2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil oprendszerek szubjektíven

Miben, illetve kinek lehet jó a bada? Kinek az Android? Kinek a WP7? Kinek az iOS? Kinek a Blackberry?

[ ÚJ TESZT ]

Windows Phone 7

Számomra talán a legérdekesebb rendszer az összes közül. Amikor a mobilarénán olvastam az első WP7-es cikket, még nevettem, hogy ez a Microsoft mekkorát fog bukni ezzel a csúnya, buta rendszerrel.

Aztán volt egy Optimus 7 nyereményjáték, amit nem sikerült megnyernem, de amint jó áron láttam Optimus 7-est, megvettem, hogy mégiscsak tudjam, miről maradtam le. És megfogott. Maga a telefon nem, de egy Omnia 7 csere után már teljesen ott tartottam, hogy nekem nem is kell más, csak ez a rendszer, ezzel a hardverrel.

A rendszer pillanatok alatt megszokható, és megszerethető, talán a gördülékenysége, könnyűsége miatt (igen, iOS után láttam ezt, és így is ez volt az érzésem).
Sajnos, ahogy a badánál és az iOS-nél, itt sem lehet programokat telepíteni kívülről a telefonra, és az iOS-el ellentétben itt használható, stabil trükk sincsen ennek a korlátozásnak az elkerülésére.

A telefonhoz egyedül egy kizárólag Windows és Mac rendszerekre elérhető programmal (mi van a Linuxosokkal?), a Zune-nal férhetünk hozzá.
Ezzel szinkronizálhatjuk a zenéket, a képeket, a videókat, illetve ezen keresztül frissíthetjük a telefon rendszerét, ami nagyon kényelmes, mivel nem sokat vacakol és kérdezget, illetve maga a frissítés igen gyorsan el is készül.

Programok tekintetében még nincsen túlzottan jól eleresztve a rendszer, de ami van, az minőségi, viszont a kb 2/3-a fizetős.
A Flash-t nem kezeli, a böngészője felemás (gyors, jó, de pl. Facebook lenyíló fül megakasztja), és nem meglepő módon hibátlanul támogatja gyárilag az Office-t, illetve nagyon jó Adobe Reader is van hozzá.
A levelezőkliense előtt le a kalappal, gyors, egyszerű, kényelmes.

Érdekesség, és egyben szomorú is, hogy a gyári, nem túl feltűnő csengőhangokon kívül nincs lehetőség sajátot választani. Ez azért nagy hiba, mert a gyárilag komponált csengőhangokat még egy átlagos, nem túl hangos teremben sem lehet meghallani. Nem feltűnő, nem egyedi, nem éles, és nem hosszan tartó a csengőhangok egyike sem. Én beérem egy régi telefon csengéssel is, de még az sincs a gyári hangok között. Borzalmas. (A Mango frissítés után már választhatóak lesznek egyéni csengőhangok)

A másik meglepő dolog, hogy a rendszer nem ad lehetőséget rejtett wifi hálózatokra való csatlakozásra (a Mango majd ezt is megoldja), illetve jelenleg nem támogatja a Magyar nyelvet, amit szintén a Mango kódnevű frissítés hoz el a WP7-re vágyóknak.

People hub, azaz a telefonkönyv, a mail kontaktlista és a Facebook ismerősök egyvelege.

Furcsa, elsőre ijesztő megoldás, hogy nincsen hagyományos értelemben vett telefonkönyv a rendszerben, ugyanis a people nevű alkalmazás nem csupán telefonkönyv, hanem e-mail névjegyzék, facebook kontaktlista, amolyan minden egyben jellegű. Ide a kontaktok a fiók beállítását követően automatikusan bekerülnek. Eléggé ijesztő 1000+ névvel farkasszemet nézni, de beállítható, hogy mi jelenjen meg és mi nem, úgyhogy szerencsére azért nem életveszélyes a helyzet, de én speciel jobban örültem volna egy külön telefonkönyvnek.

A zenelejátszó kiváló, nagyon jól szól, viszont equalizert nem tartalmaz, ez HTC telefonokon külön alkalmazásként elérhető, ha valakinek fontos.

A háttérkép mindig az előadó, az albumborítók megjelennek, és az Androiddal ellentétben minden 3g/gprs adatforgalmat ki lehet kapcsolni a készüléken, amire szükség is lehet, mert nagyon szeret felmenni a gép a netre (pl onnan tölti le az előadó képét a médialejátszó háttérképének)

Balra a gyorsmenü, jobbra a teljes menü.

A rendszer kinézete nagyon egyszerű, elsőre mondhatni ijesztő, de hamar megszokható. Testreszabhatóságból nulla, a háttérszín lehet fekete és fehér, a menü színét pedig 5-6 rikító szín közül választhatjuk ki (lime, pink, babakék, narancs, ilyesmi).

Alapképernyő nincs, csak képernyőzár, akárcsak az iOS esetében. A menü 2 részből áll, a gyorsmenüből, azaz "csempékből", illetve a tényleges menüből.
Előbbibe tetszőleges számú alkalmazást tehetünk ki (ez jön be a képernyőzár feloldása után), nekünk megfelelő sorrendbe rendezve, míg utóbbiban jelenik meg minden telepített alkalmazás, és a főbb menüpontok, mint a "Settings".
Érdekes továbbá, hogy az alkalmazások szinte mindegyikében lehet oldalra is görgetni, mivel egy-egy alkalmazás több oldalból áll össze, oldalanként más-más részegységük jelenik meg (Pl. a People hub esetében egyik a nevek oldala, másik az újdonságoké, (Facebook, stb.) míg a harmadik az utolsó történéseké.

Szépsége a rendszernek, hogy megakasztani még természetellenes mennyiségű telepített programmal sem lehet, a bekapcsolása alig 10 másodpercet vesz igénybe, használni élmény, és nem kell aggódni, hogy a gyártó támogatja-e a rendszert, avagy sem, ameddig a vas elég, addig a Microsoft támogatja a frissítéseket. Persze az ép ész győzött, és nem tartottam meg tartaléknak az Omnia7-et, de állítom, lesz még idő, amikor komoly ellenfél lesz a WP7, mert élmény használni, és a hozzá tartozó Marketplace is gyorsan bővül (azonos ütemben, mint anno az iPhone App Store).

Kinek ajánlanám?
Jó szívvel pillanatnyilag még senkinek, mert még bőven van mit fejleszteni rajta, és nincs is elég alkalmazás hozzá, de ha valakinek az Android túl akadozós, az iOS túl drága (bár a 3G már hardveraprón kifejezetten nem drága), és nincs igénye nagyon extra szoftverekre, akkor megfelelő társ lehet a mindennapokhoz.

Röviden: Gyors, könnyen megszerethető, de érdemes még várni vele, legalább a „Mango” frissítés megjelenéséig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.