2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Használtteszt: IBM Thinkpad T42

Mire képes 2011-ben az egykori egymagos erőgép. Munka, játék, film, kávé, minden megoldható!

[ ÚJ TESZT ]

Játékok

Jáccunkmá! Ülj le fiam, játszunk. De mit? A 2003 előtti címeket a hardver alapján jósolható, hogy különösebb gond nélkül játszhatjuk natív felbontáson legalább közepes grafikával, de vajon a fülei LAN-partira jó lenne-e ezzel utaznunk?
Ez ki is derül, hiszen még megvételkor feltettem rá a Far Cry című, játékmenetileg szerintem annyira nem nagy durranás, viszont a maga korában szép és gépigényes játékot. Kezdetnek bizony jó jel, hogy a menü alatt Demo Loop a háttérben vígan szaladgál 160 FPS körül. A mérés Fraps segítségével történt, adott utat bejárva, 3 mérés átlagaként. Lássuk a medvét, mit produkált:

Ez bizony úgy, ahogy van, játszható, de egy kis plusz memória jót tenne neki, akárcsak a videokártyának is, de az utóbbi sajnos egyszerű felhasználó számára nem megvalósítható. Utazzunk egy kicsit az időben, jön a Half-Life 2:Lost Coast, ami elvileg tökéletes a Source alapú játékokkal kapcsolatos felmérésre. Érdekes módon első indításkor 800*600-as felbontásra és High detail level-re lőtte be magát, persze AA és vsync nélkül. Meglátjuk, hogy muzsikál!

Mint látható, egész jól futott a felbontás emelése mellett is. A kisebb felbontásoknál mért alacsonyabb minimum FPS csalóka, mert ez csak elvétve fordult elő, a játék nem akadozott, csak a virtuális memóriához aló nyúlkálás során esett le az FPS. Ez valószínűleg a maximálisan gépbe rakható 2 GB ram segítségével könnyedén orvosolható lenne. Kedvenc ingyenes játékom, az Alien Swarm sem maradhatott ki a sorból, lássuk mit produkált.

Szégyen, gyalázat, Source motor ide vagy oda, itt már állandóan kerregett a merevlemez, kéne az a RAM, mint egy falat kenyér a játéknak.

A próbaképpen lefuttatott 3DMark03 kemény 2505 pontot produkált. Ez ezzel a hardverrel teljesen átlagos. Halkan jegyzem meg, hogy a pontvadászok célszoftverrel emelhetnek a GPU és a memória órajelén - a hűtés értelemszerűen határt szab, de ma már egy kis lekvár és fagyálló bevetésével bármit meg lehet oldani, mint az köztudott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.