2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

[ ÚJ TESZT ]

Zárszó

Konklúzió:

Az R9 390, annak is ASUS STRIX három ventilátoros változata egész remek darab lett. Minden szinten fejlődést eredményezett, egyenletesebb, simább játékbeli futtatást, magasabb framerate értékeket, szebb, teltebb színeket, és ezekkel együtt magasabb hőmérsékletet. Bár ez is csak félig igaz, hiszen az amúgy szintén remek GTX960 is simán 70 fokon járt maximum beállítások esetén, és ebben a nagy melegben már nem is volt alkalmam tesztelni szegénykét, már másnak okoz örömöket.
Időközben hűvösebb lett az idő, és a GPU Idle hőfok 34-40 fok, GPU Load közben pedig 76-79 fok között ingadozott a korábban említett fan control beállítás mellett.

Fogyasztás tekintetében nem tudok autentikus adatokkal szolgálni, mivel nincs erre szakosodott mérőműszerem. Pusztán a GPU-Z vagy az Aida64 programot alkalmazhatom, de ezek szoftveres megoldások, így én elhiszem a gyári és hivatalos tesztoldalak megállapításait: hozzávetőlegesen a teljes rendszer Full load esetén 390 - 430 W körül eszi az áramot. Természetesen, ez az érték függ sok mindentől, így CPU-, memória típusától, ODD, HDD, SSD, ventilátorok számától... stb.

Az egyértelmű volt, hogy a száraz technikai specifikációk alapján legyűri félvállról a GTX960 megoldását. Az is szép dolog, hogy itt sincs VGA ventilátorműködés Idle állapotban. Az is igaz, hogy a nagyobb kártya, nagyobb hűtéssel, több memória lapkával nagyobb fogyasztással párosul. Aki ennek ellenkezőjét hitte, botorságot követett el.
Ennek okán meg merem kockáztatni, annak fényében is, hogy az AMD RX sorozata még csak most jön be a boltok polcaira, hogy nem rossz vétel, főleg, ha van mellette egy erősebb és minőségi tápegység, valamint minimum egy i5 processzor. De én magánember vagyok, lelkes számítógép használó, fejlesztő, így nem adhatok matricát Ajánlott vétel felirattal. Csak szubjektív véleményemet mondhatom el: nagyon király kis kártya ez!

Az meg még inkább igaz, hogy nagyon jó az Nvidia új generációja. Szívem szerint egy 1070 mellett voksoltam volna, de ez is friss darab még a boltokban, és kis hazánkban nagyjából 170-180 ezer forint körüli áron kapható, ami elég borzasztó az átlagos magyar melósnak! És jelen írás tárgyát képező ASUS R9 390 jelenleg 100-110 ezer forint körül könnyen megvásárolható. Alternatíva lehet még a GTX 980, mely tudásban leginkább párban van a tesztalannyal, de az sem mai darab, és nem is olcsó, még most is drágább az R9 390-nél, nem beszélve arról, hogy fele annyi VRAM leledzik rajta. Nyilván az új GTX kártyák megjelenése miatt majd csökken az ára, így vonzó alternatíva lehet, akinek nem lesz sok elkölteni való pénze. Aki pedig megteheti, és hosszú távra tervez, elsősorban a GTX1080 felé fog kacsingatni.

És világít!! :)

Az is várható, hogy az AMD ezen GPU-ja még elég lesz egy darabig, főleg ha növekszik a DX12 képes játékok száma. Ebből még kevés van, főleg nekem... A memória bőven elegendő, és jelentem, hogy pl. a Shadow of Mordor esetében szépen benyelt 4,5 Gigabyte VRAM-ot ultra grafikai opciókkal! COD Black Ops 3 szintén zenész, 6 GB VRAM fogyott játék közben maximum beállításokkal. Az is egyértelmű, hogy a 8 GB VRAM nem elsősorban 1080p esetén kell, nyilván magasabb felbontások esetén nagyobb a memória használat. Ezt természetesen nem tudtam tesztelni, de erre meg nagyon jó például a korábban belinkelt R9 cikk.

Hogy másfelől is lássuk az arányokat, íme egy táblázat a legfrissebb Techpowerup tesztből (RX 480) a relatív teljesítményről 1080p-ben:

Az új megoldások, lásd RX sorozat, majd befoltozzák azt az űrt, melyet az AMD lőtt be saját magának, és hagyta magára a Zöldeket, hogy taroljanak a halk, alacsony fogyasztású, és mégis erővel rendelkező kártyák piacán. A legfrissebb tesztek alapján az RX 480 elég jónak ígérkezik. Már több cikk is napvilágot látott, és ezek alapján azt lehetne mondani, hogy az R9 390 / 390X / Fury trió még mindig erősebb, keményebb a jelenkor játékaiban. Igaz, egyúttal melegebbek is. De nem irreális mértékben, erre jó példa az Asus megoldása, csak néha kicsit tenni is kell az ügy érdekében egy ingyenes segédprogrammal karöltve.

A fogyasztás meg örök téma lesz, nyilván előnyösebb egy halkabb, hűvösebb, kisebb áramszámlát okozó gép, de nem hiszem, hogy a néhány száz forintos plusz kiadás jelentene ilyenkor akadályt annak, aki hasonló paraméterekkel rendelkező gépet állít össze. A viták, ajánlások ezen része kicsit túl van misztifikálva, azért nem mindenki játszik 24/7 ütemben, aki meg igen, annak teljesen mindegy, mekkora a villanyszámla végösszege... Az élettartam már sokkal inkább fontosabb témakör. Mivel még újszülött a kicsike, így természetesen erről nem nyilatkozhatok, de bízom benne, hogy egy, maximum két évig kiszolgál engem hűségesen!

Ez meg egy másik táblázat az ominózus Techpowerup tesztből, és az ár/teljesítmény vonzatot mutatja:

Hát ez elég egyértelmű. És az R9 390 mindkét metódus alapján igen jó helyen áll.

Mindent összevetve nem bántam meg a vásárlást. A menet közben érkezett Vulkan API valószínűleg még inkább jótékony hatással lesz a teljesítményre. Aztán az idő majd eldönti, hogy valóban mennyire időtálló ez a VGA. Ha cserélek, úgyis jelzem majd Nektek, kedves PH lakók! Köszönöm mindenkinek a figyelmet!

Hunork

Itt a legvégén szeretnék elnézést kérni, ha az excel táblázatok nem mindig sikerültek tökéletesre. Az idő rövidsége, és a munkahelyi gépem rakoncátlankodása miatt most így sikerült, de összességében szerintem minden jól látható. Tudom, a tökéletes a cél, igyekszem is majd pótolni!

Források, linkek:

PH cikk R3x sorozat
ASUS hivatalos oldal
Vulkan API English
Luxmark
Unigine
Catzilla
Cinebench
3DMark
RX480 Teszt
MSI Afterburner

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.