2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Elemzés a fejhallgatókérdésről

A laikus zenehallgatóban sok téves elképzelés uralkodik a piacon kapható fejhallgatókkal kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Tévhitek, választási szempontok, konklúzió

Egyik gyakori felhasználói igény a fejhallgatókkal szemben, hogy mélykiemeléssel rendelkezzen, mivel az emberek szeretik ha rúg a lábdob és bizseregtet a basszusgitár.

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy ezt egy fejhallgatótól megkaphatjuk, ugyanis a 100 Hz alatti hangok az ember teljes testére hatást gyakorolnak. Ehhez a hatáshoz elengedhetetlen, hogy nagy mennyiségű levegőt mozdítsunk meg. Egy koncerten, ahol számos 18" membránnal rendelkező nagy űrtartalmú ládák szolgáltatják a mély hangokat, nem lehet összehasonlítani azzal, mikor kizárólag a dobhártyánkra és az azt körülvevő 1 négyzetdeciméteres felületre hat valami, melynek jóformán űrtartalma sincsen.
Ha elkezdjük növelni a basszus mértékét, egy darabig kellemes lehet, de egy bizonyos szint felett zavaró vagy akár fájdalmas is lehet már egész rövid távon is, ezért inkább válasszuk a mértékletességet és ne dacoljunk a fizikával.

Egy másik "tévhit", hogy a leendő fejhallgatótulajdonos kinézi kedvenc DJ-je által használt eszközt, hogy az biztos tök jó lesz neki. Ezzel az a baj, hogy egy színpadi monitorozásra szánt eszköznél nem elsődleges szempont hogy szépen szóljon. Egy DJ fejhallgató célja, hogy azokat a frekvenciákat hangsúlyozza ki, melyek segítik a DJ-t a keverésben, mindezt amellett, hogy a több 1000 watt színpadi monitort képes legyen a fején túlüvölteni. Nomeg a marketing szempontok sem kevésbé fontosak.

A saját javított Shure SRH750DJ-m - a kiváló hangzás rendkívül gyenge anyagminőséggel párosul

Ha mindenképpen professzionális célra szánt fejhallgatót akarunk választani, egy stúdió monitor például jó választás lehet. A DJ fejhallgatókkal szemben itt szempont az, hogy amit hallunk minél tisztább, lineárisabb és valósághűbb legyen. Ha az eszközünk ahhoz hasonló, amit a zene készítése közbeni lehallgatásra is használtak, akkor jó eséllyel valami jó fog kijönni abból a fejhallgatóból, és öröm lesz rajta zenét hallgatni.

Egyesek gondolkodhatnak akár vezeték nélküli fejhallgatókban.
Sajnos itt az átvitel minősége komoly tényező, ahhoz hogy hangot jó minőségben vezeték nélkül átvigyünk komoly technológiára van szükség, ami pedig nem olcsó. Egy olcsóbb színpadi vezeték nélküli fülmonitor rendszer is hat számjegyű forintálisan, egy igazán komoly megoldás ára egy komoly gamer PC árával vetekedik.
Ezek után talán el tudjuk képzelni, hogy mire való egy 20ezer forintos vezeték nélküli fejhallgató. Maximum hallgatni a tévében a híradót vagy a meccset.

A Beyerdynamic DT-100 évtizedek óta megbízhatóan teljesít a nagy stúdiókban és a nagy koncerteken egyaránt

Fontos kérdés, hogy az adott fejhallgató nyitott vagy zárt. Egy nyitott fejhallgató természetesebben szól, mint zárt társa, de ugyanakkor számolni kell a be- és kiszűrődő zajokkal, így akkor lehet jó választás ha az ember nyugodt körülmények között szeretné hallgatni. Egy zárt fejhallgató ezzel ellenben kizárja a környezeti zajokat, így másokkal egy térben, utcán vagy utazás közben előnyös.

Vásárláskor lényeges, hogy az ember felmérje az igényeit és anyagi lehetőségeit. Gondold végig, hogy mire és milyen körülmények között fogod használni a fejhallgatódat, és azt is, hogy mennyi időre szánod milyen gyakori használat mellett. Ne vegyél meg valamit, ami divatos, akciós, a haver ajánlotta, miközben nincs is rá szükséged.

Végezetül nem mehetünk el amellett, hogy minden ember füle más, ugyanazt máshogy hallja, más tetszik neki, mást szeretne hallani. Ezért amennyiben lehetséges hallgassuk meg a kinézett fejhallgatót kedvenc zenéinkkel, mert lehet hogy messziről jónak néz ki, de egész más fog kijönni belőle, mint amit szeretnénk és elvárnánk.
Amennyiben erre nincs lehetőségünk, vásároljunk inkább valamilyen bevált klasszikust mint egy friss, de ismeretlen modellt. Lehet dobálózni mindenféle technikai adatokkal, frekvenciagörbékkel, ezzel-azzal, lehet nézegetni, hogy mások mit írnak az adott fejhallgatóról, de csak egy dolog fontos: amit te hallasz!

A következő két oldalon kielemzek hat a piacon kapható 20-55.000 forint közötti fejhallgatót csupán olyan információk alapján, melyet a Logout olvasója csupán az interneten keresztül megtudhat, segítve ezáltal azokat, akiknek nincs lehetőségük besétálni egy nagyobb boltba és jelentős számú modellt végigpróbálni vásárlás előtt, segítve az ő döntésüket. Nem lesz tehát szó tehát hangzásról, csupán azokról a dolgokról, amik a leírásból és a képekből kiderülnek, mivel ez nem egy teszt hanem egy elemzés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.