2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer laptop: megéri?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Miért is költ az ember 300.000 forintot egy Gamer laptopra?

[ ÚJ TESZT ]

Igen gondolom sok ember fejében motoszkált már hasonló kérdés. Mire jó a egy gamer laptop? Mivel több vagy kevesebb egy hasonló drága luxus laptophoz képest?

Ezekre a kérdésekre nehéz válaszolni de mióta olvasom a Logout illetve Prohardver cikkeket úgy gondoltam itt az ideje kicsit válaszolni.

Tesztalanyom egy MSI GT735X 2009 májusában 295.000 Ft-ért vásárolt gamer laptop.

Miért is választottam ezt a laptopot, mik voltak az elvárásaim?

- Erős videokártya/processzor
- 4GB ram
- 17" monitor
- 1 órás min akkuidő
- szép masszív kivitel
- Ennyi pénzért kis plusz legalább egér vagy táska
- Megbízhatóság!
- Hardveres virtualizáció lehetősége

Amint feltűnt gondolom mindenkinek ezek elég kemény igények.
Gyakorlatilag 2009-ben annyira kemények voltak, hogy például a hardveres virtualizáció miatt csak AMD-ben gondolkodhattam (az Intel mobil platformjai nem voltak erre képesek nem tudom azóta a core i5/i7-es okosodott-e ennyit).

Amíg rendesen körbe nem tekintettem a piacon addig az a tévhitem volt, hogy 300-400kHuf-ból simán találok ilyet. Sajnos tévedtem.
A lehetőségeim csak 3 laptopra korlátozódtak:
- Fujitsu-Siemens (~270KHUF, de 14" colos monitor külső 3870VGA)
- Alienware (440KHUF Angliából posta, garancia, hasonló problémák illetve drága)
- és az MSI.

Döntöttem, megvettem az MSI-t és azóta nagyon boldog gazdája vagyok!

Teljesítmény kielemző tesztet nem szándékozom tenni mivel ezt a kedves Prohardver kollégák elvégezték helyettem :) Ellenben azt kibővítem a saját tapasztalataimmal.

Két éve használom játékra a masinát egy Asus 24" FULLHD monitorral a játékaimat medium beállítás mellett 1080p-ben minden akadás nélkül játszom (Mass Effect 2, Dragon Age 2, Hawx , Borderlands, Down of War 2 ).

A gépemet Windows 7 Proffesional operációs rendszerrel használom mivel a mai világ legtöbb szoftvere és driver támogatása ehhez megfelelő no meg a játék őrület, de mit csinálok ha dolgozok?
Első kattintásom a Virtual Box nevezetű szoftverre esik.

Igen amint munkára használom a gépem nagyon gyorsan elvesztem a bizalmam a Windows platformban.
És ekkor jön a linux.

Mire használom a linuxot?
- Programozás c/cpp/java/verilog
- Android SDK (virtual gép alatt még egy virtuál gép ahogy a képen is látszik)
- Bármilyen adatbiztonsági művelet
- Minden amire Windows nem képes vagy bosszantóan lassú/rossz megoldás (laikusoknak mondom: sajnos több ilyen van mint ennek az ellentéte)

A gép ezt a felhasználási kört is teljes mértékben ellátja a 4GB RAM elég, hogy 2GB-ot adjak a Linuxnak illetve az AMD-V (hardveres virtualizáció) remek sebességgel kezeli a rendszer alatti rendszert is.
Nem futottam össze két éves használat alatt sebességi problémákkal még mostanság sem amikor a Linux alatt még egy android virtuális gépet futtatok (a 4Gb RAM éppen elég).

Tehát a gép kielégíti mind multimédiás mind játék mind munka igényeimet.
Ezek után még több mosolyt csal a számra, hogy két év alatt semmilyen hibával nem futottam össze ami miatt garanciálisan vissza kellett volna vinnem pedig terhelem minden nap.
A hab a tortán, hogy a hátizsák és az egér is amit adott hozzá a gyártó ellátja feladatát.

Konkluzió:

Véleményem szerint kaptam ennyi pénzért egy stabil megbízható laptopot ami minden igényemet kielégíti.
Nem lehet panaszom a kinézetére sem mivel a szép fémes borítás a klaviatúra alatti részen kívül teljesen tiszta kopást nem szenvedett így még mindig egy menő stílusos laptop.
Két év után a vonaton filmnézéssel még mindig bírja az 1:20-30 percet. Viszont amint aksiról megy érezhetőbben kisebb a sebesség.

Kinek ajánlom?

Aki nem évente akar luxus laptopot cserélni és nagyon tág igényei vannak (én nem tudtam a kategóriájában jobb laptopot találni ami így helytállt volna).
Lehet, hogy a nagy gamer címke ott virít rajta, de nem csak a hardcore játékosoknak ajánlom, hanem mindenkinek aki tud ennyi pénzt költeni rá és a mobilitás csak másodlagos a teljesítményhez mérten.

Bővítés:
A fórum-ban felfigyeltem pár dologra:
1. Fogyasztási adatok-tévhitek
2. Felhasználásról alkotott vélemények
3. Garancia tartósság

1.
A fogyasztás mint minden "nagy" teljesítményű dolognál számításba kell venni igen ez igaz, de a kategóriákat is figyelembe kell venni. Ez egy laptop. A laptopok között az egyik legnagyobb fogyasztású
maximum ~120 watt.
Ettől függetlenül lehajtott monitor mellett mért adataim közepes terhelés mellett 45-55 watt konfidencia intervallumú
Terhelésről kép:

Ezek tudatában remélem mindenki tévhitét el tudom hesegetni, hogy sokat fogyaszt egy ilyen laptop...
Csupán az ideális asztali átlag gép maximális fogyasztása monitorral 400w körül van de alacsony felhasználás mellett 150~200w körüli és ismétlem ez nem egy alkatrész hanem komplett gép.

2.
Igen sok olvasóval egyetértek miszerint drága megoldás játékra és értelmetlen inkább egy kis laptop + pc, de amint a fórumban is irtam heti rendszerességgel utazok és kinos vacak lenne munkám hurcolása pc-ről pc-re mivel normál laptop teljesítménye elképzelhető, hogy kevés lenne egy multiprogramozott 3D robot simulátorhoz, aminél a grafikus alrendszer kb 70%-ban viszi el a munka nagy részét...

3.
Több Msi G szériás géppel volt dolgom ismerőseim lévén, de hibával még nem futottunk össze 2 év garancia most járt le és még szétszedve kitakaritva sem volt a gép (5-7fokkal biztos melegebb). A Turion processzor 110 fok maximális üzemi hömérsékletet bír a northbridge 95 a vga 85 ilyen adatokat még gondolom mondanom sem kell, hogy nem sikerült elérnem...

3Dmark tábla:

Mai szemmel nézve is szép eredmény, és még a gyári turbo adatok mellett nincs mérve.

Korrektül összerakott belső amiért nem melegszik túl:

Megfigyelhető, hogy a 65nm készült reaktor cpu-ra a gyártó dupla hőcsövet rak és arról fut tovább a northbridge-en keresztül a hütőbe és a vga egy teljesen külön hőcsövet kapott. Nem egy gyakori megoldás mivel nem olcsó.

Azóta történt

  • Bulldog: Queen size ego

    DIY fejhallgató erősítő + DAC = USB külső hangkártya a minőségi zenehallgatáshoz, ajándékba.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.