2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Közepes GAMER PC 120.000Ft-ból

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid írásomban elsősorban a teljesítményre/ár-értékre, és a későbbi bővíthetőségre fogok törekedni.

[ ÚJ TESZT ]

Amint a címben is szerepel egy közepes szintű "GAMER" konfiguráció összeállítását írom le. Az árakat nagyrészt a PCX.HU-ről veszem.

Kicsit a nézeteimről:
Egyáltalán nem vagyok elfogult egyik nagy gyártóval sem, legyen az VGA vagy processzor. Elsősorban a teljesítményre/ár-értékre, és a későbbi bővíthetőségre fogok törekedni, ezért CPU-k terén a lehető legerősebbet próbálom majd kiválasztani ami belefér a keretbe.
Így később szimplán a VGA cseréjével még nagy tartalékot szabadíthatunk fel a rendszerünkből.

Először kezdem az Intellel:

LGA1155

Alaplap:
Itt egy kicsit gondban vagyok, mert a tényleg korrektnek mondható lapok véleményem szerint igen drágán mennek. A későbbi bővíthetőség szempontjából mindenképpen ajánlatos olyan alaplapot választani amin négy RAM foglalat található.
Viszont a PCX kínálatában 19.000Ft alatt nem találtam ilyen alaplapot, amit találtam a 19.213Ft-os áron kapható ASRock H61DE/S3 típusú alaplap.
Ami még szimpatikusnak tűnik a Gigabyte GA-PH67-DS3-B3 típusú alaplapja. Ez jelen pillanatban 22.100Ft-os áron kapható. Ez a lap első pillantásra szimpatikusnak tűnhet azoknak a felhasználóknak akik fejében megfordul a későbbi két VGA-s rendszer kiépítése.
Viszont ha jobban megnézzük a termék specifikációját láthatjuk, hogy az alaplap annak ellenére, hogy két 16X-osnak tűnő PCI-E slot-ot tartalmaz két VGA használata esetén csak 4X-es sebességet támogat.

Így hát tovább keresgéltem és megtaláltam az ASRock H61M-VS típusú lapját. Ez nagyon olcsón, jelenleg 12.913Ft-os áron szerezhető be. Igaz kevéske bővítőhely található rajta, de található rajta minden fontos dolog ami egy Low Cost játszós gépbe kellhet, így hát ára miatt ezt választom.

Tehát alaplap durván ~13.000Ft

CPU: Választhatunk egy Core i3 2100 körüli kétmagos (+HT) processzort amit ~30.000Ft környékén tudunk beszerezni vagy egy ennél jóval erősebb négymagos Core i5 2300 körüli CPU-t ~43.000Ft környékén. Én itt az i5 mellett döntöttem.

RAM: Erre a célra tökéletesen megfelel egy (a későbbi bővíthetőség miatt) "mezei" 4GB-os 1333-as vagy 1600-as Kingmax vagy Kingston CL9-es modul. Az 1333-as 4GB-s Kingamax jelenleg ~6000Ft-ba kerül.

VGA: Ár/érték arányban jó vétel lehet egy VTX3D gyártotta 6770 1GB-s kártya. Ez jelenleg ~28.000Ft-ba kerül. Ha az olcsóbbik (i3-as) processzort választottuk, akkor a megmaradó pénzből még szóba jöhet a 6850 vagy egy 1GB-s (nem SE) GTX460 is (~40K). Itt a VTX3D 6770-et választottam.

HDD: A most kapható HDD-k közül az 1TB-s tárkapacitásúak nagyon jó ár/érték aránnyal bírnak (persze a 2TB-sak is, de erre most nem lesz keret). Több típus közül is választhatunk ~13.000Ft környékén.
Ha ezt a lemezt nem csak adattárolásra szánjuk ajánlott egy 7200-as fordulatszámú darabot venni.

ODD: Tapasztalataim szerint az LG és Samsung DVD írók nem túl jó minőségűek. Sony (NEC) íróval még nincs negatív tapasztalatom, ezért többnyire ezt szoktam ajánlani. De ha valakinek nem tetszik választhat mást is, van választék ~5.000Ft környékén.
A fórumban a hangereje miatt inkább az ASUS-t javasolták. Mivel én is ASUS-t vettem egy éve a csöndessége miatt ezért igazat adok a kollégának. Viszont azt meg kell jegyeznem, hogy közel sem képes olyan karcos lemezeket beolvasni, mint egy NEC (persze ez lehet egyedi probléma is)

Tápegység: Ez egy igen fontos eleme a gépünknek, nagyban függ tőle gépünk megbízhatósága, élettartama. Ezt figyelembe véve sem vagyok híve a több tízezres tápoknak, ide egy jó minőségű 400-as FSP Hexa-t (9.000Ft környékén) vagy még inkább egy 450W-os Hipro tápot ajánlok amit már ~7.000Ft-ért be tudunk szerezni.

Ház: Ez ízlés dolga, de ha nem vagyunk túl igényesek ~4-5.000Ft-ért be tudunk szerezni különböző tetszetős házakat. A rend kedvéért kiválasztottam egy ~5.200Ft-os M-Tech házat.
A fórumba közben jött konkrét ajánlásként a "Cooler Master Elite 341" is 7,5K környékén.

Ez így összesen: ~120.000Ft

Ha idővel kevésnek találjuk majd a gépünk erejét, vehetünk majd bele egy jóval erősebb VGA-t és még 4GB ramot. Így még hosszú ideig ki fog szolgálni minket.

__________________________________________________________________

Most pedig következzen az AMD:

AM3/AM3+

Alaplap: Itt jóval könnyebb dolgunk van, mint a másik oldalon. Bármilyen lapot is veszünk törekedjünk arra, hogy lehetőleg AM3+ -os foglalattal szereltet vegyünk (könnyen megismerhető a fekete színű CPU foglalatról), mert ezekbe már illeszkedni fognak a későbbiekben bemutatkozó "Bulldozer" processzorok, így rendszerünk fejleszthető marad.

Véleményem szerint az egyik legjobb ár/értékű alaplap ebben a kategóriában az Asus M5A78L LE típus. Található rajta négy darab RAM foglalat így a későbbiekben egyszerűbb lesz a memória bővítése. Ennek jelenlegi ára ~16.000Ft környékén mozog.

CPU: Az Intellel szemben itt "kicsit" nagyobb a mozgásterünk. Ha az abszolút belépő kategóriát célozzuk meg a mi processzorunk az Athlon II X4 640 lesz. Ennek ára ~24.000Ft körül mozog, és ennyi pénzért kapunk egy natív négymagos processzort amiben még arra is van esély, hogy az esetlegesen szunnyadó L3 cache-t aktiválni tudjuk. Teljesítménye természetesen valamivel kisebb a Phenom II X4-től az L3 cache hiánya miatt.

A következő lépcső a Phenom II X4 955, ezek ára ~28.000Ft körül van. Játékok alatt nyújtott teljesítménye közel megegyező az kétmagos HT-t támogató Intel Core i3-al. Viszont néhány alkalmazásban a natív négy magnak köszönhetően gyorsabb nála. Itt most ezt választom.

Ezután következik a Phenom II X6 1090T jelzésű processzor. Ez egy natív hatmagos processzor, ami a jelenlegi játékok alatt többnyire a Phenom II X4 szintjét hozza (néhol picit erősebb). Viszont valószínűleg a jövőben, (ha a programok ki tudják majd használni a hat mag adta lehetőségeket) a két processzor közti különbség nőni fog az X6 javára. Ennek ára nagyjából ~39.000Ft.
Tehát az én választásom itt a Phenom II X4 vagy X6-ra esne attól függően, hogy milyen VGA-t szeretnék venni a megmaradó keretből.

RAM: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, annyi különbséggel, hogy mivel az alaplapon négy foglalat található vehetünk bele 2x2gb-s kitet, hogy működjön a Dual Channel memóriakezelés. Még így is bővíthető marad a gép a későbbiekben ~6.500Ft

VGA: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, ~28.000-40.000Ft Ide megengedhetjük magunknak az olcsóbb CPU miatt a 6850/GTX460 párost tehát ezt az ársávot választom.

HDD: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, ~13.000Ft

ODD: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, ~5.000Ft

Táp: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, ~7.000Ft

Ház: Ide ugyanaz vonatkozik, mint Intel oldalon, ~5.000Ft

Ez így összesen: ~120.000Ft

Szintén elmondható, hogy ha a későbbiekben keveselljük a gépünk erejét vehetünk majd bele még memóriát, egy erősebb VGA-t és/vagy CPU-t.

Kiegészítés: A dőlt betűvel szedett dolgok utólagos kiegészítések.

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, remélem sokaknak tudtam segíteni. :)

Ez az első írásom, ezért az esetleges kezdeti hibákért elnézést kérek. A címmel kapcsolatban ha valakinek van jobb ötlete jöhetnek további javaslatok akár privátban is :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.