2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

PC PS3- ból - friss tapasztalatokkal!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy gépet akartam, ami alkalmas játékra, de alapesetben egy kellemes netezős gép lenne. Többféle opció jött szóba

[ ÚJ TESZT ]

Nem tudom ki, hogy van vele, én a legolcsóbban akarom a legjobbat. Én egy gépet akartam, ami alkalmas játékra, de alapesetben egy kellemes netezős gép lenne. Többféle opció jött szóba:

1. Kisebb teljesítmény, alacsonyabb ár. Ez persze evidens, de sokan meghúzzák a nadrágszíjat, és ezzel oldják meg a pénzbeli problémákat. Ez kimerül egy olcsóbb AMD prociban, 780G- s integrált videokártyával, olcsó házzal, táppal, stb. Ez a verzió kijön egy 100- 120 ezer forintból, de nem kapunk sok extrát a pénzünkért. Ez az opció sajnos kuka.

2. Nagy teljesítmény, fű alatti árakkal/használtan. Ez a lehetőség rizikós, ki tudja milyen a garancia, és még sorolhatnám. Sok stresszel, utánajárással jár, egy időben tetszett ez a megoldás, de egyszer elég is volt. A használt gép esetében persze ki lehet fogni megbízható megoldást, de ritka az ilyen.

3. Konzol + kisgép. Na ez már tetszett. Aztán megnéztem az árakat, és sajnos nincs HDTV- m, így csak KVM switch- el tudtam volna megoldani, macerás, és nem olcsóbb, sőt. Ez is kuka, de már láttam a fényt az alagút végén :)

4. Konzol. pont. Mi?! De hát az csak egy konzol. Hova rakod a gépet, kontrollerrel gépelni, kifolyik a szemed, kicsi a tárhely, őrültség. Vagy mégsem? A PS3- on vannak USB portok, a 2,5”- os winyó cserélhető, vagy az USB portokból adódóan ráköthető pendrive, billentyűzet, egér, külső winchester, USB HUB, bármi. Persze ezzel senki semmire sem megy, ha nincs hozzá OS. Mindenki hallott már a PS3 Linux támogatottságáról, végül a Sony is beadta a derekát, hivatalosan is támogatja más operációs rendszerek telepítését. Ez a cikkem fő témája, ehhez szeretnék most segítséget nyújtania hasonló lelkületűeknek.


Most mondja valaki, hogy nem szép :D

Egy kis kitérő fejszámolás. Szóval, az árak. van egy alapgép, amit veszünk 97.000 magyar forintért, persze alapból egy játékkal. Ehhez hozzácsapunk egy külső winchestert, mondjuk 320GB- osat, igényes WD házból, 18.000HUF. Ki, mivel használja, én monitorral fogom, ehhez kell egy átalakító 3.000HUF. A gép kezeléséhez kell majd egy USB- s egér és billentyűzet, én rádiósat fogok, 6.500HUF. Egyelőre még mindig maradok az én példámnál, nekem kelleni fog a hangszóró is, 10.000HUF. Játékok darabonként 10.000- el számolva, mondjuk 3-at, 30.000HUF. Összesen: Kb. 135.000HUF + játékok. Szóval van egy netezős gépünk, plusz egy játékgépünk 2 in 1, és még egy jó öt évig felé se kell nézni. jól hangzik? Naná.

Najó, ha kedvet kaptatok, akkor jöjjön a gyakorlati útmutató, hogyan is kell Linuxot rakni a PS3- ra. Először is, Linux disztribúciókkal tele a padlás, szóval kérdés, hogy milyen Linuxot lehet a PS3- ra rakni? Power PC kompatibiliseket, mert a PS3 Power PC alapú, így Windows kizárva, persze emulálni lehet, de nem az igazi, sokkal lassabb. Azt hiszem van is egy videó róla. Amint látható, ez is emuláció, sőt lassú is, de legalább teljes értékű.

Szóval a legelterjedtebb Linux disztribúciók, amik felmennek a PS3- ra azok a Ku-Xu-Ubuntu, A Yellow Dog Linux, a Fedora és a Gentoo Linux. A leírásban a Yellow Dogról fogok írni, az eddig a legnépszerűbb. Csapjunk bele!

Mielőtt hozzákezdenél, szükséged lesz néhány cuccra, hogy megkönnyítse a dolgod:

1. USB- s egér és billentyűzet,
2. Pendrive, memóriakártya vagy üres CD
3. Üres DVD
4. Két vagy három doboz sör / kóla

Első lépés:

Letöltöd a Yellow Dog Linux egy verzióját (5.0 felett lehetőleg), mondjuk lekaphatod innen. Ezután a letöltött ISO- t kiírod az üres DVD- re, lehetőleg használj DVD Decryptert, az eredeti angol leírásban ez állt, nem akadékoskodom. 1x sebességgel írd ki.

Második lépés:

Miközben letöltöd és kiírod az ISO- t, addig csinálj helyet a Kutyának. Mielőtt hozzákezdenél mentsd le a mentéseidet egy memóriakártyára, vagy egy pendrive-ra. Miután végeztél, menj a menübe:

Settings===>System Settings===>Format Utility===>Format Hard Disk

A winchestert nem tudod kettészakítani, hogy a winchestert egyszer a Linux, egyszer a (Linuxra épülő) ún. Game OS használja,így döntened kell, melyik kapjon 10GB- ot, és melyik a maradékot. Én a 10GB- ot a Linuxnak adnám, és a maradékot hagynám a későbbi mentéseknek, videóknak, demóknak stb. Végülis ha már lesz egy Linuxod, akkor arra ráköthetsz egy nagyobb winyót, és lesz elég helyed.
Szóval ha megnyomtad az X- et, akkor csak menj tovább, és végül indítsd újra a gépet. Ennél a pontnál le kell szedned pár dolgot a netről, hogy engedélyezze majd az telepítést. Két picike fájl, itt (otheros.self) és a kboot fájl, itt találhatóak.

Másold fel ezt a két fájlt egy memóriakártyára, pendrivera vagy egy üres CD- re. Most pontosan kövesd a lépéseket. Hozz létre egy PS3 könyvtárat, azon belül egy otheros mappát, és ebbe pakold bele a fájlokat.

Most be kéne dugni az egeret és a billentyűzetet, hogy befejezhesd a telepítést. Berakod a CD-t or whatever amire pakoltad az otheros fájlokat, és bemész a menübe:

Settings===>System Settings===>Install Other OS


Valami ilyesmit kéne látnod

Mikor rákattintottál, a PS3 keresni fogja a kellő fájlokat. Ha megtalálta az otheros.self fájlt, kérni fogja, hogy igazold azt. Tapadj az X- re és kövesd az utasításokat.


Hajrá, hajrá!

Ha kész, add meg a gépnek, hogy melyik rendszerről bootoljon (az újról), ehhez be kell menned a menübe:

Settings===>System Settings===>Default System and select Other OS


Közel a cél :)

Ezek után helyezd be a még meleg Linux DVD- t a meghajtóba. Ahhoz, hogy a telepítés elinduljon, be kell bootolnia a DVD- ről, újra kell indítani a gépet.

Harmadik lépés:


Újraindulás után ez a kép fogad

Minden bekapcsolásnál ezt a procedúrát fogod végignézni, szerintem ennyi kompromisszum belefér.
A jövőben vissza tudsz majd bootolni az XMB- be, csak pötyögd be a kboot promt közben, hogy boot-game-os, ezt most hanyagold, inkább folytassuk a telepítést. Ha nem azt látod, amit kéne vagy úgy tűnik, hogy a rendszer beragadt egy ponton, akkor lehetséges, hogy az egered és a billentyűzeted nem támogatott. Mikor ez történt velem, csak kihúztam a billentyűzetet és megállt. Ezek után rátenyereltem a bekapcsoló gombra, olyan öt másodperc után pittyent egyet és újraindult, egyenesen az XMB- be. Ha veled is megesik, ne ijedj meg, csak ismételd meg a harmadik lépés második felét.

Most jön a trükkös rész. A tévéden vagy monitorodon ezután automatikusan a grafikai beállításokba kerülsz. Tudni fogod mikor következik be, a képernyő villan egyet és HAT kicsi pingvin jelenik meg a képernyő tetején. Ha ezt látod, jó úton jársz.

Feltételezve, hogy a grafikai beállítások közt vagy, a következő lépések viszonylag könnyűek. Az egyetlen ijesztő rész, amikor a rendszer feltesz pár kérdést, arra vonatkozólag, hogy akarod e formatálni a Linux partíciót avagy nem.


No para, csak nyomj igent

Szóval nyomj igent a két kérdésre, és a rendszer elkezdi a telepítést. Ha elkezdi, javaslom, hogy találj valami más elfoglaltságot, mert a leírások alapján ez majdnem egy teljes óráig tart.


Tádáááámm!

Ha készen vagyunk, a rendszer kérni fog egy jelszót. Ez lesz a rendszergazdai jelszó, úgyhogy tessék megjegyezni, mert sokszor fogja majd biztonsági okokból kérni, ha telepítesz valamit, változatsz valamit a rendszeren, bejelentkeznél, stb. Ezek után kérni fog egy felhasználónevet és egy jelszót.


Kelleni fog ez még

Ha mindennel készen vagyunk, a rendszer újraindul, és beléphetsz a Linux csodálatos világába. Igazából a Yellow Dog egy szép, egészséges GUI- t kapott, és a Windowshoz szokott szemeknek sem lesz problémája vele.


Logo


A Yellow Dog felülete


A Yellow Dog felülete

Driverekkel viszonylag szépen van ellátva a gépezet, de azért a Terrasoft (Yellow Dog készítői) biztos, ami biztos alapon kiadta a teljes PS3 kompatibilis verziót, azt hiszem ez már a 5.01 vagy 5.02 nem tudom pontosan.

Hogy jutsz vissza a PS3 Game OS- jébe?

Két lehetőség áll rendelkezésre:
1. kboot prompt alatt bepötyögni, hogy 'boot-game-os'
2. Linux termináljában bepötyögni, hogy 'boot-game-os'

Ha a Game OS- ben vagy, úgy térhetsz vissza a Linuxba, hogy megváltoztatod az elsődleges boot- eszközt a beállításokban (mint a PC BIOS- ában a HDD és a CDROM közti váltás), és újraindítod a gépet.

Végül álljon itt egy screenshot az HWSW.hu fórúmjáról, tessék megnézni.


A leginfromatívabb kép a Linux működéséről

"...a válasz továbbra is a Linux memóriakezelése és file bufferelése. Nem nagyon van olyan Linux, ahol ne 90% körül lenne a memóriahasználat. Itt a firewall-letöltős gépem, még X sincs rajta:

..."

Ez volt az első rész, igény szerint elkészítem a második részt is, amiben konfigurálási tippeket fogok adni (Wi-Fi, video beállítások, stb.) Én először a ps3forums.com- on találkoztam egy segítő leírással, szóval köszönet a ps3forums.com- nak.
UI: Ha támogatnál PS3- as karrieremben, vedd meg a PC-m.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.