Asrock B365 alaplapok a középosztálynak

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-08-30 15:00

Íme az Asrock B365M Pro4, a B365 PRO4, a B365M Phantom Gaming 4 és a B365 Phantom Gaming 4!

Kulcsszavak: . AsrockIntelB365alaplap

[ Új teszt ]

Maga a B365, a visszatérő harcos!

Az Intel a B365-ös chipsetet 2018 decemberében mutatta be, melyet már a foglalat megjelenése óta piacon lévő B360 Express és a H370 közé szánt. Az elnevezés kissé csalóka, nem új lapkakészletről van szó, csupán a B360-as lapkakészlet csíkszélességét 14nm-ről 22nm-re helyezték, hasonlóan a másik ilyen chipsethez, az Intel H310C-hez. Ezzel a 14nm-es gyártósorokat akarták picit tehermentesíteni. Tudásában nem lett kevesebb, s a nagyobb csíkszél miatti fogyasztásnövekedésen is sikerült hozni...

Maga a chipset tudásban a H370-hez van közelebb, mintsem a B360-hoz, 12 helyett már 20 PCI-e sávval gazdálkodhatnak az alaplapgyártók, amit pl. extra M.2 és U.2 portokra használhatnak fel. Így tehát már nincs akadálya olcsón a 2 db M.2 SSD elhelyezésének. Viszont ami fura, hogy a 300-as chipsetekre jellemző WiFi integráció is elmaradt. A B365 Express az Intel Management Engine 11-es, régi kiadását használja, szemben a B360 ME 12-es verziójával. Picit olyan, mintha elővették volna a régi, jó öreg Q170 v. Z170 lapkakészletet, melyet „alulfeszültségeltek”. 😊 Ezek az alaplapok középkategóriás megoldások lesznek, elérhetőek már 16.000 Ft-tól (mondjuk itt még nincs M.2 foglalat, egy sem… ), de 25 ezer Ft környékén már kellemes, VRM hűtőbordával ellátott alaplapokat találunk, nagyjából mindenki számára megfelelő felszereltséggel, mint pl. az általam is próbált B365M Pro4. Ugorjunk is bele a mélyvízbe, nézzük, mit küld az Asrock a legtöbbet értékesített alaplapok közé harcba.

Írásom 4db B365 Express lapkakészlettel ellátott Asrock alaplapot fog bemutatni, melyek már fél éve a piacon vannak, rengetegen építettek rájuk gépet, nemhiába, az Asrock a 1155 óta az egyik legjobb Intel-es alaplapgyártóvá lépett elő. Ma már én is csak Asrock és MSI alaplapokkal ajánlok ki gépeket, a felhasználó igényeihez szabottan. Nem rosszak az Asus alaplapok (szerény személyem szerint túlárazottak, nem kicsit), s a Gigabyte alaplapjait is ajánlom, bár azokat inkább a másik oldal, az AMD AM4-es foglalatához.

Bemutatóm róluk szól!

Nézzük meg részletesebben a résztvevő alaplapokat!

Asrock B365M Pro4

Mindent adnak, ami kellhet.

Ez a VRM hűtés bőségesen elég ebben a kategóriában. Sőt! :)

Üdvözölendő a három monitorkimenet, így mindenki kénye-kedvére válogathat! Sajnos nincs optikai hangkimenet, viszont a jóval drágább lapoknál sem megszokott.

2db M.2 SSD aljzat és egy a Wifi kártyának. Ebben az árban és méretben ez ritka. Érdemes figyelni arra, hogy a második M.2 aljzatba rakott SSD a videókártya meleg levegőjét kapja, és túlzottan vastag sem lehet a hűtőbordája, hiszen a kártyától nem férne el.

Az M.2 hűtőborda szép vastag, súlyos darab, így hihetünk neki, hogy ér is valamit.

Természetesen hővezető lapkákkal szerelve, így nekünk csak csavarozni kell.

Beszerelve. Jól hozzáférhető minden, ventilátor csatlakozók is jó helyen vannak. Egy ilyen olcsóbb régióba szánt deszkától ez plusz pont!

ASROCK B365 PRO4

Akárcsak a kistestvér, ez is szép, átgondolt alaplap!

Az mATX-es kistesóról ismerős borda. Természetesen itt is jól végzi dolgát!

+1 USB3.0 a kistesóhoz képest. A többi ugyanaz.

Itt már volt hely, így az alsó PCI-e X16 foglalat alá költözött a 2. M.2 foglalat, így nyugodtan használható akár nagyobb hűtőbordával szerelt verzió is, nem fog bennünket zavarni a videókártya behelyezésekor.

Beszerelve itt is látható, hogy jól hozzáférhető helyekre kerültek a csatlakozók, még a 8 pin ki-be csatlakozása nem igényelt nőgyógyász ujjakat.

ASROCK B365M Phantom Gaming 4

A jól megszokott fekete-fehér dizájnt leváltotta a játékos felhasználók által oly kedvelt fekete-piros. Vérbeli belépő a gamer világba!

Lecserélte az alaplap VRM bordáját is az Asrock, egy kisebb darabra, de melegedésre még az én légmozgást teljesen nélkülöző házamban sem volt példa. Bár a Pro4 szériától azért pár fokkal magasabbak voltak a hőfokok, de még mindig bőven az átlagos szint alatt voltak.

Itt látható a megcsonkított VRM borda...

A DVI-DSUB duó helyét átvette a displayport, és immár felkerült az optikai hangkimenet is! Aki ilyen lapot vesz, minden bizonnyal úgyis diszkrét videókártyát használ, amin nincsenek már eme régi monitorcsatlakozók... :)

mATX alaplap lévén itt is figyelni kell majd a 2. M.2 elhelyezésének korlátaira.

Pirosan villog, ahogy kell. Természetesen állítható sebességgel, intenzitással és stílussal!

...akár a hátlapi kivezetések burkolata... :)

Immár LED-ekkel, de ugyanazzal a precíz tervezéssel. GG Asrock!

ASROCK B365 PHANTOM GAMING 4

Ez már ízig-vérig gamer alaplap, ha nem tuningol az ember, és nem használ 2666 MHz-nél gyorsabb RAM-okat, bátran ajánlom!

Ugyanaz a borda, mint a kistesón

Szintén 1 USB porttal több, más különbség itt sincs...

Itt azonban már van. A 2. M.2 foglalat alulra költözött, akárcsak a B365 Pro4 esetében, ellenben itt ő is kapott hűtőbordát. Ráadásul mivel nem akad fel a RAM slotokban, így meglehetősen méretes darab lett.

Ennél nem kell több. Minden megtalálható rajta, és meglehetősen szép ezzel a fekete-piros színkombóval! Ráfért már a vérpezsdítés a megszokott Asrock kinézetre!

Még, ami különbség a Pro4 és a Phantom Gaming 4 között a kinézet mellett, az a BIOS. A Pro4-es széria megszokott fekete-kék UEFI témáját leváltotta a Phantom Gaming 4 fekete-piros témára.

Következő oldalon be is mutatom a BIOS-okat, valamint leírom az alaklapok tesztelésére használt konfigurációt és a használt programokat!

BIOS képek és teszkonfig

A jól megszokott Asrock UEFI felület, fekete-kék téma, melyet már oly sokszor láthattunk.

Ez a BIOS található a B365M Pro4-en és a sima B365 Pro4-en is.

Az Asrock Phantom Gaming felülete, mely lényegében egy skin, fekete-piros színkombinációban, akárcsak az alaplapok, ez is modernebb hatást kelt. Funkcionalitásban számottevő különbség nincs.

[B][I]Tesztkonfig![/I][/B]

Mind a 4 alaplapot teljesen megegyező környezetben teszteltem, ugyanazon programokat felhasználva. Minden mérésről képernyőmentés készült, az eredményeket pedig táblázatba gyűjtve diagramokat készítettem a könnyebb olvashatóság érdekében. A memóriák auto beállításon voltak, minden alaplapcsere után friss rendszer telepítve. Nos, akkor nézzük, mire is jutottam!

Tesztben szereplő programok :

- Aida64 6.00.5100
- Cinebench R2.0
- CPU'Z 1.89.1
- CrystalDiskmark 6.0.2 X64
- PCMARK10
- Winrar 5.71
- HwBot X265 Benchmark V2.0.0

Eredmények és végszó

Mint látható, kiugróan nagy különbséget nem tapasztaltam, talán csak a WINRAR tesztjében, hogy miért, nem jöttem rá. Többszöri futtatásra is ez az eredmény jött ki, máshol ez az előny nem realizálódott, így értetlenül állok előtte. A négy bemutatott alaplap közül bármelyiket is válasszuk, nem fogjuk megbánni. Manapság teret hódít a microATX, letettek a felhasználók arról a téves tézisről, miszerint az mATX az olcsó, irodai gépekbe való, most már egész komoly konfigokat építenek mini tornyokba, esetleg fekvő kocka házakba, melyeket valójában ITX-es konfigoknak szántak, mégis nagyon sok közülük elfogadja az mATX alaplapokat. Nekem nagyon tetszett a Phantom Gaming 4 új színezete, ez a fekete-piros színösszeállítás igazán fiatalos, az edzett üveg oldallappal ellátott házak miatt fontos lépés.

Az alaplapokat az Asrock-tól kaptam bemutatásra!