2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Miből mennyit? 2.0

Mit ér 2 mag, 4 mag, hyper threading és a turbo boost? Kihajtja? Mennyi lesz az áramszámla?

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások

Ha olvastatok már tőlem blogbejegyzést, akkor a lefuttatott tesztekkel már találkozhattatok. Az i3-mat öt beállítás mellett teszteltem. Az első négy beállítás egy és két magot jelent, mind a két esetben HT-vel és a nélkül. Ráadásként 2 mag és HT mellett felhúztam 3.5GHz-re. Az i5-nél turbó nélkül (2.5GHz) 1, 2, 3 és 4 mag mellett és 4 maggal turbóval (max. 3.2GHz) is lefuttattam a teszteket.

A SuperPI elég régi darab és elsősorban az x87-es utasításokra támaszkodik. Mivel egy szálon fut, ezért nem skálázódik a magok számának növelésével. Sokan ezért és mert eléggé Intel párti nem használják, de arra tökéletes, hogy a turbó és órajel emelésének hatását kimutassa. Az i3 a tuninggal, az i5 pedig a turbóval arányosan gyorsult.

Az excel teszt is egy szálon fut, de teljesen másként viselkedik. A hyper threadinget nem szereti, de az i3 órajel emelésének hatására gyorsul. Az i5 turbója sem hatja meg, csak azt nem értem, hogy az egy magos teljesítmény miért ennyire gyenge.

A Winrar egy szálon az órajelre gyorsul, de nem arányosan. i3 esetén 20% emelés kb. 18%-ot jelent, de az i5 turbo boost csak 13%-ot jelent, pedig elvileg 28%-ot emel, ha csak egy magot terhelünk. Multi thread esetén meglepó, hogy a HT mennyit javít az eredményen, míg a tuning szinte semmit. Az i5 sem skálázódik lineárisan, aminek a program memória sávszélesség igényének tudható be.

A Cinebench is nagyon szereti a HT-t és az órajel emelését is. Az i3 tuningolva olyan erős, mint három 2400s mag 2.5GHz-en. Az i5 boost megoldása az egy szálas tesztnél hozza a papírformát. Érdekes, hogy a Sandy Bridge clock to clock ennyivel erősebb a Clarkdalenél. Teljes terhelésnél a turbó 3.8%-ot jelent.

A WinFF, még pontosabban az ffmpeg a magokkal számával és az órajellel is szinte egyenes arányban skálázódik. A HT is kb. 25%-ot dob az i3 teljesítményén, de az i5 fizikai magjai sokkal gyorsabbak. Keményebb tuninggal, nagyjából 4.2GHz-en az i3 ugyanolyan gyors lenne, mint a 4 darab 2.5GHz-es Sandy Bridge mag.

Az apacheot több file mérettel is teszteltem 5, 10 és 50 párhuzamos kapcsolat mellett is. Az grafikonon az eredmények átlaga látható, de az i3 a kapcsolatok számának emelésével maradt le. Az i3-nál a hyper threading ismét jól működött és az órajel emelése is. Sokat számít, hogy az i3 tuningnál a memória órajele is nőtt 1333-ról 1600MHz-re. Az i5-nél 3 és 4 mag között már alig javult a teljesítmény, de a turbó sokat javított az átlagon.

Linux kernel fordítás közben a CPU integer része dolgozik. A HT ismét lendít az i3 teljesítményén, akárcsak az overclock. Teljes terhelésnél az i5 4 fizikai magja ismét könnyedén győz még alacsony órajelen is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • i7-2600 Hyper-threading

    A kérdés: mire jó hyper-threading 2 és 4 mag esetén?

  • XCOM: Enemy Unknown

    Egy hónapja jelent meg az XCOM legújabb része; a játékmenet a ma már ritka körökre osztott stratégia.

  • Öregfiúk

    Vajon állják-e a sarat az első generációs kétmagos processzorok és egy Athlon II X2 Far Cry 3 alatt?

  • Miből mennyit 3.

    Három játék, négy videokártya CPU skálázódása i7-2600 "lebutítással" (1.6, 2.0, 2.4, 2.8 és 3.2 GHz-en).

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.