2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Elemzés a fejhallgatókérdésről

A laikus zenehallgatóban sok téves elképzelés uralkodik a piacon kapható fejhallgatókkal kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Termékelemzés internetes vásárlói szempontból 2.

Technics RP-DH1200

Eme Technics fejhallgató kifejezetten professzionális DJ felhasználásra készült, a négyszer a világ elsőszámú DJ-jének választott Armin van Buuren társa hosszú évek óta. Mindent tud, amit egy profi DJ igényelhet: kifordíthatóak fülkagylói, összecsukható, és szükség esetén akár a már fájdalmas 140 dB hangnyomásra is képes.

Szerkezetileg nézve véleményem szerint már nem ennyire jó a helyzet. A fejpánt és a fülkagyló között lévő rész nem túl bizalomgerjesztő. Ami forog az előbb-utóbb elkopik, különösen ha nincs csapágyazva vagy kenve, így az a minimum hogy ezeknél a pontoknál néhány év alatt kotyogni fog a fejhallgató, feltéve, hogy gyárilag jól meg volt csinálva. Továbbá az interneten látottak azt mutatják, hogy egy rossz mozdulat, és a fejhallgatónknak vége. Fülpárnáján vastagabb bőr van, mely idővel a sok izzadtság hatására hajlamos kirepedezni.

Véleményem szerint ez a fejhallgató arra való, amire kitalálták, de semmi másra. Menő csávók akik egyébként nem DJ-znek eddig is megvették és ezután is meg fogják. De aki hallgat a szép szóra, inkább ne! Válasszunk inkább egy Hi-Fi vagy stúdió modellt!

Sennheiser HD 558

A Sennheiser amellett, hogy rendkívűl jó mikrofonokat és professzionális fejhallgatókat gyárt, a többi gyártónál lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyszerű zenehallgató közönségre. Ez a fejhallgató is kifejezetten otthoni zenehallgatásra készült, a népszerű HD 555 utódja.

Érdekes formavilágot álmodtak meg számára a Sennheiser dizájnerei, egy oldalas a fülkagylót tartó "villa", de mivel egy darabból van és nagy felületen fel tud feküdni a fülkagylóházon, talán nem lesz belőle probléma. Fülpárnája bársony, fülkagylója ovális, mely tulajdonságok kényelmes zenehallgatást biztosítanak.

A többi fejhallgatóval ellentétben ez nyitott, ami azt jelenti hogy nem zárja ki a külső zajokat, viszont sokkal természetesebb hangzást biztosít, mint zárt társai, talán kifejezetten Hi-Fi felhasználásra ez a típus legjobb választás, de csak kizárólag nyugodt körülmények között ahol se az embert nem zavarják, se ő nem zavar másokat a kiszűrődő zenével.

Ez a fejhallgató azoknak ajánlott, akiknek lehetőségük van nyugalomban élvezni a zenét, és nem kivánja sehol máshol használni, csak otthon.

Shure SRH440

Az ipari standard dinamikus ének és hangszermikrofonjairól híres Shure 2009 óta gyárt fejhallgatókat, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy bizony számolni kell velük ezen a téren is. Termékeikkel főképp a professzionális piacot célozták meg, de zenehallgatásra is kitűnőek. Impedanciája 44 ohm, mely inkább a konzumer termékek átlag 32 ohmjához közelít, mintsem a professzionálisok 60-80 ohmjához, így nem lesz probléma a kihajtásával.

Összecsukható szerkezete műanyagból készült, ellenben fülkagylói nem kifordíthatóak, ami a tartósság szempontjából pozitívum. Fülpárnái vastagabb, kirepedezésre hajlamos bőrrel vannak bevonva. Kábelje spirális, mely utazáskor vagy laptoppal használva praktikus, dugója a megszokott menetes átalakítós kisjack. Zárt felépítése kizárja a környezet zajait, mely alkalmassá teszi zenehallgatásra akár utazás közben is.

Eme füles összecsukhatósága miatt leginkább olyanoknak ajánlható, akik az otthoni zenehallgatás mellett használnák utazáskor is, és fontos, hogy kis helyen elférjen, (gondolok itt speciálisan mondjuk koleszos egyetemistákra). Viszont mindenképpen számolni kell azzal, hogy műanyagból készült, így nem biztos hogy annyit kibír, mint az előző oldalon elemzett fejhallgatók.

***

Az talán világos, hogy hat terméken keresztül nem mutatható be és elemezhető a piac egésze, de arra törekedtem, hogy olyan szempontokra világítsak rá, amely egy egyszerű zenehallgató számára nem biztos hogy egyértelműek. Viszont a leírtak alapján hiszem azt, hogy bármilyen más fejhallgatót megnézve fel lehet ismerni azokat a főbb tulajdonságokat, melyek alapján el lehet dönteni, hogy az adott fejhallgató igényeinknek megfelelő-e.

Aki ezek után sem biztos, hogy megfelelően tud dönteni nyugodtan írjon a Nagy FEJhallgatós topicba, készségesen segíteni fognak a fórumtársak, vagy akár keressen meg engem privát üzenet formájában, én is segítek dönteni.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.