2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Intel IGP vs. nVidia belépőszint

Vajon egy IGP versenyre kelhet-e egy alsó kategóriás videókártyával? Hol tartanak teljesítményben?

[ ÚJ TESZT ]

Unigine Heaven és FluidMark

Unigine Heaven 4.0

Evezzünk el a 3DMark tesztekről, és nézzük még a GPU-kat más benchmarkban is! A Unigine népszerű tesztjét maximális beállításokon, max tesszelációval és élsimítással futtattam Full HD-ban. A diavetítésből felocsúdva, a számokon az látszik, mintha ismét a 3DMArk 06 eredményét tettem volna be (a 950M-et leszámítva): HD4600 és GT 630 azonos teljesítményt hoz, a GT430-as nagyjából fele pontszámban, 530-as kb. 40%-kal több. A 950M az egyetlen, ami kilóg a sorból, itt már az elvárt módon, más kategória (4x teljesítmény az IGP-hez képest azért decens).

FluidMark

Érdekesnek találtam a tesztbe belevenni egy olyan benchmark-ot is, ami a nVidia PhysX alatti méréseket tartalmaz. Itt a két CPU versenyzik a két dedikált low GeForce-szal. Már nem törekedtem arra, hogy a processzorok azonos erőt képviseljenek (hiszen nem is ez a cél), hanem a tuninggal nálam elérhető legmagasabb órajelen mentek. Azért, hogy a végeredményt ne befolyásolja negatívan, vagyis a kis nVidia kártyáknak a grafikai számításokkal ne kelljen megbirkózniuk, a megjelenítést egy másik kártya végezte (AMD7870 hybrid PhysX-szel). Már HD alapértelmezett beállítások esetén is részben borul a papírforma: Addig rendben is lenne, hogy a GT430 megveri a tuningolt 4770K-t, de a 18% előny nem túl sok, ellenben a 6770K-tól már kikap. A GT630 azért mindenesetre rádupláz a kicsi Fermire. Nem túl nagy előny ez egy direkt az nVidia GPU-knak való tesztben!

Full HD-ban azonban már nincs esélyük! A GT630 csak a 4770K OC-val van egálban, a Skylake-től kikap, a 430-as pedig még ennek is csak a felét tudja… Érdemes megnézni, hogy a 2 processzor közötti különbség 28 ill. 14%. Előbbi egy korrekt érték lenne az 5% körüli órajel különbség ellenére is. Utóbbi már nem tűnik generációs különbségnek. Végül egy megjegyzés: a tesztprogram használja a többszálú PhysX CPU számítást, szemben az általánosan a játékoknál jellemző helyzettel. Valamint a dedikált GeForce esetén gyakran olyan plusz effektek is bekapcsolhatóak, amik nélküle nem. Ezen tények azonban nem mentik fel őket és az nVidiát, itt ugyanis nem jelent igazi előny egy dedikált belépő szintű kártya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.