2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Elemzés a fejhallgatókérdésről

A laikus zenehallgatóban sok téves elképzelés uralkodik a piacon kapható fejhallgatókkal kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Termékelemzés internetes vásárlói szempontból 1.

Audio Technica ATH-M30

Alapvetően az Audio-Technica professzionális szériájába tartozó fejhallgató, melyet házistúdiókba szánhatott a gyártó, mivel már 20.000 forintért hazavihetjük.
Tudja a 20-20000 Hz frekvenciatartományt amit a CD lemezek és az ember füle is, ezzel nem érdemes tovább foglalkozni. 65 ohm impedanciája mutatja professzionális voltát, de ez még nem annyira nagy, hogy telefonunk vagy laptop hangkártyánk ne tudna meghajtani.

Szerkezetét nézve mindenképpen dicséretes a fejpántból kicsúszó fém sín, melynek a villához fogatása pont annyi mozgást engedélyez, hogy a fülkagylónk idomuljanak fejformánkhoz. Az ovális fülkagylók kényelmesen befogadják az ember fülét, fülpárnáján vékony bőr van, ami hosszú évek során lemorzsolódhat, érdemes rá vigyázni.

3.4m kábellel szerelik, melyen 3.5mm jack van csavaros átalakítóval, hogy mindenhová biztonsággal be tudjuk dugni. Létezik egyébként összehajtható kivitelben is ATH-M35 néven, de az tényleg csak gyakori hordozásra ajánlott.

Ajánlanám otthoni zenehallgatásra, zárt felépítése miatt jó lehet akár utazás közben is, vagy bárhova ahol fontos, hogy ne zavarjunk másokat és a külső zaj se minket.

Beyerdynamic DT 770 Pro 80ohm

A Beyerdynamic mint gyártó talán kevésbé ismert itthon, pedig kitűnő minőségű termékeket gyárt.

Eme fejhallgató komoly stúdiókba és élő hangosítási hangmérnökök mellé termett. Létezik belőle 250 ohmos verzió is, de a 80 ohm szintén még az a kategória amit a mi lejátszóink meg bírnak hajtani.

A fejpántból kicsúszó sín és a fülkagylót tartó villa ezúttal nem két alkatrész, hanem egy darab fém villa, mely a tartósság záloga. Dizájnjában van egy kis poroszos konzervativítás, de abszolút megszokható, és az sem elhanyagolható, hogy Made in Germany van ráírva! Fülpárnája is extrának tekinthető, mely nem a megszokott bőr hanem bársony.

3 méter egyenes kábellel szerelik, de a 250 ohmos verzió spirálkábelt kapott. Jack dugója 3.5mm csavaros adapterrel, ami ebben a kategóriában alapfelszereltség kell hogy legyen.

Ajánlható azoknak, akik egy minden tekintetben prémium minőségű fejhallgatóra vágynak, mely akár évtizedeken keresztül szolgálja őket (és itt megemlíteném hogy ehhez a fejhallgatóhoz minden alkatrész rendelhető az utolsó csavarig), továbbá szempont a zártság vagyis a külső zajok kiszorítása és a zene benntartása, valamint nem sajnálják érte az 53.000 forintos vételárat.

AKG K 141 Mk II

Csak úgy mint a Beyerdynamic, az AKG is hosszú évtizedekre visszamenőleg ismert kiemelkedő minőségű fejhallgatóiról is. Eme fejhallgató is elsősorban stúdióba szánt termék, de kiválóan fog otthon is teljesíteni. 55 ohmja szintén meghajtható.

Ami az AKG fejhallgatók szerkezetét illeti, speciális tulajdonságuk, hogy a két oldal között nincs a szokványos értelemben vett kábel, ezt helyettesíti a két kerek fémcső, mely az egyik kagylóból a másikba ível. Ez a kialakítás a hosszú használatot garantál, ugyanis nincs műanyag pánt mely szeret eltörni és még a véletlen kábelszakadástól sem kell tartanunk a két oldal között.

Fejpántja úgy lett kialakítva, hogy magátol illeszkedjen a fejmérethez. Fülkagylója kisebb, mint a nagy testvér K 240-é, így ez nem a fül köré hanem közvetlenül az ember fülére fekszik fel. Kialakítása félig nyitott, melynek zajkizárása gyengébb mint zárt társáé, viszont hangzása ezáltal közelít nyitott társai által biztosított természetességhez.

Kábele egyenes, 3m hosszúságú, miniXLR csatlakozón csatlakozik a fejhallgatóhoz, másik végén 3.5mm jacket találunk szintén menetes adapterrel. Megemlíteném, hogy igény szerint rendelhető hozzá 5m hosszúságú spirálkábel is.

Jó vétel lehet azok számára, akik hosszú éveken át szeretnék élvezni fejhallgatójukat, továbbá fontos számukra hogy a külső zajok többé-kevésbé kinn maradjanak, de nem szeretik a zárt fejhallgatók hangzásvilágát, valamint nem zavarja őket hogy a fülpárna a fülön, és nem a fül körül fekszik fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.