2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Meizu 20 Pro

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid, szubjektív és egyáltalán nem alapos leírás a Meizu legújabb telefonjáról.

[ ÚJ TESZT ]

Hogy miért vettem egy kínai belpiacos telefont? A korábbi telefonom szintén Meizu volt, egy 16th. Tudott pár olyan dolgot, amit mára már egy másik telefon sem tud (ezekről majd később*), és hiányzott volna egy másik telefonra váltásnál, ezért is örültem, amikor megláttam a híreket a Meizu visszatéréséről, illetve, hogy egy csomó dologban sokkal többet tud, mint a 16th (NFC, vezetékmentes töltés, három 50 megapixeles lencse, infra, ultrahangos kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó), és nincs flagship ára.

Volt egy csomó kérdésem, ezért igyekeztem az összes tesztet elolvasni (egy se volt), illetve megnézni a tesztvideókat.

Amik nem derültek ki a videókból:
- van-e benne infra (egyik oldal szerint igen, a másik szerint nem)
- vajon fognak-e menni vele a banki alkalmazások, lehet-e fizetni az NFC-jével
- az egyéb céges alkalmazások fognak-e menni rajta
- mennyire lassú lassított felvételt tud

Azért is írom ezt a logout bejegyzést, mert hátha másban is felmerültek ezek, vagy más olyan kérdések, amikre nem lehet választ találni. Viszont Mobilaréna szintű teszt nem lesz, két okból: se tapasztalatom nincs a többi új készülékkel, se tesztkörnyezetem nincs, másrészt felesleges lenne képeket csinálnom, mind a készülékről, mind a készülékkel, ha ezekből egyébként is rengeteg anyagot lehet találni máshol.
Továbbá azért is, hátha kiderül, hogy másnak is van már ilyen készüléke, és a számomra még sötét foltokat sikerül eloszlatni.

Az első rossz hír, hogy a Meizu a 17-től kezdve visszavonult a globális piacról, és csak Kínában forgalmazott. Lényegében a csődtől mentette meg a Geely felvásárlása, már előtte is lehetett látni, hogy a visszavonulás is az elfogyó tőke következménye. Úgy tűnik, a Geely lát benne fantáziát, így jöhetett ki a Meizu 20 sorozat, a Meizu 20 ~150.000 forintnyi, a Meizu 20 Pro ~200.000 forintnyi jüanért. Ez egyszerre sok és kevés: a 16th akkori áránál sokkal több, egy hasonló tudású készülékhez képest olcsó (mondhatni, most próbálja visszaszerezni a vevőit a Meizu).

Mivel nincs európai forgalmazás, ezért csak kínai oldalról lehet megvenni. Én a GizTopról rendeltem: a jó hír az, hogy a telefon tényleg pár nap alatt megérkezett, a rosszat inkább nem mondom el, de nem igazán tudom ajánlani a GizTopot.

A telefon kijelzőjére alapból feltettek egy fóliát, illetve van egy átlátszó puha tok is, bátor vagyok (vagy vakmerő) nem használok tokot (igaz, tört már be kijelzőm - próbálok jobban vigyázni azóta), így számomra ez nem volt fontos. A 80 wattos töltő is kínai konnektorba jó, úgyhogy érdemes beszerezni mellé egy konnektor átalakítót is. Szerencsére ott is 230/50-es hálózat van, úgyhogy a legegyszerűbb átalakító is megteszi (egyébként a konnektoruk egy-az-egyben a földeletlen amerikai szabványnak felel meg. A hálózatuk pedig az európainak. Biztos megvan a maga oka). Volt még jó pár kínai papír is mellette, gondolom, köszönőlevél, önreklámozás, leírás és garancialevél, ugye ez szürkeimport, tehát nem is próbáltam meg ráengedni valamilyen fordítóprogramot.

Mivel belpiacos, ezért csak két nyelv van: kínai és angol. Nekem ez nem probléma, szakmai ártalom, hogy a számítógépek és a telefonok operációs rendszerét is angolul használom, de ez újabb elrettentő dolog lehet mindenki másnak. Az első bekapcsolás után ért az első kellemetlen meglepetés: a telefon szólt, hogy a download folderben van a google.apk. A Giztop azt ígérte, hogy előre installálják, ehhez képest nem volt sehol. Ha telepítettem, akkor ott volt, de nem volt használható, és hiába próbáltam ki az összes trükköt (mint a helyi adatok és a cache törlése, vagy másik apk letöltése), sehogy sem bírtam működésre bírni. Ráadásul újraindítás után mindig eltűnt a Google. (ebből gondoltam, hogy a GizTop is feltette, csak nem ellenőrizte a működését) A megoldás a Setting mélyén rejlett: az Accessibility alatt volt egy Google Basic Services kapcsoló, ami kikapcsolva letilt minden kapcsolatot a Google-lel, pusztán energiatakarékossági okokból (milyen figyelmesek ott Kínában). Ezt átkapcsolva már ment minden. Mondjuk nem volt egy jó kezdés.

Ezt követte a folytatás, az mBack:a taszkváltást nem találtam, ami az (erősen Apple ihletettségű) alsó csíktól balra vagy jobbra egy felfele húzás volt a 16th-n: a 20 Pro-n ez a vissza főképernyőre volt, és sehogy hiába kutattam a menüket. Pótszerként van a "smarttouch" lebegő gömb, arra rá lehet tenni a taszkváltás funkciót Ez a folytatás se volt túl barátságos. (Aztán rájöttem a megoldásra: a 16th-n négyféle lehetőség volt a taszkváltásra, és mindegyikhez volt egy rövid videó is a beállítások alatt. Az "easy gesture" esetén oldalról behúzva vissza, alulról felfele főképernyő, alulról felfele és tartva taszkváltás. Na a 20-on az "mBack" és az "easy gesture" egyszerre aktív, és erre nincs semmi utalás sehol. De legalább kiderült)

Aztán elkezdtem ismerkedni az applikációkkal, van valami Aicy csomag, ami mindenféle AI-s segítséget kínál szövegek lefordításában, és így tovább - csak kínaiul tud. A zenelejátszó is nagyon jónak tűnik, csak kínaiul tud. A Meizu saját alkalmazásai (garancia ügyintézés, tanácsadó hívása, és így tovább) meg fogtok lepődni, de csak kínaiul tudnak.
Aztán amikor az első hívás befutott a telefonra, akkor a híváslistánál kiírta, hogy ez egy nem kínai, kívülről érkező hívás, ha esetleg engem zavarnak az ilyen hívások, akkor nagyon szívesen letiltja azokat.
Na ez volt az a pont, amikor kezdtem úgy érezni, hogy egy kínai belpiacos telefon nem csak arról szól, hogy csak angol nyelv van a kínain kívül.

Mivel nincs értesítési led, ezért az AOD használata javallott - a régin is lett volna, nem szeretem, nem használtam, pedig ennél már lehet időzíteni is a használatát (azaz például alvásidőben nem), lehet, hogy nem fog beégni (kipróbáltam, változtatja a helyét, szabályozza a fényerőt a környezettől függően és figyel a közelségérzékelőre is, azaz táskában, zsebben nem fogja mutatni az időt), de egyelőre nem győzött meg. Különösen, hogy a frontkamera mellett körbeszalad egy fénycsík, ha valamit közölni akar a telefon kikapcsolt képernyő mellett, de csak egyetlen egyszer - pedig semmibe sem került volna, ha az a fénycsík az értesítési led mintájára feloldásig szaladgálna.
Ha már értesítés: különvették a notificationt és a quick settinget, első lehúzás az értesítések, második az eléggé MIUI-szerű quick settings képernyő, ez sem igazán tetszett, és őszintén megvallva, szerintem ezt is csak megszokni lehet, de értelmét nem látom.

Ami még szintén nincs, és a flagship kategóriában elvárt, a vízállóság. Cseppállóság van, IP54.

5G: tudja. Mikor elkezdtem írni ezt a bemutatót, akkor még sehol nem láttam 5G-t a státuszsorban - nem volt korlátlan adatcsomagom. Hétvégén mindenkinek adtak hozzáférést egy hónapra, most olyan helyeken is mutatott 5G-t, ahol még a szolgáltató szerint sem volt. B20-at is tudnia kell - egyszer teszteltem az átviteli sebességet, az elég soványka volt: 1 mbit/s, ugyanazzal a sim kártyával ugyanott, egy perc múlva 20 mbit/s - igaz, szerintem ott pont kis celláknak kellene lennie, B3 vagy B7-tel.

Viszont ez után egyre jobban kezdtem megkedvelni a készüléket.
*Rövid kitérő, a pozitív dolgok között írnám le azt is, hogy mik is azok a dolgok, amiket mára már egy másik telefon sem tud, azok kedvéért, akik még nem találkoztak ezzel: ezt még az Apple hozta be 2014-ben "Force Touch" néven, és két dolgot tudott: mérni a nyomás erősségét, és a vibra visszajelzésnek meg lehetett adni a helyét - konkrétan onnan lehetett tudni, hogy erősebben lett megnyomva a kijelző, hogy pontosan ott vissza is rúgott a kijelző (vagy érintőpad, mert ugyanez MacBookban is volt). Ezt 2019-ben ki is vezették, azóta csak rövid és hosszú nyomás van iPhone-okban, tehát tudtommal már csak a Meizu maradt ezzel a funkcióval. Sok helyen ők se használják, de ott nagyon könnyű rászokni: az alsó csíkon az erős nyomás visszavisz a főképernyőre (és mivel az erősebb nyomást rezgés jelzi, ezért pontosan lehet tudni, hogy mikor volt a nyomás erősebb a megszokottnál, tehát tényleg csak egy pillanatig kell rányomni). A másik dolog az alkalmazáslista: a képernyő szélén fel- vagy lehúzásra feljön az ABC, az adott betűre húzva feljön az ezzel a betűvel kezdődő alkalmazások listája. Itt nincs erős nyomás, de van visszajelzés: a húzások alatt lehet érezni, hogy pontosan az ujj alatt rúg vissza a kijelző. Egyébként ez a funkció annyira kényelmes, hogy a 16th-n nem is rendeztem sorba az ikonokat, a ritkábban használtakat innen vettem elő. (mert egyébként Apple (és kínai telefon) módra nincs alkalmazáslista, az összes ikon a főképernyőn van)
Lehet mondani, hogy apróságok, és valószínűleg hamar is vissza lehetne állni ezek hiányára egy másik készüléken, de pont az apró, de megszokott kényelmi dolgokhoz lehet a legjobban ragaszkodni

A saját tooljával az összes alkalmazásom és adatom, fényképem át tudtam szedni a régi telefonról. A security folyamatosan nézi, hogy melyik alkalmazás mihez akar hozzáférni (na például ilyenkor nem tudom, hogy ez Android feature vagy Meizus), így rendszeresen látom, hogy a GBoard a háttérben próbálta olvasni a clipboardot. Hiába, amerikai alkalmazást már nagyon szívesen mószerol. A Phone app pedig a lokációt próbálja olvasni, annak viszont semmilyen jogosultságát nem lehet beállítani - ja, mert az eredeti kínai. A phone appnak egyébként vannak szerethető előnyei is, de ezekről inkább szintén nem beszélnék.

Az alkalmazásokból mindent fel tudtam tenni, ezzel semmi probléma nem volt, pár nap után már jobban belaktam, mint az eredetit.

Az arcfelismerés nagyon gyors, és félhomályban is jól működik (beállítottam azt, hogy sötétben segítsen rá a kijelző a felismerésre, na még egyszer nem villant fel fehéren a kijelző. Azt meg kétlem, hogy infravörös fényt is ki tudna bocsájtani - viszont teljes sötétben és elég sötét háttérképpel is magabiztosan ismert fel, csak egy majdnem fekete háttérképpel tudtam meggyőződni arról, hogy tényleg vannak határai)
Az ujjlenyomat-érzékelés még ennél is jobb, a 16th-val covid alatt volt zavaró, hogy boltban az arcfelismerés a maszk miatt nem működött, az ujjlenyomaté pedig a hideg helyről melegbe változás miatt enyhén párás kijelző miatt. Meg akkor, ha úgy gondolta, hogy most inkább többször kell próbálkoznom - na ennél ilyen nincs, bármikor, bárhogyan egy pillanat alatt felismer.

Formára tényleg olyan, mintha az iPhone és az S23 szerelemgyereke lenne, európai szemmel csak az oldalfal lehetne acélosan csillogó helyett alumíniumosan matt. Gyanítom, Kínában és az USA-ban ez inkább előnynek számít, ott az alufelni is krómozott.

A kijelző nekem nagyon tetszik. A sima Meizu 20 ellen gyakori érv a kijelzőjének a Delta mátrixa, ami csökkenti az effektív felbontást. A Pro-ban már Diamond mátrix van (vagy én nem vettem észre a betűk szétesettségét), ráadásul LTPO, tehát 120 Hz-ig tudja skálázni a képernyőfrissítést.

A GPS. Nagyon gyors, és kétcsatornás, most szoba közepén 48/73 műholdat mond, útközben volt 60/80 is.

Az 5 Ah által biztosított idő is szintén nagyon tetszik, beleértve azt is, hogy miután rátettem a töltőre, lényegében mire ránéztem következő alkalommal, már 100%-on volt. Miután bekapcsoltam a 90% fölötti lassabb töltést, akkor is (igen, hozzászoktam a lassú töltőkhöz). Papíron 80 wattal lehet kábelről tölteni, ötvennel drótmentesen.

Igen, és van infravörös távvezérlés, pedig már letettem róla - semmilyen alkalmazás nem utalt rá, hogy lenne. A tetején ott az adó, amiről azt hittem, hogy a hangszóró nyílása. Miután feltettem a MI Remote-ot, már tudtam is kapcsolgatni a tévét és a set-top boxot. (viccesen néz ki, hogy a másik telefon kameráján keresztül látszik, ahogy világít az infra led - szabad szemmel ugye semmit. Illetve azt sem értem, hogy miért nem a hátlapon van az infraled, értem én, hogy megszokás, a sima távirányítóknál is így van, de azért kicsit nehézkes úgy nyomkodni a gombokat, hogy a kijelző a plafont nézi, és nem engem) A LeEco azért ennél többet tudott, ott volt infra vevő is, be is lehetett tanítani más távvezérlő szekvenciáira.

A kameráról annyit, hogy a tesztekben látható, az S23 Ultra sokkal jobb képeket csinál, hiába a három 50 megapixeles érzékelő, a lézer és a soktengelyes OIS. Ez így igaz, valószínűleg a lencséken fogták meg a költségeket, a normál kamerának a legjobb a képe, a teleobjektívé már gyengébb, és a széles látószögű pedig még annál is. Ilyenkor lehet azt mondani, hogy ha összevetjük egy ugyanannyiba kerülő másik készülékkel, annál sokkal jobb a képe - ami egyébként igaz.
A gyári fényképező alkalmazás eléggé puritán, még a raw felvételt sem találtam meg sehol. A lassított felvétel 240 FPS-es, azaz nyolcszoros lassítást tud.
Sajnos Meizu 20 Pro-hoz való GCam-et nem találtam sehol - fel lehet telepíteni, viszont config.xml hiányában nagyon hamar meg is fagy - és hozzávaló config file-t eddig még nem találtam sehol.

Nem én vagyok a célközönség, de azért kipróbáltam: van sztereó hang, és telefonhoz képest egész szépen szól.

A cikk szabadon szerkeszthető, tehát igyekszem a korábban leírtakat pontosítani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.