2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

ASUS R9 390 STRIX 8GB teszt

Avagy az erő velünk van? Ár/fogyasztás/teljesítmény kéz a kézben járnak? Élménybeszámoló az AMD háza tájáról.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztkörnyezet

Természetesen, nem változtatok megszokott stílusomon, először a szintetikus tesztprogramok táblázatait láthatjuk majd - lesz belőle bőven -, majd a főszereplők, a játékok következnek. Ismételten nem az a célom, hogy a profi laborok tesztjeit ostromoljam, hiszen ehhez sem eszközökben, sem választékban nem elegendőek szegényes készleteim. Nyilvánvaló, hogy a korábbi GTX 960 tesztet használom alapnak, és a csere után teszteltem az új kártyát. Itt gyorsan felhívom a figyelmet, hogy nem minden esetben ugyanazok az értékek és/vagy beállítások, hiszen az R9 esetében már bátran felvihettem szinte mindenhol mindent maximumra! Ezt a fentebb linkelt cikkben is közöltem annak idején, mikor a GTX660 volt a másik "viszonyítás" videokártya. Ha eltérés van, azt a táblázatban külön jeleztem!

Őszintén remélem, hogy mindenki megelégedésére lesz ez a cikk, itt valóban otthoni, és valóban meleg, azaz kánikulai körülmények közepette készült az írás. Ennek mégiscsak van azért jelentősége, hiszen ahány gép, annyi külső körülmény létezik. És talán ebben a hőségben jobban kidomborodnak a CPU+GPU hőmérséklet adatok, amik csakis jobbak lehetnek minden más évszakban!

Felhívom a figyelmet arra, hogy továbbra is egy H61 / 1155 alaplap, az i5-3470 processzor és 2x8 GB DDR3 1600 MHz memória dolgozik a VGA mellett. Minden egyéb részlet megtalálható a PH adatlapon.

Íme a tesztgép alap paraméterei:

Közben azt elmesélném, hogy elsőként egy ATI Rage Pro, majd utána a már említett Radeon 7500, végül pedig a nagyon remekül sikerült ATI 9600XT költözött be időlegesen a gépembe. Persze előtte is volt még választék, mint például az S3 Trio, S3 Savage, Voodoo 2, de most nem ez a fontos, csak azt szerettem volna elmesélni, hogy a három ATI után jött a gyártó váltás, és egészen idáig Nvidia videokártyák dolgoztak az aktuális konfigurációmban. Igen, igen, kezdődött az egész a Geforce 2 MX400-al, aztán nagyon rövid időre Geforce 4, majd az FX, utána a Geforce 6-8 sorozatok jöttek tartósan, végül pedig a remek GTX kártyák.

De most megszakadt a hagyomány, nem tudom, mennyi időre, de remélem, hogy nem fogok kellemetlenül csalódni! Az eddigi tesztek meggyőztek, a pár száz forintos villanyszámla emelkedés nem izgat, és még probléma sem adódott eddig.

És itt rögvest láthatóak a VGA hátlapi csatlakozói, minden, mi szem és szájnak ingere. Én egy DVI és egy HDMI csatlakozót foglalok el, értelemszerűen egyet a monitornak, egyet a tévének.

Pár személyes élményt azért megosztanék, ami azért fontos, hogy például a hőmérséklet adatok érthetőek legyenek: egy panelházban lakozom, annak is a tizedik emeletén, ennek okán nyáron itt sivatagi ihletésű meleg leledzik, nem ritka az ablakon benéző, nyálcsorgató teve, vagy a légycsapóval kergetett malária szúnyog. Nemkülönben a délibáb.

Ennek okán egyfelől a Zalman Z3 ház egyik oldala levetett állapotban van pár nap erejéig, másfelől, mint említettem, a VGA ventilátor fordulat állandó 45%-ra van belőve. Ez az érték kísérletek eredményeképp született, ugyanis így a hőmérséklet teljesen elfogadható, valamint a gép még kellően csendes, nem beszélve arról, hogy az oldallap most söralátétként szolgál, főként az EB meccsek idejére.
Azt is elismerem, hogy az ASUS Strix megoldása 50%-os ventilátor fordulatnál már érezhetően zúg, mint sötét erdőben lombkoronák szelleme Deresben, így ez volt az utolsó érv a 45% mellett. Azóta Jon különben is elfenekelte Ramsay-t, azt hiszem mindenki epedezve várta a kis lúzer halálsikolyát!

Íme egy kis összefoglaló a hőmérséklet adatokról:

Ezek nálam nagyon megfelelnek, főleg ebben a kameruni melegben. Most, hogy a billentyűt nyomkodom, pontosan 40 fok van a német-olasz meccs előtt. (sör még a hűtőben!)

Természetesen az ősz, valamint a tél, és a pingvinek eljövetelekor majd átértékelem a VGA ventilátorai és az én személyes kapcsolatomat, de az még odébb van.

A kártyát nem tuningoltam, nem szándékom felesleges fejtöréseket okozni magamnak. Meg a garancia az garancia, ami három év, később pedig el szeretném adni nem agyonhajtott állapotban! Bár, egy kis kísérlet majd belefér, de ez még arrébb van. Legfontosabb ez a teszt, a sok mondat, melyek lassan állnak össze betűkből, így most ez a cél.

Teszt paraméterek:

Fontos közlendő: a játékok alatt a FRAPS programot használtam, a szöveges állományok elmentve. Kivétel a Shadow of Mordor, és a METRO LLR, ezeknél a beépített benchmark dolgozott. Képernyőképek elmentve. A szintetikus tesztprogramok meg egyértelműek, minden mérés után szintén készült képernyőmentés.
Meghajtóprogram: AMD Radeon Crimson 16.6.1. a tesztek alatt, azóta azonban feltelepült a legújabb is.

A játékok felbontása mindig 1080p volt, ennyit tud a monitorom. A tesztprogramokra ez nem mindig igaz, lásd Catzilla, ott 720p, mivel az ingyenes verzió ennyit enged. A Luxmark esetében készült még egy összehasonlítás is a CPU+GPU tesztről.
Továbbá: tudom, ennek a kártyának nem nagy ügy az 1080p, magasabb felbontáson is elég kemény és erős, de hát a monitor az adott, ez tény.

És most következzék a rengeteg tesztprogram, sokat nem is fűzök hozzá, nem tisztem mély elemzésekbe bonyolódni. Ami néha meglepett, hogy az internetes képek, tesztek alapján egy-két eredmény nem úgy sikerült, ahogy vártam, de ez leginkább annak köszönhető, hogy a legtöbb hivatalos tesztben i7 processzor dolgozik tuning alaplapban, adott esetben DDR4 OC memóriával, míg nálam ugye ez a kérdés még várat magára, mint utasnak a vonat, és vasutasnak fizetésemelés.

De összességében elégedett lehetek, a legtöbb esetben a hivatalos teszteknek megfelelően, vagy még afelett teljesített az R9 390! Itt pedig egy kifejezetten jó, szakmai teszt olvasható angolul: Ocaholic R9 390 Asus Strix teszt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.