2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Eyefinity3: 6950 2GB és 3840x1024

A cikk tárgya három kijelző és egy AMD Radeon 6950 2GB kapcsolata, mindennapi használatban.

[ ÚJ TESZT ]

Beüzemelés, üzemmódok, szoftver

3.: Beüzemelés, üzemmódok, szoftver

3.1: Beüzemelés
Az ember összedugja a rendszert és ha mindent jól csinált, klikkel a tálcán a Catalist Control Centerre (továbbiakban CCC), megkeresi a jelen esetben négy (5800as szériánál kevesebb) kijelző közül az újat és enable/engedélyezés. Ekkor a monitorra ki lesz terjesztve a kép, lehet állítani a felbontáson, és végül örülni. Szóval semmi ördöngösség, körülbelül mint amikor az ember hozzádugja a második monitort a géphez. Tényleg ennyire egyszerű.
Lehet furcsának tűnik, hogy ez külön kapott egy bekezdést, de alapvetően amennyire nehézkes a hardveres kiépítés, annyira egyszerű a szoftveres. A hardveres problémák és a supportbeli hiányosságok (például a hiányos adapterlista) alapján üdítő volt a szoftveres rész kiforrottsága.

Logout három monitoron

3.2.: Üzemmódok és szoftver, avagy Eyefinity és Extended Desktop

Kiterjesztett asztal esetén a felhasználónak van egy elsődleges kijelzője (rajta pl a Start menüvel), emellett több kijelző is a rendszerbe van kötve. Felbontásokkal és üzemmódokkal kapcsolatban semmilyen megkötés nincs, a kijelzők nem függenek egymástól. A kijelzőket a Desktop\Screen Resolutions menüből egymáshoz képest szabadon lehet mozgatni.

Az Eyefinity gyakorlatilag a régi Vista/Win7 egyforma kijelzős kiterjesztett asztal utódja. Azzal a különbséggel, hogy immár arra is ügyelnek, hogy a programok számára egy monitorként jelenjen meg a felület. Szóval valahol felhasználói szemszögből a régi kiterjesztett asztal és a matrox triplehead2go szoftveres emulációja között van (utóbbi softTH néven is fut).

Gyakorlatban az extended desktop továbbra is használható több monitorral, tehát ha valakinek bizonyos feladatokra jobb több, fizikailag is különálló monitor, az használhatja őket úgy is. Tehát nem kötelező az Eyefinity, hanem csak egy feature.

Amikor megjelent az Eyefinity, akkor leginkább három egymás melletti (3x1, Eyefinity3) monitorral hirdették (vagy 3x2, vagy 5x1 elrendezéssel), ehhez képest funkcionalitásban sokkal többet tud. Egyforma felbontású monitorokból lehet egy kijelző mezőt (monitor array) építeni, ez pedig sokféle módon nézhet ki. Lehetnek egymás mellett vagy egymás alatt. Legalább 2 de legfeljebb 6 monitor használható így. Tehát egymás alá lehet rakni 6ot, egymás mellé kettőt és így tovább. 4 monitornál bejön a 2x2es megoldás is, illetve hatnál a 2x3 és 3x2.

Logout egy monitoron, Eyefinityt használva

További feature, hogy az eyefinity és az extended desktop kombinálható. Tehát ha az embernek van két fullHD monitorja, meg egy 5:4ese, akkor a két fullHDből tud csinálni egy Eyefinity arrayt, az 5:4est pedig használhatja extendedben. Ugyanígy, 4 monitorból lehet csinálni 3 monitorral Eyefinityt, és mellérakni egy extendedet. Ez a megoldás játékra kevésbé alkalmas, ugyanakkor ha valakinek irodai/fejlesztői feladatokat kell végeznie, annak ez a konfiguráció remek lehetőség. A rendszer nagyon szépen testreszabható.

Minden beállítás, amit egyébként elérni a monitorokon (pl színek, brightness, frissítés), elérhető továbbra is külön-külön a monitorokra. További nagyon jó dolog, hogy a beállításainkat a CCCben a presets menüben el is lehet menteni, és utánna egy gombnyomásra elérni. Ezek utána megjelennek a start menüben, így az asztalra/indítópultra is ki lehet rakni, illetve hotkeyre is köthetőek. Tehát kb egy gombnyomás váltani az előzetes beállítások között, nem kell minden alkalommal újrakonfigolni mindent. A váltás nálam extended és Eyefinity között olyan 3-5 másodperc: Ez az idő a több monitor lekapcsolása majd újra kiterjesztése miatt tart eddig.

Logout és Ubuntu virtuális gépben, extended desktopon

Még régebben a Matrox kártyáknál, illetve az azok szoftverére épülő softTHnál volt egy bezel correction nevű opció: Ez annyit tesz, hogy a kártya pl 3840x1024 helyett számol egy pl 4000x1024 méretű képet (ahol a káva 2x80pixel), tehát a kávák helyét is számolja. Ennek hátránya, hogy valamennyi képi információ kimarad. Viszont előnye, hogy a vonalak kevésbé törnek meg, kisebb a perspektíva torzulása. Igazából ember- és programfüggő, hogy mennyire jó megoldás, viszont a CCC tudja ezt. Ugyanígy, nem egyforma pixelméretű monitorokon is alkalmazható a feature, bár a program szól, hogy nem lesz ideális.
Másik verzió vagy három projektor, vagy a kávák leszedése. Ugyan ezek a kávára megoldást adnak, ugyanakkor új problémákat vetnek fel. A projektoros megoldás helyigénye általában extrém, ugyanígy az ára (beszerzési és használati) is. A káva leszedése pedig garanciavesztéssel jár, valamint a kijelző megsérülhet. A felhasználók nagyobbik részének tehát ezek nem megoldások.

Heroes VI menü, 3840x1024 és 4000x1024es felbontásokkal

Szintén megoldható, hogy egy beállításhoz program indítását is hozzá lehet rendelni, tehát például az Eyefinityre váltás után valamit indítson is. Úgy tűnik viszont az indítással nem várja meg a kijelzők átcsoportosítását, tehát sajnos nem tűnik úgy megoldhatónak, hogy az ember alapból csak egy extended desktopot használ, amit a CCC egy presettel átvált eyefinityre majd indítja a kiválasztott programot.

Az utolsó apróságot leszámítva a szoftver kiforrott, gyors, jól konfigurálható. Márciusra mondanak pár újítást és Eyefinity2.0át, aminél majd a középső monitorra kerül a start menü. Ez jól hangzik, de véleményt majd csak a végleges termék kipróbálása után érdemes alkotni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.