset-re rajta.

Többet egyszerűen nem lehet írni erről a rendszerről, hiszen eléggé amorf rendszer, minden gyártónál más a kinézete, a felszereltsége, csupán a letölthető programok, és a gyárilag beleépített alkalmazások azonosak.

Kinek ajánlanám?
Olyanoknak, akik konyítanak valamit az informatikához, nem sokat, de azért a „task killer” fogalmával tisztában vannak, illetve azoknak kifejezetten jó társa lehet, akik kedvelik a moddolást, az alakítgatást, és elfogadják, hogy néha újra kell telepíteni a rendszert.

Röviden: Minden megvalósítható vele, de érteni is kell hozzá, hogy jó legyen hosszabb távon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.