2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Használtteszt: IBM Thinkpad T42

Mire képes 2011-ben az egykori egymagos erőgép. Munka, játék, film, kávé, minden megoldható!

[ ÚJ TESZT ]

A külső

Amit szinte mindenki mond, amikor először meglátja, és nem ismeri a márkát: mi ez az ősi vacak? Ez mondjuk vicces, mert szinte az összes ThinkPad egyformán néz ki, majdhogynem csak méretükben és képernyő-arányukban különböznek. Persze nem mindegy, hogy egy T42 vagy egy T400 lapul a fekete fedél alatt! :)

Apropó, az egyenruha. A wikipédia szerint a "bento", azaz gyakorlatilag egy japán uzsonnás doboz a design alapja, és valljuk be, nem kicsi a hasonlóság. Az egyszerűség és praktikum diadala.
Maga a fekete bevonat sem közönséges festék, hanem egy időtálló bevonat. Nem is csoda, hogy az a T43, amin jelenleg a cikket írom, szinte hibátlan, csak a sarkoknál kopott le a fémig a fedőréteg - ami 6 év alatt azért nem egy nagy hiba, úgy vélem.

A billentyűzet valóban kényelmes, jó határozott, de nem túl kemény nyomáspontú, nem véletlen választották anno a legjobb notebook billentyűzetnek. Természetesen megtalálható rajta a TrackPoint, alias pöcökegér (egyéb megnevezéseit nem részletezném), a hozzá tartozó és vele egységet alkotva UltraNav néven futó 3 gombbal és a touchpad-el.

A touchpad nem túl nagy, de használható, függőleges és vízszintes görgetést is tud (amin én nem kicsit meglepődtem). A touchpad feletti már említett 3 gombból a két szélső jobb/bal egérgombként funkcionál, míg a középső az előre megadott beállítások szerint vagy nagyító,vagy görgetést tesz lehetővé. A Windows gomb hiánya feltűnő, számomra furcsa is, hogy bár az XP-s matrica ott vigyorog a gépen, egy ilyen gombot "lespóroltak" - így utólag egyáltalán nem hiányzik. Egyfelől, ha a start menü kell gyorsan, van rá billentyű-kombináció, a zároláshoz pedig nemes egyszerűséggel készítettem egy parancsikont, ami az asztalon elhelyezve kényelmesen elérhető.

Folytatva a külső ecsetelését, szembeötlő a két masszív fém zsanér, melyek pőreségükben meglehetősen bizalomgerjesztőek. Tény, hogy a kijelző résnyire is kinyitható, és úgy marad, ugyanakkor könnyen mozgatható.

Nem úgy, mint pár mai notebook, amit nehéz kinyitni, de kinyitva meg pengetni lehet rajta, úgy inog a kijelző. Fontos, hogy több, mint 180 fokban(!) hátranyitható, így ölben is kényelmesen használható - ez a TN paneles TFT alacsony betekintési szögei miatt is kiemelt szerepet kap.
A tisztítás is egyszerűbb ezáltal - én ezen a téren maradok a jó öreg desztillált víz és mikroszálas törlőkendő párosnál. A csíkmentes száradás így is megvan mindenféle oldószer nélkül.

Körbe haladva jobb oldalt a merevlemez fiók és a jelenleg DVD olvasóval töltött UltraBay fiók található. Előbbi a megfelelő programot telepítve aktívan védi a merevlemezt, hiszen gyorsulás-érzékelővel van ellátva, remegés, leesés, stb. esetén leállítja azt, így védve adatainkat. Utóbbi menet közben is cserélhető, megfelelő kerettel újabb merevlemez vagy akár tartalék akkumulátor is illeszthető ide tudomásom szerint. Erre az oldalra került a D-SUB monitor-kimenet is, a DVI kimenet sajnos csak dokkolón keresztül érhető el.

Hátul az akkumulátoré a főszerep, ezután következik a tápcsatlakozó és egy párhuzamos port, nyomtatókkal és egyéb eszközökkel történő kommunikáció megvalósításához.

Bal oldalon a Kensington zár aljzata nyitja a sort, őt követi a két 2.0-ás USB és az S-Video kimenet, utána a kommunikáció elősegítése érdekében a modem és a (gigabites) LAN aljzat következik.
A két USB kevésnek hat manapság, főleg külön táp nélküli külső merevlemez használata esetén, mely meg eszi mind a két portot gondolkodás nélkül.

A hang ki/bemenet kis jack (alias 3,5mm TRS) már osztozik a hűtő egy rostélyával, ami ezután át is veszi teljes szélességben a terepet. A hangkártya az akkor szokásosnak mondható Analog Devices SoundMax AC'97, mely elvégzi a feladatát, szól, talán még annyira nem is gyászosan - a Sennheiser füles azért sokat javít a dolgon. A sort a PCMCIA aljzat zárja, mely egyébként két kártya fogadására alkalmas. Elöl csak az infra és a két hangszóró „rontja a levegőt”.

A kijelző alatt található a visszajelző-led sor, mely tájékoztat bennünket a WIFI állapotáról, a Caps és Num Lock aktiválásáról, valamint megtalálható még a szokásos merevlemez-visszajelző, töltés- és akksi-jelző, valamint az alvó állapotra figyelmeztető holdacska is. Ez utóbbi kettő a fedőlap felől is látható, melyen már csak az IBM ThinkPad felirat töri meg a fekete hegemóniát. Alul a dokkoló csatlakozóin, az akkumulátort rögzítő tolózáron, valamint a hátulsó memória-foglalat fedlapján kívül semmi érdemleges.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.