2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Elemzés a fejhallgatókérdésről

A laikus zenehallgatóban sok téves elképzelés uralkodik a piacon kapható fejhallgatókkal kapcsolatban.

[ ÚJ TESZT ]

Szerkezeti jellemzők

A másik fő fizikai tényezője a fejhallgatónak maga a szerkezet. Ez a gyakorlatban sokkal fontosabb, mint a műszaki tényezők, mivel az anyagminőség és anyagfelhasználás, a kialakítás, a tömeg, az extra funkciók, a kábelezés vagy a szorítási erő sokkal inkább meghatározzák a használati komfortját és a hosszútávú tartósságát a fejhallgatónknak.

A fejhallgató szemrevételezésénél mindenképpen fontos megnézni, hogy milyen a műanyag minősége, melyből a szerkezet készült. Mozgassuk meg egymáshoz képest oldalirányban a két fülkagylóját, és közben hallgatózzunk, hogy van-e valami szerkezeti zaja. Ha hallunk valami zavarót, az este az ágyban zenehallgatás közben is vissza fog köszönni, ha kicsit megmozdítjuk a fejünket, és marhára zavarni fog. Továbbá ha megmozgatjuk, éreznünk kell a szerkezeti minőséget. Ha recseg, nyikorog, gyengének érezzük, vagy bármilyen kétségünk van, tegyük vissza a fejhallgatót és keressünk másikat.

A hangosítási hangmérnököknek is ajánlott Audio Technica ATH-M50 praktikusan szállítható, de ez veszélyekkel is jár

Vonzóak lehetnek azok a fejhallgatók, melyeknek a kifordítható fülkagylói, vagy akár összecsukható az eszköz.
Viszont el kell mondani, hogy ezekkel az extra funkciókkal együtt jár az is, hogy a fejhallgató sokkal sérülékenyebb lesz.

Az összecsukható és kifordítható fülkagylójú fejhallgatók DJ-k és turnézó hangmérnökök számára készültek, akik kihasználják ezeket az extrákat. Ha otthon akarjuk használni fejhallgatónkat, akkor ne vállaljunk felesleges kockázatot, hiszen egy rossz mozdulat eredményeképpen könnyen törnek ezek a fejhallgatók, találni a neten sok képet törött Pioneer HDJ-1000-esről, Technics RP-DH1200-ról és hasonlókról.

Ez a Pioneer már egy diszkóban sem fog szolgálatot teljesíteni.

Nem mehetünk el szó nélkül a kábelezés és a jack csatlakozó mellett. Ha az ember számítógép mellett használja előnyös lehet a spirálkábel, mivel nem gurul át rajta a székkel, de ha kicsit arrébb megy nem rántja le a laptopot.
Viszont a spirálkábel hosszú távon nagy távolságból való használatra nem igazán ideális, így aki mondjuk az ágybol filmezne, ne vegyen ilyet.

Az, hogy a kábel leszerelhető-e, részletkérdés, csak szállításkor van jelentősége, egy jó minőségű fejhallgató kábel nagyon ritkán szokott megtörni.

Az viszont jelentősebb, hogy egy vagy kétoldali a kábelkivezetés, de ha valaki nem használja színpadon, és nem veszi gyakran le, akkor csak kényelmi jelentősége van, valakit például zavar a kétoldali kábel.

Dugó kérdésében a legprofibb megoldás a 3.5mm jack csavaros 6.3mm átalakítóval, de a fix 3,5mm sima átalakítóval sokkal jobb megoldás mint a fix 6.3mm átalakítóval. Amin fix nagyjack van, azt professzionális felhasználásra tervezték, vagy high-end cucc speciálisan fejhallgató előerősítő mellé.

Sokaknak fontos szempont lehet, hogy a jack dugó aranyozott-e. Itt megemlíteném, hogy a csatlakozók aranyozását színpadi és stúdió felhasználás mellett a korrózió kivédésére használják, a fogyasztói felhasználásra szánt termékeknél ez nem számot tevő kérdés, ettől megint nem fog jobban szólni a fejhallgatónk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.