2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Miért és mire is jó egy PDA

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Miért és mire is jó egy PDA Sokan vannak akik nem ismerik sokan vannak akik most ismerkednek...

[ ÚJ TESZT ]

Miért és mire is jó egy PDA

Sokan vannak akik nem ismerik sokan vannak akik most ismerkednek ezen készülékekkel és vagyunk egy páran akik már rég használják és szeretik gépüket.
Ezen írásom inkább az első 2 csoportba tartozóknak szólna.
Hol is kezdjem. Talán a GPS-nél amit többen is ismerhetnek. A GPS először katonai célokra kifejlesztett helymeghatározó rendszer volt, manapság már mindenki számára elérhető. Bevált programok segítenek a navigálásban mint pl az iGO.
[kép]
Sokan a GPS navigáció miatt vásárolnak PDA-t, GPS antenna lehet magában a készülékbe integrálva vagy külön lehet csatlakoztatni. De ezenkívül még rengeteg dologra használható.

Kezdjük ott, hogy PIM (Personal information manager - Személyes Információk Kezelése) alkalmazásokat biztosít számunkra. Nem akarom túl hosszan taglalni mert van már egy jó kis teszt ezzel kapcsolatban[link]. Ilyenek pl. emlékeztetők, találkozók, feljegyzések (ezeket be is pötyöghetjük vagy rendes írással is bevihetjük), telefonszámok, fontos adatainkat (amelyeket jelszóval védhetünk) tárolása.
Lehetőség van Excel, Word dokumentumaink tárolására, megtekintésére illetve szerkesztésére, PDF fájlok olvasására Adobe Reader segítségével. E-book olvasása külön erre a célra e-book olvasóval (Microsoft Reader for Pocket PC).
Adataink biztonsága érdekében a PC-kel le is szinkronizálhatjuk, így ha netalántán elvesznének ezek az adatok a PDA-ról egyszerűen pótolhatjuk őket. Ezen kívűl van még lehetőség biztonsági mentésre is a PDA-n amit érdemes a ROM-ba vagy memóriakártyára menteni.
Ezen PIM alkalmazások többségét alapból tartalmazza a Windows Mobil 2003/2003SE ill.5.0 és 6-os változata, de én szeretem használni a Pocket Informant nevezetű programot.

Fájl kezelésre (másolás, mozgatás, törlés, stb…) ott az Intéző(a windows-ban lévővel megegyező szerpet tölt be) amit kicsit kevésnek érzek. Ezért használom a Total Commander-t szinte minden igényt kielégít kive azt hogy nem tudunk egyből BT-n keresztül fájl-t küldeni.
Ezen probléma megoldására használhatjuk a Resco explorert ami tényleg nagyon jó és nagyon megönyíti a dolgunk.

Számológépet is találunk persze csak az egyszerűbb fajtából. Sebaj rengeteg tudományos szmológép program áll rendelkezésünkre pl. Aidem Engineering Calculator.

Multimédia terén is vannak lehetőségek.
Amit elsőnek megemlítenék az a videó (TCPMP) és zenelejátszó (MortPlayer) tulajdonság. Erről is ven egy teszt így ezt se részletezném[link].Egy hosszú utazás során akár kedvenc sorozatunk néhány epízódjátból is válogathatunk vagy akár zenét is halgathatunk. Videó illetve zenelejátszó programból van elég sok én az előbb említett 2-t ajánlanám annak ellenére, hogy van beépített lejátszó (Windows Media Player), de az nem a legtökéletesebb. Zenelejátszáskor egy hasznos kis program segítségével a SreenOff nevezetű programmal akár ki is kapcsolhatjuk a képernyőt a kevesebb fogyasztás miatt.
Fotóalbum.Digitális fényképezőgépünkel készült fotóinkat is tárolhatjuk a PDA-n. Erre én a Resco Photo Viewer-t használom, de egy jó és ingyenes program az XnView (ennek asztali változata is van). Mindegyik nagyon kényelmes és jól használható.Egy egész családi fotóalbumot tudunk rajta tárolni és a zsebünkben elfér.
Zene lejátszásán kívűl használhatjuk hanganyag felvételéhez is. A felvételt használhatjuk jegyzetként, erre lehetőség is van ha új feljegyzést készítünk (ez is alapból benne van). De erre is van jobb megoldás mégpedig a Resco Audio Recorder vagy a VITO VoiceDialer.

[kép]

Internetezés lehetőség is van. Vagy telefonon keresztül kapcsolódunk a világhálóhoz vagy a PDA-ban lévő WiFi segítségével kapcsolódunk egy közelben lévő hálózathoz.
Ha épp nem vagyunk PC közelbe e-mail-jeink, hírek, időjárás, (hozzászólásaink ) megtekintésére jó.
Aalpból az Internet explorer van a gépeken de ha nem tetszik lecserélhetjük egy Opera böngészőre is.
Megtalálható még a Pocket MSN is a gépeken és rakhatunk rá akár Pocket Skype-t is.

Játékok. Nos nem ez az a dolog amiért valaki PPC-t fog venni, de mégis várakozás közben igen kellemes perceket vagy akár órát szerezhetünk vele magunknak. Némelyik igen szórakoztató tud lenni.

Van néhány olyan dolog is ami már csak extra dolgként említendő mint pl. a NoviiRemote programocska amivel a PDA-nkat tv távirányítóként használhatjuk.
Ezenkívül még sok más hasznos program található, amikkel akár kedvünk és hangulatunk szerint testreszabhatjuk készülékünket.

Manapság a PDA-k fel vannak szerelve Bluetooth-al és WiFi-vel amik biztosítják számunkra a megfelelő adatkommunikációt a PC-k, telefonok és más PDA-k között.
Aki azon gondolkozik, hogy a telefon mellé nem igazán férne azoknak már PDA-telefon kombó is elérhető.Egyedüli hátránya a kis üzemidő.
Mindenki megtalálhatja magának a megfeleőt ezeket a dolgokat/ezekre a dolgokra mindegyik képes legyen az PDA, PDA+GPS, PDA+GSM, PDA+GSM+GPS.

Nos hogy miért is jó egy PDA, szerintem azért mert sokoldalú. És, hogy mire, az remélem körvonalazódik eme kis irományból.
Van benne jövő főleg az alapvető PIM funkciókat tartalmazó egyszerű ám megbízható készülékeket tekintve.

Peet210

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.