2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

[ ÚJ TESZT ]

ASUS R9 390 - Bevezetés

Tisztelt fórumtársak, kedves olvasók!

Ismét eljött az idő egy kis tesztelésre, bemutatásra. Hiába no, mindig változik a világ, akár kicsiben, akár nagyban. A változásra való törekvés mindannyiunk vérében benne van, csak az adott lehetőségek és a piaci viszonyok szabnak határt elképzeléseinknek. No meg a pénztárca vastagsága... Mivel eljövé az idő, ismét két alkatrész került a számítógépembe.

Egyik egy tápegység, nevezetesen az FSP Hyper 700S. Vásárlásának két fő oka volt: egyik, hogy a régi Chieftec már kezdett öregedni, és a kábel választéka még fapados volt: kellett elosztó a SATA eszközökhöz, meg nem is volt kényelmes a kábelek eldugdosása a Zalman házban. A másik ok természetesen az ár, most nagyon jó pénzért tudtam megvenni az új tápegységet, így a Chieftec megmarad vésztartaléknak.

Pár szó essék azért az FSP tápról: "A Hyper nevet viselő tápegységek minden funkciójukban a nagy hatékonyságra törekednek. Két +12 V-os ággal és kibővített SATA kábelkorbáccsal, PCI-e kártyákhoz tápcsatlakozókkal (4db 6+2!) a legújabb konfigurációk igényeit követik. A 85 százalékot elérő energia hatékonyságú tápokat a hobbi gépépítőknek és gamereknek szánják. A kábelek mind a jobb levegőáramlást biztosító lapos kivitelben készülnek és igazodnak az elmúlt időszakban megjelent konfigurációk elvárásaihoz."

A másik hardverelem a VGA. Itt pedig az ASUS R9 390 DC3OC lett a kiválasztott. Sok fórumozás után, sok-sok kérdés-válasz után jutottam eme elhatározásra. És itt már több szempont is előtérbe került. Elsőként az, hogy a VGA-piac mostani változása miatt még jó áron el tudtam adni az eddigi GTX960 kártyámat. A másik, hogy szerettem volna valódi teljesítménynövekedést. És nem utolsó sorban: már nagyon régen volt AMD videokártyám. Hogy miért lett pont Asus? Hát igen, többen az MSI felé tereltek, de mivel a nyájban nem volt kapható, így maradtam ennél a példánynál, és még Asus kártyában sem kellett csalódnom korábban!

Végezetül: nagyon kíváncsi voltam, hogy most milyenek a piros oldal gyártmányai, milyen driver és vezérlő szolgáltatást nyújt. Azt persze tudtam, hogy a fogyasztás növekedni fog, így a tápegység mérete és márkája fokozottan került előtérbe, és nem is csalódtam ezen a téren.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért írok tesztet az R9-ről éppen most? Hiszen nem mai darab, ez tény. Azonban fellapozva a hazai oldalakat, igen kevés részletes bemutatót találtam kis hazánkban. És az sem vita tárgya, hogy mikor megjelent, nem volt túl olcsó sem, így a szélesebb játékos réteget nem is nagyon érintette meg az R9 trió felbukkanása. És hát evidencia, hogy azért most, mert a napokban jutottam hozzá végre-valahára!
Az új NV és AMD kártyák megjelenésével biztos vagyok abban, hogy az R9 sorozat ára is csökkenni fog! Az nyilvánvaló, hogy fogyasztásban nem lesz versenyben, de erőben még mindig igen! Mondom mindezeket úgy, hogy nagyon meg voltam elégedve eddigi NV által megtervezett kártyámmal is!

A száraz technikai adatokkal nem foglalkoznék túl sokat a jelen írásban. Azt hiszem, minden PH olvasó könnyen hozzájuthat az összes szükséges információhoz a nálam sokkal inkább szakértők hivatalos tesztjeiből. Később megtalálható lesz egy link is, mely angol nyelven mutatja be az általam vásárolt videokártyát.
Alább mellékelek két képet, melyek tartalmazzák a GTX960 és az R9 390 alapvető technikai jellemzőit.

És most pár mondatban essen szó a 390-es lapkáról:

Azt mindenki tudja, hogy az R9 3x sorozat tagjai nem mások, mint a Radeon 200-as család átmatricázott, és egyben "újrarekonstruált" példányai. Mindemellett számos jó hír várta a lelkes AMD rajongókat: ezek a videokártyák a Virtual Super Resolution támogatásban rejlő lehetőségeket képesek kiaknázni, csak úgy, ahogy a Frame Rate Target Control előnyeit is. Előbbinél a rendszer magasabb felbontásban rendereli le az adott tartalmat, majd visszaméretezi a kijelző maximális felbontására, így a végeredmény szebb, részletgazdagabb kép lesz.
A Frame Rate Target Control pedig ismét egy remek móka, ahol egy FPS célérték megadásával megakadályozható, hogy a rendszer feleslegesen készítsen el másodpercenként több száz képkockát, helyette csak mondjuk 60 képkockát képez le, az így felszabaduló erőforrást pedig más célokra használhatja. Az FRTC eredményeként csökken a GPU hőtermelése, a hűtőrendszer zajszintje és a videokártya fogyasztása is. Természetesen tesztek idejére nem illik használni, azonban játék közben, ha megelégedünk pl. a folyamatos 60 fps értékkel, akkor kímélhetjük kedvenc hardverünket.

Az AMD R9 / R7 család főbb jellemzői

"Az új generációs Radeon 300 sorozat, beleértve a Fury, X és a Nano megoldásokat, támogatja a DirectX 12, a Vulkan, a Mantle, az OpenGL 4.5 és az OpenCL 2.0 API-kat, de ezek szintén szoftveres frissítések, vagyis minden GCN architektúrára épülő Radeonon elérhetők, még a korábban megvásároltakon is, csak egy friss meghajtó telepítésére lesz szükség.

Az elsődleges változás a PowerTune rendszert érte, amely a felújított lapkák esetében az elődökhöz képest jóval stabilabban képes tartani a maximális órajelhez közeli szintet a komolyabb terhelést kifejtő program futtatása során. Bár ilyen játékok még nincsenek, de az aszinkron compute mellett nem lesz ritka, hogy egy grafikus vezérlő belső terhelése 80%-nál is nagyobb lesz, amit az új dizájnok kisebb órajel vesztéssel is meg tudnak oldani. Ezzel lényegében nő a gyakorlati teljesítményük a korábbi kártyákhoz képest.

Mindegyik kártya képes a hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, amely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. A terheléstől mentes időszakokban a VGA-k természetesen visszafogják magukat és beérik 15-20 watt alatti fogyasztással, a ZeroCore szolgáltatás aktiválódása mellett pedig 3 wattal." (Forrás: PH, link a cikk végén)

És persze volt még egy ok: mit tud az R9 390 valójában, milyen teljesítmény, látvány, fps növekedést lehet elérni vele? A nagyobb fogyasztás, a nyers erő mennyire van arányban a kártya tudásával, árával? Itt gyorsan megjegyzem, hogy kerek 100 ezer volt az R9 ára, és kereken a felét kellett kifizetnem készpénzben. Ez hatványozottan döntő érv volt számomra!

De térjünk vissza a fontos adatokhoz. Tudvalevő, hogy az Nvidia nagyon precíz mérnöki munkát folytatott az elmúlt években, évtizedben. Így született meg a remek GTX sorozat, melyből három nálam is landolt. De persze az AMD mérnökei sem a lustaságukról híresek. Sőt, egyes hardver szakértő oldalak úgy festik le termékeiket, mint a jövő hírnökeit, a jövő technológiáinak előfutárjait. Aztán másfelől többen azt sérelmezik az AMD kapcsán, hogy mennyi gond van a meghajtó programokkal, a kártyákhoz készült szoftverekkel. Itt rögvest jelentem: még nem tapasztaltam semmilyen rémisztő hibát, egyet sem! Az új szoftver remélhetőleg a következő években is stabilan fogja hozni a mostani formáját!

Ami azonban egyértelmű, és eloszlat már most több esetleges félreértést:

1. Nem csak az Nvidia tudja azt, hogy a VGA ventilátorok nem forognak terheletlen állapotban. Még engem is meglepett, hogy az ASUS óriás kártyája, mely 30 cm-es hosszúságával kis fejtörést okozott beszereléskor, egész némaságban teszi a dolgát 55-60 fokig. Pontosan nem néztem meg, mert a kemény kánikulára való tekintettel az MSI Afterburner programjával állandó 45%-os ventilátor fordulatot határoztam meg. Erről is később még írok pár sort.
2. Az AMD is tudja, hogy világít rajta szép piros háttérrel a kártya neve. :)
3. Az új AMD Vezérlőpult - a korábbival ellentétben - rém egyszerű, praktikus, szinte minden olyat tud, amit versenytársa, kezdve a részletes beállításoktól, a Geforce Experience / Gameworks -höz hasonló speciális játék beállításokig.
4. Amit elvártam és teljesült is: az R9 390 segedelmével a TV képernyőn szebb a kép, a színek, úgy is mondhatnám, hogy valóban megkettőződik minden, nem kell babrálni sem a tévé, sem pedig az AMD szoftverében különösebben. Ezt azért vártam el, mert anno, mikor második ATI kártyámat megvettem, mely egy Radeon 7500 volt, már akkor elbűvölt a látvány, amit nyújtott mind a monitoron, mind a tévén! Az akkoriban "divatos" S-videó csatlakozóval kötöttem a tévémre, és élveztem a nagy képernyő adta lehetőségeket, a korai DivX filmek látványát. Így most sem csalódtam a külső képernyő-kezelésben!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.