2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil oprendszerek szubjektíven

Miben, illetve kinek lehet jó a bada? Kinek az Android? Kinek a WP7? Kinek az iOS? Kinek a Blackberry?

[ ÚJ TESZT ]

iOS

A leginkább fanatikusokat maga köré gyűjtő rendszer. Ennek talán az lehet az oka, hogy a hardver és a szoftver egy kézben van, így nem alakulhatnak ki olyan helyzetek, hogy a hardver kevés a szoftverhez, illetve még a minőségével is gondok vannak (mint az Androidnál a T-Mobile Pulse, ami gyakorlatilag csak akkor volt használható, ha a rendszer lehetőségeinek egyikét sem használjuk ki, vagy moddolunk).
Ehhez hozzájön, hogy az Apple neve az emberek többsége szerint jobban cseng, mint pl egy LG, vagy Samsung. Egy biztos, összességében az Apple telefonjait ha nem nézi meg az ember élőben, akkor is biztos lehet benne, hogy amit tud, azt jól tudja, ami van benne, az pedig minőségi. Ez azért nem kis dolog, de cserébe meg is kérik az árát rendesen.

Maga a rendszer a WP7-hez hasonlóan (vagy inkább fordítva) zárt, hihetetlenül stabil, és korlátozásokkal teli. Ezek a korlátozások sokak szemét szúrják (bluetooth fileátvitel hiánya, pendrive-ként való funkcionálás hiánya), ugyanakkor különösebben nem használja az átlagember ezeket a funkciókat, szóval nagy gond azért nincsen vele. (Amennyiben valakinek óhatatlanul igénye van ezekre, némi fórumozás-google kereséssel pillanatok alatt találhat megoldást, hogyan vegye rá a készüléket ezekre a dolgokra)

Az iOS-hez tartozó App Store tartalmazza jelenleg legtöbb programot az összes mobil operációs rendszer közül, és ezeknek a minősége sem éppen rossz, sőt, szinte mind elsőrangú.
Természetesen játékok is akadnak dögivel, illetve minden igényre akad hasznos, használható alkalmazás, így Office és Adobe PDF formátumot is megtekinthetünk rajta.
A böngésző sajnos nem támogatja a Flash-t, de eddig ebből nem akadt gondom, mivel a Youtube-on kívül nem használtam mást, amihez kellett volna.

Szoftveres támogatás két év, így nem kell aggódni, hogy a következő verzió vajon lesz-e rá, vagy nem, mert eléggé egyértelműen van publikálva a dolog, és be is tartják, nem változtatgatnak rajta.

Képernyőzár, menü(3GS, 4 esetén háttérkép is van/lehet), mappa tartalmának megjelenítése a menüben

A rendszer a billentyűzár feloldása után rögtön a menübe repít minket, így widgetek nincsenek, és nem is lenne sok értelme a létezésüknek, mivel a menü ikonjai (oldalanként 16db, plusz 4db fix alul) szabadon áthelyezhetőek, így az első oldalra azokat teszi az ember ösztönösen, amit a leggyakrabban használ.
A kezelhetőség egyszerűségét talán az példázza a legjobban, hogy mind az idősebb(60+) ismerőseim képesek voltak kezelni elsőre (akik az Androidon elgondolkoztak, hogy most hogyan kéne), illetve az általános iskola alsóbb osztályaiba járó gyerekek is elsőre rájöttek az iOS kezelésére.

Pofonegyszerű, tényleg. Az oldalak között oldalirányba történő görgetéssel lehet váltogatni, az oldalak száma mindig annyi, ahányon alkalmazás fellelhető.

Csengőhangok nem választhatóak szabadon, így ez esetben is kénytelenek leszünk beérni a gyári darabokkal, (amik itt legalább jól hallhatóak, és nem zavaróak) illetve ha ezek nem felelnek meg, akkor van lehetőség csengőhangok vásárlására az iTunes-on keresztül, vagy némi trükközéssel megoldható másképp is.

A böngésző Safari, ami sajnos nem támogatja a Flash-t, viszont oldalszélességre tördel, gyors, és hibátlanul jeleníti meg a tartalmakat.

A zenelejátszó tartalmaz equalizert, megjeleníti az albumborítókat.

Sajnos az iOS-t futtató eszközök is a géphez vannak kötve, akárcsak a WP7-esek, így az iTunes nevű szoftveren keresztül tudunk szoftvert frissíteni, zenét feltenni, képeket másolni, illetve videókat feltenni. Hátulütője a dolognak, hogy csak egy adott gépről tudunk zenét feltenni, ha másik géppel szinkronizáljuk, akkor annyi a zenéinknek, amik korábban rajta voltak.
Valószínűleg a stabilitás érdekében nem lehet hozzáférni a rendszerhez másként, cserébe olyan rendszert kapunk, amin nem lehet kifogni, mindig gyors és kellemesen használható lesz.

Kinek ajánlanám?
Olyasvalakinek, aki a maximális kényelemért, könnyű kezelhetőségért, megbízhatóságért képes mélyen a zsebébe nyúlni, és igénye van a szoftveres bővíthetőségre.

Röviden: Kényelem, megbízhatóság, sebesség, horribilis áron.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.