2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini PC - egy csöppnyi forradalom II.

A Mini PC piac magára találni látszik, ahogy csökken a csíkszélesség és növekszik az arányos teljesítmény.

[ ÚJ TESZT ]

Gigabyte Brix

Gigabyte Brix GB-BXI3-4010 – a „jómunkásember”

A Gigabyte nem tapasztalatlan zöldfülű a mini PC piacon sem, ennek megfelelően a macskakő kinézetű, találóan Brix névre keresztelt kis dobozkái igen elterjedtek és népszerűek. Megbízhatóak, jó anyaghasználat jellemzi őket, és teljesítményben minden igényt kielégítő termékpalettával van jelen a cég a köztudatban.

Külső

A külső egyszerű, nem feltűnő, könnyen beilleszthető bármilyen környezetbe (akár nappaliban, akár irodában is bevethető). Méretei: 29.9 mm x 107.6 mm x 114.4 mm, kompakt méretű.

A tetőn a cég logója és a bekapcsoló gomb kapott helyet. Az előlapon két darab USB 3.0 port és egy SPDIF képes fejhallgató kimenet található. Sajnos egyik USB sem használható kikapcsolt állapotban mobiltöltésre, bár ez ma még nem alapvető elvárás, így nem is róható fel a Gigabytenak.

Oldalt csupán szellőzőnyílások kaptak helyet, így minden további port a hátoldalra került. Megjelenítésre egy normál méretű HDMI és egy Mini Displayport áll rendelkezésre, továbbá egy RJ45-ös hálózati csatlakozó és további két USB 3.0 foglalt is színesíti a palettát, amelyet a táp DC csatlakozója, illetve egy Kensington lock tesz teljessé. A megfelelő tápellátásról egy 19 V 3.42 A táp gondoskodik.

A kategóriára jellemzően a dobozban egy VESA rögzítőkeretet is találunk, amellyel monitorunk hátlapjához rögzíthető a masina. A Mini PC-k világában ez a megoldás nem egyedi, segíthet például irodai felhasználásban is, ahol szintén számít, hogy mi látszik és mennyire, de a nappaliban, HTPC-ként bevetve is eltüntethető a szem elől házimozink lelke.

Belső

A Haswell i3-4010u ULV processzor hozza, amit kell. 22 nm-es, ennek megfelelően kicsi, keveset fogyaszt. Órajele rögzítetten 1.7 GHz, vagyis nem kapott Turbo Boost támogatást, viszont a teljesítmény függvényében természetesen tud a megfelelő sebességgel játszadozni a SpeedStepnek köszönhetően és nem mellékesen a már ismert védelmi mechanizmust is megkapta, amely magas hőmérséklet esetén visszaveszi az órajelet 800 MHz-re így hűtve le a processzort. 2 fizikai maggal 4 logikai szálat képes kezelni. Az alaplapi chipset az Intel HM87 modellje.

A kis i3 egy HD Graphics 4400 (GT2) IGP-t tartalmaz, amely 20 EU-t használ, 200 MHz és Turbo Boost technológiájával 1 GHz-es sebességen. Az Intel a 4400 előállítása során már alkalmazta a 3D Tri-Gate eljárást, így a fogyasztása relatíve alacsony, míg teljesítménye kb. 20 - 30%-kal növekedett az elődhöz képest és a tesztek szerint vetekszik a dedikált Radeon HD 7550M modellével.

Barebone kiépítéséből adódóan a memória és a tárhely kérdése a felhasználóra vár, 2 DDR3 slot, maximum 16 GB méretig és 1600 MHz sebességig, illetve mSATA csatlakozó található az alaplapon. A Gigabyte gondolt azokra is, akik már rendelkeznek SATA csatolós merevlemezzel, így a tetőbe építve kínál egy 2.5 inch méretű beépítő keretet SATA 3 csatlakozóval.

Kommunikációra a már említett Gigabit Ethernet csatlakozó vagy a mini PCIe foglalatba illeszkedő Realtek IEEE 802.11b/g/n Wifi és 4.0 Bluetooth kártya áll rendelkezésre. A Realtek modul nem kategóriája csúcsa, de azért megbízhatóan teljesít és stabil streamelést tesz lehetővé.

Ha már Realtek, a hangchip szintén a gyártó terméke: Realtek ALC269, amely 2 független PCM szeretó sávot kezel egy időben és eléri a 98 dB dinamikus tartományt. SPDIF kimenetén maximálisan 24 bites és 192 KHz-es hangot képes kezelni. Elterjedt, népszerű típus, mely képes DTS-HD MA bitstreamre is.

Használat közben

A kis dobozka alacsony terhelés mellett szinte hangtalan és 40-50 fok körül mozog a hőmérséklete netezés, filmezés közben. Kicsit megizzasztva játékokkal vagy erősebb hardvert igénylő videókkal sem éri el a throttling szintet, amely 80 fok fölött lép életbe, így azt mondhatjuk, hogy a hűtése megfelelő, még ha hallható is. Egyáltalán nem idegesítően hangos, de azért ha közel ülünk hozzá, megadja az alapzajt. Ha megfelelően messze ülünk, mondjuk a nappaliban, észre sem fogjuk venni.

Sokan szidják a Gigabyte mini PC-k (és talán többen VGA-ik) hűtésének hangerejét a felső kategóriában, de azt azért érdemes átgondolni, hogy ha játékos kiépítést veszünk, egy i7-4710HQ processzor és egy dedikált GTX 760 VGA vajon mennyi hőt is képes termelni egy ilyen aprócska házban. Ehhez képest viszont azok a hűtők is megteszik, amit lehet, bár nyilván a magas C-hez közelítő hanggal. Ebben a modellben egészen moderált hangja van a ventillátoroknak.

Intenzív internetezés, 1080p YouTube videók és több nyitott fül nem igazán hatja meg a processzort, meglehetősen stabilan teljesít ilyen helyzetekben. Játékok terén a HD 4400 azért gátat szab a képzeletnek, de például a Diablo III, CS:GO, több MMO és például a Tomb Raider is mind szépen futnak minimumhoz közeli vagy medium grafikai beállításokkal. Ettől az IGP-től ne várjunk csodát, viszont nem kell lemondanunk a játékról, ha alkalomadtán szórakozni támadna kedvünk. Mint említettem, a hőmérséklettel nem lesz gond játékok alatt sem.

HTPC

Mivel a Haswell családtól az Intel támogatja a HDMI 1.4 verzióját is, a Brix is ezt a csatlakozót kapta. Windows DXVA támogatással egy 2160/30p videó lejátszása még belefér HDMI-n keresztül, akár UHD tévére küldve is. Ez igen szép teljesítmény. Ez és a HD hangsávok bitstreaming képessége már igen vonzó HTPC-vé teszi a kis dobozt. Érdekes módon madVR használatával jelentősebb drop tapasztalható, míg EVR custom beállítással simább lehet a 2160/30p lejátszás egy memóriamodul használatával. A madVR sokkal érzékenyebb a memóriára a jelek szerint. Sima lejátszást azonban csak kétcsatornás memória esetén várhatunk (kitet használjunk). Az OpenELec, módosított Linux felhasználók pedig VAAPI támogatással élvezhetik ugyanezt. Az Intel a HEVC Main profil (8 bites) lejátszást hibrid CPU+GPU támogatással segíti az újabb driverekkel.

Egyelőre azonban a HEVC lejátszás tesztelése 60 fps sebességgel maradjon teszt, mert míg a gyártók is most implementálják és optimalizálják drivereiket, a dekódereket, a rendelkezésre álló filmek, videók is leginkább tapasztalati jellegűek. Csak erős és gyors asztali processzorok képesek szoftveres dekódolásra jelenleg. Legalábbis a HTPC mainstream egyelőre nem erről szól és picit igazságtalanul vádolnánk az Intel IGP-it gyengeséggel, lemaradással ezen a téren, mivel a filmek majdnem mindig 24 fps sebességűek és sample videókat is úgy kell vadászni még. Látható, hogy a 4K, HEVC és az UHD kijelző lesz hamarosan a standard, erre azonban még várnunk kell kicsit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.