2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Használtteszt: IBM Thinkpad T42

Mire képes 2011-ben az egykori egymagos erőgép. Munka, játék, film, kávé, minden megoldható!

[ ÚJ TESZT ]

Filmnézés, összegzés

Film

A Killa Sample röccenésmentes futását nem vártam el (ha-ha), de arra mindenképpen számítok, hogy az ember nyugodtan nézhesse végig kedvenc sorozat-epizódjait 720p-s felbontásig, akár külső monitorra kiküldve a képet. Ebben nagy segítségünkre van a CoreCodec AVC, mely egy, direkt HD tartalmak dekódolásában segédkező codec-csomag, mellyel régebbi gépeken is jól lejátszhatóak nagyobb felbontású videók. Az általa hozott processzor-terhelés csökkenése jótékony hatással van az üzemidőre is.
Próbaképpen a méltán népszerű Dr. House sorozat hetedik évadjának utolsó epizódját tekintettem meg minden probléma nélkül. Ne feledjétek: adjátok ki a dühötöket! :)

Az akkumulátor nem mai darab, egészen pontosan 2006-ban helyezték először üzembe, kb. 100 ciklus van benne. Néhány kisütés és formázás után a kezdeti gyászos állapotból sikerült használhatóra feltámasztani, a Battery Maximiser nevű ThinkPad szoftver szerint, méghozzá jó állapotúra.
Ennek megfelelően alacsony fényerőn érintés nélkül több, mint 2,5 órát tud várakozni, közepes fényerőn történő gyengéd netezés és filmnézés során kicsit több, mint másfél órát bír jelen állapotában. Megjegyzem, hogy ez az akkumulátor 5%-ig történő lemerítéséig tart, ekkor kezd el sipákolni a rendszer és az armageddon elől készenléti állapotba menekül. Visszakapcsolás után még mindig bő háromnegyed órányi böngészés van benne, ennek végén viszont instant kikapcs, ami azért valljuk be, nem túl egészséges.

Külön kiemelném a szerintem zseniális ThinkLight-ot, mellyel az éj sötétjében is pötyöghetjük a gépelni valót. Egyáltalán nem zavaró, hacsak nincs nagyon hátradöntve a kijelző, nem is látjuk a fényforrást, ellenben a billentyűzetet éri elég fény.

Az Fn billentyű kombinációkról visszajelző OSD (on-screen display) is hasznos segédprogram, mellyel az aktuálisan állított paraméterek válnak láthatóvá a képernyőn, egyszerű, letisztult formában.

Összegzés

Elmondható, hogy egy masszívan és okosan összerakott, nyekergésmentes, időtálló masinával van dolgunk.

Tény, hogy hardveresen már egyáltalán nem egy nagy durranás, ugyanakkor saját tapasztalat, hogy a processzorban rejlő nyers erő a két megabyte level 2 cache-nek köszönhetően elérhető, gyakorlatilag az asztali P4 3Ghz teljesítményét hozza a majd fele akkora órajel ellenére.
Nyilvánvalóan egy kompromisszumos megoldás, de ha valaki a reggeli kávé mellé szeretne „netezős konfigot”, vagy az ilyen remek időkben (17 fok, eső) történő nyaralás alatt szeretne a szobában játszani egy kicsit régebbi játékokkal, annak megfelelő megoldás lehet, hiszen teljesítménye elfogadható és bírja az utazás okozta megviselést.

Köszönet az olvasásért!

Forrás:
bigITlots.com
wikipedia.org
lenovo.com

***

Ez a bemutató az "Egy csipet Hardverapró a Logouton" lehetőség keretében jutott el a címlapra.

A cikkben tárgyalt hardverrel rendelkező, de módosított külsejű T42 ennek megfelelően megvásárolható itt, a Hardveraprón.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.