2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooler Master NotePal U2 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Minden notebooknak jót tesz egy kis extra hűtés. De mennyi az az annyi?

[ ÚJ TESZT ]

Biztos sok embert fogott már el az az égető érzés az esti kanapén döglős-notebookozós órák során, hogy egyszer valamikor a távoli jövőben lehetséges, hogy szeretne egy gyereket.
Vagy csak nem szereti ha fáj.

Én nem szeretem ha fáj, így hát rávettem magam egy notebook hűtő megvásárlására.

Rövid keresgélés után rájöttem, hogy kicsit bonyolultabb a dolog annál, minthogy meghatározok egy keretet és megveszem ahol olcsó.
2-3 ezer forintért rengeteg alternatíva van bármely műszaki cikk áruházban, de ezek nem feltétlen ott fogják keverni a levegőt, ahol nekünk szükséges. Hiába van 2 ventilátora egy hűtőnek középtájt mindkét oldalt, ha a gépemnek nincs ott szellőzőnyílása.

És mivel az én gépem ebben is kissé különc, nem volt sok alternatíva, ami szóba jöhetett.

Vagy veszek egy 17"+ méretű hűtőt minél nagyobb ventilátorral, és azon úgy helyezem el a gépet, hogy nekem jó legyen, vagy veszek egy olyat, amin én választom meg a ventilátorok helyét. Utóbbi mellett tettem le a voksomat és nem bántam meg.

Tesztem 2 résztvevője egy Cooler Master Notepal U2 és nemszeretett Packard Bell EasyNote NX69-em. (i5 2430M, nVidia GT540M)

Bruttó 6-6,5 ezer forint körüli áron nem tartozik a legolcsóbbak közé, de a szabadon mozgatható ventilátorok révén a legpraktikusabb mind közül. Létezik U1 és U3-as változat, méretekben és ventilátor számban különböznek (létezik ventilátor nélküli modell is).
Formája letisztult, semmi csicsa, puha gumi talpakon áll. A gyártó 14-17"-os méretű gépekhez ajánlja. Féltem kicsit az elején, hogy el fog veszni rajta a gépem (13,3"), de egyáltalán nem lóg annyival túl a hűtő, mint gondoltam.

A rácsba műanyag keretekben lakozó 2 darab 80x80x10-es ventilátor kapaszkodik. Mozgatásuk egyszerű, akár a két átlós sarokba is gond nélkül fel lehet őket fogatni. Egyetlen tervezésbeli problémának talán csak azt róhatom fel, hogy a legalsó pozícióba nem előnyös használni a ventilátort, mert ilyenkor azon fog támaszkodni a hűtő, nem pedig a gumírozott talpakon.

Szállítása viszonylag egyszerű. Ha kivesszük a ventilátorokat, akkor a hűtőt tokként a notebookra tudjuk rakni, amit egy - a csomagban lévő - gumis pánttal tudunk rögzíteni. A notebook hordós hátizsákom miatt ezt a fícsört nem használom ki, de maxi riszpekt a tervezőknek!

És akkor jöjjenek a számok!

Idle állapotban nem végeztem méréseket, 45 fok körüli processzoron és a 35 fok körüli merevlemezen nem tudna számottevően hűteni. Terhelés alatt viszont egyből látszik, hogy egy kis légmozgás mennyit tud segíteni a gyári hűtésnek.

Először az Aida Stability Tesztjét próbáltam ki. Ez a CPU/HDD/RAM triót terheli, grafikus része nincsen.

A 95 fokos processzorból 13 fokot sikerült lefaragni, a merevlemez pedig 56-ról 48 fokra csökkent. A mérést egy igen hűvös szobában végeztem, úgyhogy egy meleg nyári napon hűtő nélkül biztos, hogy beütött volna a CPU throttling.

A következő tesztem egy igen gyilkos Prime95 + Furmark kombó volt. Mindkét program maximális terheléssel futott. Egy játék ritkán produkál ilyen terhelést és melegedést, de én kiváncsi voltam, hogy hogyan teljesít a legszélsőségesebb helyzetekben is.

Ahogy ráindítottam a Furmarkot a Prime95-re, a processzor visszavette az órajelet 2,4-ről 1,2 GHz-re, hűtő nélkül pedig mindössze 800 MHz-en ment az i5-ös. Ez az a jelenség, amit még mindig nem értek, mert a hőmérsékletek hűtővel még bőven határon belül voltak.

Itt nagyon jól látszik a hűtő áldásos tevékenysége, a processzor és a videókártya 96 fok helyett 84 és 72 fokon dolgoztak, a merevlemez pedig 72(!!) fok helyett 55 fok lett. A merevlemez hőmérséklete igen aggasztó, meleg nyári napokon volt, hogy a 80 fokot is átlépte. Innentől kezdve minden perce ajándék...

Egyetlen dolog zavar a hűtőben, ami nagy valószínűséggel a notim kis mérete miatt adódik. Valahogy sehogy sincs jó helyen, mindig el akar csúszni valamerre a gumikon, de általában lefelé.

Tehettek volna valami kis élt a hűtő aljára, bár el tudom képzelni, hogy a hajótest kialakítású gépház miatt simán átcsúszna azon is.
Ennek ellenére nagyon megérte a kiadott pénzt. Ölben használva ventilátor nélkül is remek szolgálatot tesz.

És lehet, hogy egyszer nekem is lesz gyerekem. Köszönöm Cooler Master! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.