2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Amerikába jöttem

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amerikába jöttem... Mottó: Az amerikaiak rettenetesen büszkék amerikai mivoltukra.

[ ÚJ TESZT ]

Amerikába jöttem...


Mottó: Az amerikaiak rettenetesen büszkék amerikai mivoltukra.
Ennél már csak arra büszkébbek, hogy honnan származnak.



I. Közlekedés



Az ember ugye általában repülővel érkezik, ami két azonnali problémát hordoz magában. Egyrészt mindenfelé angolul – vagy inkább amerikaiul – beszélnek, másrészt a repülőtér mérete is új dimenzióba helyezi eddigi elképzeléseinket.
Ferihegyhez, Frankfurthoz szokott ember eléggé meglepődik mondjuk az atlantai repülőtér láttán.
Kőrösi Csoma Sándori elhivatottsággal kell rendelkezni, hogy bejárd és megismerd.
Szerintem hazánk vasúthálózata úttörővasút az amerikai repterekéhez képest.
Nagyon komoly személyforgalom zajlik itt, de persze az itteni légitársaságok is gondokkal küzdenek. Árúszállitásban a csomagszállitó cégeknek van külön gépparkjuk, de az árúszállitás zöme közúton zajlik. Meg vasúton. Ez utóbbiról nincs sok mondanivaló, haladtam már át vasúti átjárón, de vonatot még alig, olyan igazi vasútállomást meg egyáltalán nem láttam.
Az amerikai élet igazi terepe, a levegő előtt is, az országút. Az autópályák tökéletesen lefedik az országot, és itt nem kell rögtön kétszer hatsávos pályákra gondolni, nagyon sok helyen elég a 2x2, és ott nincs is több. A páratlan sorszámú utak észak-dél, a párosak kelet-nyugat viszonylatban húzódnak. Minden városnál körgyűrű van, itt vannak azok a látványos 18 sávos utak és hidak, amit a filmekből ismerünk. Ezek három számjegyűek, az adott út elé tesznek egy 1-est vagy 2-est.
Elképesztő a kamionforgalom, főleg éjjel, a hegyi kaptatókon kapnak is általában 2 külön sávot, hogy azután a lejtőn száz mérfölddel elzúgjanak melletted, és a következő emelkedőn folytatódjék a játék. Az autópályán 70 mérföld a megengedett, de úgy 85-ig nem kell paráznod, nemigen állítanak meg. A kamionoknak még többet elnéznek.
Nem divat a trafipax, ül a kocsijában az officer, sheriff, vagy autópálya rendőr , és ha sokallja a sebességedet, akkor utánad ered. Ezt észre fogod venni, lehető leghamarább húzódj le a leállóba, állítsd le a motort és tedd jól látható helyre a kezed, mondjuk a volánra, azután várd meg még bekopog az ablakon. A többi már sok mindentől függ, vannak államok ahol fix tarifa van fix sebességtúllépésre, vannak ahol lehet alkudozni.
A rendőr lefizetését már most felejtsd el, ha nem akarsz börtönbe kerülni.
A pályákról még annyit, hogy úgy 30 mérföldenként van pihenő, de ott nincs se benzinkút se semmi, ahhoz ki kell hajtanod a pályáról egy kivezetőn.
Városi közlekedésben államtól függően 35-45 Mph a speedlimit, 5-10 mérföldet itt is rátehetsz, de ne többet!
A közlekedés kultúrája jelentősen meghaladja az általam eddig ismertekét, különösen a gyalogosokkal szemben nagy a figyelem.
Ha kifejezetten sebességkorlátozás van, útépítéseknél vagy iskolák környékén, általában 20 Mph, akkor még 21-el se menjél, ha iskolabusz megáll, hiába van még akár plusz három sáv, még rémálmaidban se előzd meg, már ha jogsit akarsz.
Mondjuk azt a klasszikus előzést, mikor a szembejövő sávban előzöl, és itt már nem az iskolabuszról beszélek, még nem sikerült végrehajtanom, mert itt olyan nincs.
A jogosítványt 1 nap alatt meg tudod szerezni ha átnézel egy olyan 35 lapos füzetet, valamit képes vagy 12 percet vezetni úgy, hogy nem csinálsz hülyeséget. A teszt természetesen computeren zajlik, ott 3 válaszból kell kitalálnod a tutit, és ha 25 kérdésből 5-nél kevesebbet rontassz, akkor a saját kocsidba beül melléd valaki, vezettek pár mérföldet azután lefotóznak és kezedben a plasztik.
Ha mégis elbaltáztad akkor mehetsz már másnap újra.
A gépkocsipark eszméletlen, a lerobbant 42 éves trucktól a luxuslimokig minden látható.
Persze japán, amerikai és német gépek mellett még a svédek rúgnak labdába, más nem igen van.
A legtöbb államban nincs műszaki vizsga, ahol van, ott is csak a pénz kedvéért, de itt olyan évi 25 dollár a tétel, tehát nem tétel.
Carolinában emlékeim szerint kell ilyesmi, de ki se jött a garázsból a pasi és adta a matricát, Floridában egyáltalán nem volt.
A kötelező biztosítás szintén állam és városfüggő, havi 30 dollártól 150-ig terjed, függ életkortól, kocsitól, a fene tudja mitől. Az tény, ha baleset részese vagy, akkor is megemelik következő évre, ha nem Te vagy a hibás, ittas vezetés esetén meg nagyon felemelik akkor is, ha nem okoztál balesetet, csak a sheriff lefülelt.
Ja, mondjuk az alkohol.
21 év alatt zéró tolerancia, afölött 8 ezrelékig OK vagy. Nyitott vagy üres alkoholos üveg nem lehet a kocsidban józanul sem, vagyis lehet, de elég sok pontot kapsz érte, meg párszáz dollárt fizethetsz.
De az alkoholról érdemes külön fejezetet irni, ha van rá igény, akkor az lesz a II.

/HWT/

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.