2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

HTC One X vs. SGS3: Trónok harca

HTC a Samsung ellen, One X a Galaxy S 3 ellen. Lássuk egyásnak eresztve mit tudnak ezek az erőgépek!

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Kétséget kizáróan az egyik legnagyobb különbség a két telefon között a külső, a megjelenés. A HTC One X egy unibody kivitelű polikarbonát ház, míg a Samsung szintén polikarbonát, de "hagyományos" kivitelű, azaz levehető hátlappal rendelkezik, annak minden előnyével és hátrányával.

Kézbe véve a telefonokat, rögtön három dolgot fedezhetünk fel. Fogásra a Samsung kellemesebb, a telefon a széleknél íveltebb - ráadásul az alsó és felső két sarok rádiusza különböző, kényelmesebb kézben tartani. A HTC One X robusztusabb kivitelű, a négy saroknál alig van lekerekítve, kicsit a Samsung Galaxy S 2 "tégla" kivitelére hajaz. Másik különbség az, hogy a HTC érezhetően nehezebb, kézben tartva kevésbé csúszós. Annak ellenére, hogy a Samsung is polikarbonát, a hátlap csúszik.

A HTC előlapjának majdnem 100%-át a kijelző teszi ki. Fizikai gombokkal nem rendelkezik - a kijelzőn vannak az érintőgombok. A telefon tetején lévő keret kicsit vastagabb, de ez is csak annak köszönhető, hogy ott található az előlapi kamera és a hangszóró. Oldalt lehet érezni, hogy ívelt a kijelző, ami tovább erősíti a prémiumérzetet.

A Samsung teljesen más utat jár be, fittyet hány a Google "ajánlásának". Az előlapon a már szokásos fizikai home gombtól balra található az érintőgombos menü-, jobbra pedig a vissza gomb. Érdekes, hogy a gombok nem a kijelző és a keret közötti mértani középpontban találhatóak, hanem el vannak csúsztatva lefelé, ami miatt nehezebb elérni őket, ha egy kézzel kezeljük a készüléket. Ezenkívül további különbség a micro USB csatlakozó elhelyezése: a Samsungon a "szokásos" helyen, azaz lent van, a HTC-n baloldalt, ami nem túl szimpatikus.

Mindkét készülékben különböző színű ledek jelzik az elmulasztott eseményeket, csak amíg a HTC megoldása prémium minőséget sugároz, a Samsung megoldása mellette finoman szólva is elbújhat. A tajvaniak nagyon elegánsan oldották meg a kérdést. A LED a hangszórónál, annak jobb oldal részén van elbújtatva. Eseménykor a HTC tűélesen egy pontban villog, a Samsung pedig alulról világítja a kijelzőt. A végeredmény működés közben:

HTC One X Notification LED vs. Samsung Galaxy S 3 Notification LED

A telefonokon lévő fizikai gombok elhelyezkedése is homlokegyenest más. A HTC a hangerő szabályozó gombot jobb oldalra, a bekapcsoló gombot a jobb felső sarokba tette. A Samsung bekapcsoló gombja ezzel szemben jobb oldalon van, a hangerő pedig a balon. A Samsung megoldása jobb, legalábbis a bekapcsoló gomb elhelyezése szempontjából.

Ezek a telefonok már egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy egy kézben tartva normálisan el lehessen érni a jobb felső sarkot. Nem egyszer kell a telefonon fogást váltani ahhoz, hogy elérjük a bekapcsoló gombot. A helyzetet az sem könnyíti, hogy a lenti LED kijelzőkre nem reagál a készülék, ott hiába is nyomjuk, nem fog a képernyő feléledni. A Galaxy S 3-on kényelmesen el lehet érni a bekapcsoló gombot még azoknak is, akik kisebb kézzel vannak megáldva, ráadásul a fizikai home gomb megnyomásával is feléleszthető a készülék, nagyban javítva ezzel a komfortérzetet, illetve biztonságérzetet, hiszen elejteni egy ilyen telefont nem jó móka.

A Samsungon végre nem csúcsosodik ki a kamera, mint a Galaxy S 2-nél, ugyanakkor a HTC One X kamerája rendesen kiemelkedik a síkból. Ez bár kinézetre lehet hogy jól mutat, azonban ezen a ponton fekszik fel a telefon az asztallapra, és talán mondani sem kell, hogy milyen könnyen sérülhet, karcosodhat a lencse, amennyiben nem választjuk meg jól, hova tesszük le.

A kamera mellett található még egy villanó LED, illetve egy hangszóró mindkét telefonon. Samsungéknál nem vitték túlzásba a hátlap megtervezését, mivel annak 90%-a kihasználatlan. Elfért volna egy ízlésesen rágravírozott "Galaxy S III", hogy ne tűnjön annyira puritánnak a hátlap. A HTC sem tett rá több dolgot, de azt legalább ízlésesen tette.

A kialakítás miatt a HTC One X gyakorlatilag bővíthetetlen. A micro SIM kártyát kívülről kell becsúsztatni. Sem memóriakártya, sem másik akkumulátor nem helyezhető bele. Mindkettő eléggé fájó dolog pláne ennél a készüléknél. A külön SD kártya jól jönne, hiszen a készülék FullHD-ban rögzít, és elég gyorsan el tud fogyni a rendelkezésre álló hely. Az akkumulátorról pedig a későbbiekben lesz szó.

A Samsung Galaxy S 3 rendelkezik memóriakártya bővítő hellyel és bár ahhoz le kell venni a hátlapot, de annyit bőven megér, hogy legyen adott esetben plusz 32-64Gb tárhelyünk. Az akkumulátor tetszőlegesen cserélhető.

Pontozás:
Samsung Galaxy S 3: 8pont
HTC One X: 10pont
Vélemény: A HTC One X unibody polikarbonát háza és az összeszerelés minősége jobb. A Samsung megoldása bővíthetőség szempontjából üdvözölendő, de még így sem tud felkapaszkodni a konkurencia mellé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.