2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ESET NOD32 Antivirus 4

A Bitdefender után most az új 4-es NOD32-t tesszük górcső alá

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az előző leírásomban a Bitdefender Antivírus 2010-et boncolgattam felhasználói szemszögből. Az előbb említett program begyűjtött néhány fekete pontot, amelyek között volt jelentéktelen és nagyon súlyos is, de összességében jól vizsgázott.
Maga a cikk szerkezetével és tematikájával kapcsolatban kaptam pozitív, építő jellegű kritikákat, amiért szeretnék köszönetet mondani és igyekszem megfogadni a leírtakat.

Néhányan felkerestek privát üzenetben, hogy szeretnének olvasni hasonló módon a NOD32 Antivírusról, hiszen –mint pár ember kifejtette-, pont ez a termék az, amiről rengeteg teszt szól, mégis a jelentős hányaduk reklám szagú.
Eleinte nem terveztem, hogy írok róla, de mivel a fenti megvilágítással pár pontban kénytelen vagyok egyet érteni, jó felvetésnek véltem.

Úgy gondolom, hogy illik azzal kezdenem, hogy milyen a viszonyom az Eset termékével.
Amikor feltűnt a piacon és elkezdte a térhódítását, a kétezres évek elején nem volt nála jobb vírusirtó termék. Nem csak a remek találati pontossága miatt vált hamar kedvencé a felhasználók körében, hanem védjegyének számító kevés erőforrásigénye miatt.
Kis teljesítményű számítógépeken is remekül használható volt, nem okozott teljesítmény csökkenést és nem vetette hátra a munka menetét és idejét. A kifejlesztett heurisztikája sorra bravúrozott az újonnan érkező vírusok ellen és minden szakmai tesztet kifogástalanul vett.

Aztán kezdett megváltozni a helyzet a vírus fronton, minden más fordulatot vett azzal, hogy kém- és reklámprogramok, phishing fogások vették át a klasszikus vírusok, macro vírusok és férgek helyét a nagyvilágban. Ekkor jócskán fel lett dobva a fejlesztőknek a labda. A mai napig a fertőzések túlnyomó többségét ezek a programok okozzák.
Újnak számító terület volt ez és a fejlesztőknek alkalmazkodniuk kellett, ekkor kezdték el sorra beépíteni a spyware/adware védelmi modulokat és felzárkóztatni a programokat a megváltozott helyzethez.
Ebben a kialakult versenyben az Eset nem foglalt el túl nagy pozíciót, hiszen a társakhoz képest sokkal később igazította programját az említett világhoz. S itt jön egy számomra sötét űr, amire nem találom a választ, hogy mi okból indult hanyatlásnak. Az új típusú kémprogramokkal egyre nehezebben vette fel a versenyt, csökkent a találati pontossága és sokaknak okozott teljes kiábrándulást, hogy sorra fertőződnek meg.
A hőskorában, amikor még ha bevittek a szervizbe egy számítógépet vírusirtásra, elsőnek a NOD32 lett ráuszítva, hogy megszabadítsa, majd a helyzet fordult: A beérkező fertőzött számítógépeket mással kellett tisztítani, mert NOD32 védte őket.

Ekkor rátettek egy lapáttal az „új generációval”, a 3.0-ás verzióval, ami nem sikeredett túl jóra, hiszen sokan panaszkodtak, hogy az észlelt vírusok jelentős többségét egyszerűen képtelen volt eltávolítani és a teljesítmény se volt már ugyan az, mint régen.
A csalódott felhasználók táborra csak úgy duzzadt és az ő kedélyüket kezdte borzolni a rengeteg megjelenő magasztaló cikk és teszt, ugyanis az embereknél a valóság totálisan más képet mutatott. Ekkor indult be a nagy vita –ami a mai napig tart-, amikor a kiábrándult felhasználók és a még hűségesek próbálták egymást meggyőzni az igazukról és azokat érvekkel alátámasztani. Az már csak ráadás volt, hogy a hármas verziót egy idő után kezdték valamely szinten felzárkóztatni, de az igazi korrekciós változást csak a négyes verzió eljövetele hozta meg.

Kutakodtam és bizony azt vettem észre, hogy nagyon sokan alapbeállításokkal használják a szoftvert, ami minden, csak nem kielégítő. Erre a későbbiekben kitérünk miért.

Az Antivirus a következő konfiguráción került górcső alá:
Alaplap: Gigabyte EP31-DS3L
Processzor: Intel Core 2 Duo 1.8GHz
Memória: 2GB DDR2 667Mhz
HDD: Egy 160GB-os merevlemez és egy 80 GB-os.
Operációs rendszer: Windows XP Service Pack 3 (32bit).

Az ESET-ről röviden.

A szlovák cég 1992-ben alakult, teljes neve ESET spol. s ro.
Több mint száz országban van jelen a szoftverek piacán, de talán a legnagyobb térnyerését Európában, ott is inkább a közép-európai térségben érte el.
Irodával rendelkeznek a telephelyen, Szlovákiában valamint az Egyesült Államokban és Csehországban. Több nagyvállalattal vannak szerződéses kapcsolatban, ezek közül kiemelendő a Dell, a Cannon és a Microsoft. Több alkalommal is szerepelt a Deloitte's Technology Fast 500 listájában, mely a kiemelkedően gyorsan növekvő és nagy fejlődési potenciállal rendelkező cégeket tartalmazza.
Magyarországi képviselete a Sicontact Kft, ami kizárólagos disztribútori joggal rendelkezik 2003 szeptembere óta.

Kapcsolódó hivatkozások:
http://www.eset.hu
http://www.eset.com/company/index.php

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.