2019. december 10., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A tökéletes csend záloga

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A cél egy tökéletesen zajtalan gép összeállítása volt, egy olyan gépé ami gond nélkül megbirkózik...

[ ÚJ TESZT ]

A cél egy tökéletesen zajtalan gép összeállítása volt, egy olyan gépé ami gond nélkül megbirkózik minden elé állított feladattal.

A következő írás nem száraz tények közlésére jött létre, nem lesznek csilivili grafikonok, de még tesztek sem (azt már megtették helyettem mások). Egyszerűen csak be szeretném mutatni a gépem történetét, mivel úgy gondolom, megérdemli és a környezetemben élők tetszését is hamar elnyerte

A történet még 2002 novemberében kezdődött, amikor a bátyám megunta a családi légkört és lakásvásárlásra adta a fejét, szóval külön költözött tőlünk, ebből kifolyólag költöztette magával az összes cókmókját beleértve a közös használatban álló számítógépet is. Ekkor lettem rákényszerítve, egy saját számítógép vásárlására, noha az ezzel járó anyagi költségeket akkor még édesanyám vállalta magára. A lényeg, hogy első nekifutásra nem sikerült éppen egy minden szempontból tökéletes számítógépet összehozni de hálával tartozom édesanyámnak, amiért mégis meghozta az érdekemben ezt az áldozatot.
Szóval az első számítógépem hagyott maga után némi kívánnivalót (Codegen ház, Celeron processzor, kevéske memória, gyengécske VGA) ezért hát elhatároztam, hogy édesanyám pénze nem lesz ablakon kidobott pénz (noha a számítógép vásárlás sohasem egy hosszú távú befektetés) ezért döntöttem, hogy a meglévő alkotóelemeket sürgősen eladom, amíg nem veszítenek túl sokat az értékükből és saját költségemen egy számomra tökéletes gépet építek.
Az első gépem megvásárlása után 3-4 hónappal sikerült az egészet viszonylag jó áron eladnom, és annak az árából és a haverom hathatós közreműködésével, akit egyszerűen nevezzünk Gabinak mert Őt mindenki csak így ismeri (és amúgy a legrendesebb arc a világon) sikerült az akkori viszonyokhoz képest egy elég bika gépet összeállítanom melynek máig élvezem egyik legfontosabb hagyatékát és ezzel el is kezdeném a gépem bemutatását:

A HÁZ


Chieftec DX-01WD Black „Dragon”
Ár:
29.000Ft

A házat először a Prohardver jóvoltából ismerhettem meg, amikor is egy átfogó teszt készült róla, ééés hát első látásra szerelem volt a javából. Akkori ára hajmeresztően magas volt a maga 40.000 forintos árcédulájával. Vásárlásakor csak rendelésre lehetett beszerezni, majd 1 hónapot kellett rá várnom, de megérkeztekor egyből levontam a konklúziót: megérte. Eredetileg úgy számítottam, hogy tápegység nélkül kapom kézhez, de legnagyobb meglepetésemre a gigászi Chieftec kartondobozból előbányászva már egy gyárilag beszerelt Chieftec 360W-os tápegység nézett velem farkasszemet. (amit csak ez év januárjában adtam el sógoromnak. Bizony 5 évig szolgálatban volt és továbbra is szolgálatban van a sógorom gépében a nővérem legnagyobb örömére, mivel teljesen zajtalan a ventillátora)
A ház az óta többször kisebb-nagyobb átalakításon esett át úgy, mint pl.: kiszereltem a HDD tartó boxokat, továbbá szintén kiszereltem a ventilátor tartó rekeszeket és a ház aljában található lemezmeghajtó sínek tárolására szolgáló rekeszeket is, szóval mindent ami zaj forrása lehet.
2004-ben az oldalsó panelt dekopírral megnyírbáltam, plexiztem és rácsoztam a másik sógorom segítségével, továbbá a ház tetejébe vágtam egy 12cm átmérőjű ventilátor számára lyukat, hogy a felfelé áramló meleg levegő könnyebben kiáramolhasson a gépházból ezzel jelentősen elősegítve a ház szellőzését. Azóta a beszerelt ventillátorok el lettek távolítva, vagy mint az írásom későbbi fejezeteiből ki fog derülni módosult a feladatuk.
A ház 2003 óta van a tulajdonomban és azóta meg sem fordult a fejemben, hogy lecseréljem, számomra akkor a tökéletes választás volt és azóta is örülök, hogy meghoztam ezt a döntést.
A házat nem mutatom be körültekintően, ha valakit érdekel, akkor az úgyis elolvashatja a PH által készített tesztet róla.

Miután 2003-ban összeállítottam a számomra „tökéletes” gépet többször került sor ráncfelvarrásra, úgymint erősebb processzorok (Northwood, Prescott, EE..), több és erősebb memória (266-tól egészen 500-as Vitestáig), jobb VGA (ti4200-től x850XT-ig), de ami huzamosabb ideig fix maradt (egészen 2007 végéig) az-az alaplap volt, ami egy Abit IC7-es volt. Mivel már régóta gondolkoztam az új generációra való átálláson (értsd Socket 775 + PCI-e) továbbá most már kellően kiforrottnak véltem a technológiát és mivel 2007 közepén anyagi gondok miatt el kellett adnom hőn szeretett gépem belső szerveit ezért elérkezettnek láttam az időt a váltásra. 2007 végére rendeződött az anyagi háttér a beruházáshoz és több hónapnyi utánajárást követően megvettem a számomra akkor még mindig újnak számító 775-ös foglalattal ellátott Gigabyte P35-DS3 lapot. Nem ragozom, szép volt jó volt, hamar a kedvencemmé vált, de mint később kiderült, számomra felesleges potenciállal rendelkezett és 4 hónapnyi használat után public73-al lebonyolított teljesen problémamentes csere+kp üzlet keretén belül hozzájutottam álmaim lapjához egy HDMI kimenettel felvértezett:

AZ ALAPLAP


Gigabyte 73PVM-S2H
Ár:
13.500Ft

A lap szinte minden tekintetben megegyezik elődjével attól eltekintve, hogy integrált képmegjelenítő kimenetekkel (D-SUB, DVI illetve nem utolsó sorban HDMI) látták el, és az ára is töredéke volt a DS3-nak. Számomra a legfontosabb szempont az volt, hogy a gép tökéletesen néma legyen, ne keltsen zajokat, zörejeket, de még csak ne is zizegjen, zéró hang! Mivel a gép szinte folyamatosan megy 24/7 ezért elsődleges prioritás volt, hogy tökéletesen zajtalan legyen, mivel nem szeretek olyan környezetben ülni/feküdni ahol hosszú távon el kell viselnem egy alapzajt. Ráadásul úgy szeretek zenét hallgatni és filmet nézni, ha csak azt hallom, amit hallani akarok, és nem pedig egy idegesítő folyamatosan a háttérben meghúzódó zajt. A HDMI kimenet a jelenlegi gépem kiépítésénél alap követelmény volt mivel egy bizonyos okból kifolyólag (később ez is ki fog derülni) azt a döntést hoztam, hogy számítógép játékos pályafutásom végérvényesen befejezem, és ebből következett a legfontosabb döntés számítógépes pályafutásom során:
Ha most kiépítem a konfigurációt, akkor egy hosszú ideig ez marad a végleges, nem áll szándékomban továbbfejleszteni többé a gépet!! (legalábbis megpróbálom jelentősen kitolni az élettartamát)
Mivel anyagi csőd 1-1,5 évente teljes konfigurációt cserélni ezért elhatároztam, hogy a számítógép elnyeri a neki járó pozíciót a háztartásban, miszerint végre egyszerűen csak számítógép lehet! Irodai munkák és Internet. Ezek a legfontosabb dolgok, amikre asszonykámmal használjuk. Bár bevallom később továbbvittem a gondolatmenetet és rájöttem, hogy filmeket is nagyon szeretünk nézni és egy film lejátszása annyira mégsem teljesítmény centrikus elvárás, mint mondjuk egy Crysis végigjátszása.
Szóval ezek után körvonalazódott bennem, hogy amire nekem szükségem van az egy HTPC.
Mi is az a HTPC?
Home Theater Personal Computer, azaz Házi Multimédia Számítógép.
Igaz az enyém nem teljes értékű HTPC mivel nem működtethető távirányítóról, de ami késik nem múlik.
A HDMI problémára 2 lehetőségem volt.
1. Olyan PCI-E videokártya vétele, amin található HDMI kimenet
2. Egy olyan alaplap beszerzése, amin található HDMI kimenet
A második megoldás kínálta magát, mivel játszani már többé nem fogok gépen ezért erősebb VGA-ra többé nincs szükségem, nem akartam VGA-t venni. A Gigabyte 73PVM-S2H-s lapján pedig minden finomság megtalálható volt, amire nekem éppen szükségem volt/van. A passzív hűtés alapkövetelmény volt: pipa, HDMI kimenet: pipa, továbbá hab a tortán a HD minőségű integrált hangkeltő (igaz még nem használom ki, de ami késik, szintén nem múlik) plusz a már korábban vásárolt processzorommal és memóriámmal is kompatibilis, és ha egyszer mégis arra kerülne a sor, akkor jelentősen fejleszthető mivel támogatja a Quad (4magos) processzorokat is. Egyetlen negatívumot említenék a lappal kapcsolatban, mégpedig, hogy csak 2 memória foglalat található rajta. Ettől eltekintve azonban minden igényem kielégíti.

AZ AGY


Intel Pentium Dual Core E2180
Ár:
15.000

A processzort nem szeretném ragozni, mint azt az írásom elején röviden kifejtettem ez az írás nem azért jött létre, hogy csilivili grafikonokkal szemléltesse, hogy az én gépem milyen egy galaktikus romboló. Viszont azt elmondanám, hogy eredetileg nem ezt a processzort terveztem a gépembe, de mivel nekem sem kiapadhatatlan a pénztárcám (bazz... sajnos...) ezért kényszerűségből, muszáj volt megvennem, viszont annyira megszerettem, hogy semmi pénzért nem válnék meg tőle (na jó talán annyiért mégis...). Nagyon a szívemhez nőtt a kicsike C2D. Alapjáraton nagyon kevés a fogyasztása, ami szintén nem utolsó szempont mivel asszonykámmal albérletben lakunk ezért minden hónap végén megérzem mennyit könnyít a pénztárcámon az aktuális villanyszámla. Alapjáraton nem egy csúcskategória (bár így sem kell szégyenkeznie pl. NFS Pro Street beállításainál, amit lehetett maximumra állítva egy 8800GTS 320 társaságában vígan pörgette a játékot) viszont megtuningolva igazi kis bestiává válik (50% tuninggal (2GHz@3GHz) szintén 8800GTS 320 társaságában sikerült vele végigvinnem Crysist HIGH beállításokkal) Ami pedig a legfontosabb, hogy az ára nevetséges a tudásához viszonyítva, de beszéljenek helyettem inkább a képek
A MEMÓRIA


Corsair 2*1GB/800MHz C4 DHX
Ár:
13.000Ft

Régi álmom teljesült ezzel a memóriapárossal, mivel amióta saját géppel rendelkezem mindig Corsair memóriákat szerettem volna és a DDR2-es memória árak zuhanásával (ami úgytűnik megállíthatatlan) végre hozzájutottam hőn áhított gyártóm produktumához. DDR2-es memóriák között átlagosnak tekinthető a teljesítménye, viszont igazi karmait Tuningnál villantja meg. Ebben a memóriában több mint 50%-os tuningpotenciál lakozik (800@1200MHz) bár már ezzel a potenciállal sem tudok élni mivel nem játszom. Ennek ellenére nem adom el, azért mert nagyon megszerettem és örülök, hogy van, és már csak azért sem mert az ára 4-5 hónap alatt 50%-ot esett, ami miatt kész ráfizetés lenne megválnom tőle, amúgy meg az éppen aktuális célnak tökéletesen megfelel ráadásul a hatalmas hűtőborda remekül szétoaszlatja róla a hőt.
Nos eddig nagy léptekben haladtam a néma gép létrehozásának célja felé, viszont a következő alkotóelemek kiválasztása kritikus kérdés, kicsit meg is torpantam utamon. Több éves tapasztalataim alapján azonban azzal már a kezdetektől tisztában voltam, hogy a legnehezebb feladat a processzor hűtéséről lesz gondoskodni úgy, hogy az a legcsekélyebb zajjal járjon együtt.
2 megoldásra van lehetősége egy hozzám hasonló mezzei felhasználónak
1. borda+ventillátor
2. Vízhűtés
(a kompresszorokat meg sem említem az áruk miatt)
Kzedeném ott, hogy vízhűtésem már volt, és én személy szerint feleslegesnek tartom. Egy komoly vízhűtést összeállítani szintén nem kis összeg és ezért mit kapunk cserébe?, pár mínusz (talán 5-10%) C°? Az én szememben a vízhűtés nem nyújt annyival többet, mint amennyivel többe kerül. Ráadásul, ha a radiátorra ventillátort is szerelünk, akkor véleményem szerint pont a vízhűtés lényegét és vonzerejét öljük meg, a passzivitást és így ugyan ott vagyunk, mint egy normál ventillátoros hűtőbordánál csak akár 10x annyiba is kerülhet. Normál ventillátoros hűtőbordából elég vegyes a felhozatal, többnyire azonban katasztrofális. Azonban léteznek itt is alternatívák csendesség tekintetében, főleg a nagylapátos (12cm) kategóriában. Viszont továbbmentem, mi van, ha csak egy ventillátor nélküli bordát rakunk? (ami a zaj elsőszámú forrása)? Akkor az van, hogy van egy teljesen néma CPU hűtésünk. Kerestem, kutattam és megtaláltam amit kerestem, eme gyöngyszemet:

A HŰTÉS


Scythe NINJA PLUS rev. B
Ár:
13.500Ft

A hűtőről mást nem tudok elmondani csak azt, hogy HATALMAS. Szó szerint! Mérete minden elképzelésemet felülmúlta. A házamba alig fért be (az ajtótól 1,5-2cm van) Pedig a házam méretei nagyobbak egy átlagosnál. Eleinte kételkedtem, hogy passzívban képes lesz behűteni a processzort, de itt is beszéljenek helyettem inkább a képek
És ezzel elérkeztünk a küldetésem legproblémásabb részéhez:

A HÁTTÉRTÁR


Samsung HJ250HD 250GB SpinPoint „silent”
Ár:
13.000Ft

Mivel a merevlemezek működése magas frekvencián történik (7500rpm) és itt mechanikai alkatrészekről van szó ezért itt elég nehéz olyan delikvenst találni, ami megfelel a kívánalmaknak. Először egy Seagate 160GB SATA2-esre esett a választásom, amit az Ipon.hu-tól rendeltem és mivel futár hozta nem kizárt, hogy a beszerelést követően hallható magas frekvenciás sípoló hangot a helytelen szállítás eredményezte. Bár az is lehet, hogy alapból ilyen hangos a Seagatenak ez a szériája… Mindenesetre nem vált be és más alternatívához kellett folyamodnom. Kicsit utánnajárva két alternatíva kövonalazódott elöttem:
1. 2,5”-os Notebook Winchester ami garantáltan zajtalan vagy legalábbis minimális zajjal működik, viszont kisebb tárhellyel rendelkezik asztali társaihoz képest és többe is kerül
2. Vagy még egyszer bevállalom az asztalit, viszont most másra hagyom a döntést, egy nálam tapasztaltabb bölcsre, Gabira :)
Amikor bementem hozzá a boltba és tálaltam neki a problémát Ő egyből a Samsung SpinPoint típusú winyóját ajánlotta figyelmembe. Eredetileg nem szerettem volna Samsungot (régi rossz tapasztalat) de hagytam magam rábeszélni (végül is ez volt a cél) és ez meg is hozta a gyümölcsét. A winchester hangját zárt házban egyáltalán nem hallani... Én sem akartam elhinni, de tényleg... Egyetlen probléma volt már csak. A magas működési frekvencia akarva akaratlanul rezonanciát okozott a házamban. Először a gép tetejébe lett beszerelve a DVD író fölé toldó sinek segítségével, majd elgondolkoztam, hogyan lehetne kiküszöbölni a zajt és kb. 10másodperces töprengést követően a legegyszerűbb megoldás mellett döntöttem, melyszerint az alaplap dobozában, az alaplap hátát védeni szolgáló szivacshoz folyamodtam. Egyszerűen és pofással behajtogattam a gép aljába, és arra ráfektettem a Winchestert és láss csodát, megszűnt minden zaj.
Illetve nem egészen. :) A gép felső részéből még mindig hallható volt egy halk ciripelés (nem, nem egy madár rekedt bent ) ) mígnem rájöttem, hogy a gépemben már csak egy zajforrás maradt, csak egy aminek ventillátora volt, mégpedig
A SZÍV


Chieftec 400W-AA
Ár:
10.500Ft

Az új alaplaphoz új tápegység dukált már csak azért is, mert a régi 360W-os 20 pines volt, nekem pedig az új alaplap miatt 24 pinesre van szükségem ezért a jól bevált Nagyfőnök kínálatából választottam, ami egy 400W-os, 12cm-es ventillátorral illetve túlfeszültség védelemmel ellátott típusra esett. A gyárilag beszerelt ventilátor nem követte elődje példáját és nem éppen illett rá a csendes jelző. Ezért garanciavesztéssel nem törődve fiatalos lendülettel hamar szétcsvaroztam és a benne hangoskodó ventillátort kioperáltam. Szerencsére a művelet könnyen kivitelezhető volt mivel nem forrasztással kapcsolódott a táp elektronikájába, hanem egy 2 pines csatlakozón át, amit egyszerűen csak szét kellet kötnöm. Ezek után felötlött bennem a balsejtelem, hogy talán nem véletlenül volt ott az a ventilátor, noha gyárilag elég szép, nagy bordákat kapott a táp belülről mégsem mertem csak így visszacsomagolni és használatba fogni. Ezért a gép tetejébe integrált 12cm-es ventillátort (ami alapjáraton 900-at forog) leszereltem és a táp külső részére csavaroztam fel (úgy, hogy a gépben lévő levegőt használja fel a tápegység hűtésére) és egy zalman ventillátorszabályozó segítségével 400-as fordulatra redukáltam a teljesítményét. Ez éppen elég ahhoz, hogy a mozgó lapátok segítségével mozgásban tartsa a levegőt a táp elektronikája körül és éppen elég ahhoz, hogy teljesen néma működést produkáljon. Ráadásul teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a ventilátor félig a processzorhűtő fölé került így a bordákról szinte leszívja a hőt ezzel elősegítve a teljes ház szellőzését arról nem is beszélve, hogy a ház tetején levő 12cm-es vágaton, szabadon áramolhat ki a meleg levegő.
Ezzel azt hiszem mindent elmondtam, hogy én hogyan építettem meg a saját kis zajtalan erőgépemet. Irodai munkákhoz, internetezésre, letöltéshez, illetve multimédiás felhasználásra tökéletes, nincs az a program, ami ki tudna rajta fogni… (Prodesktop/AutoCAD/PaintShop tökéletesen szalad, nagyméretű fájlokat gyorsan és zökkenőmentesen kezeli) Ráadásul megkockáztatom: ha lenne benne egy passzív hűtésű 8800GT, akkor játékban is gond nélkül megállná a helyét és továbbra is zajtalan maradna. A HD filmeket 20-25%-os, a FULL HD filmeket 55-65%-os terheltség mellet zökkenőmentesen játsza le a processzor csekély (+5-10 C°) hőemelkedés mellett. És véleményem szerint az ára sem annyira vészes elvégre szinte minden minőségi márkás és több év garanciával árúsított termék, mai árfolyamon számolva ez a konfig boltból beszerezve 107.500Ft-ot kóstál. Ehhez persze hozzá jön még egy monitor is de az már egyén és igény függő, hogy kinek mi az elképzelése na meg persze CD/DVD esetleg HD/BR olvasó/író de ezek álltalánosságban nem befolyásolják a gép zajszintjét ezért nem is ejtettem róluk szót. Ha lett volna rá lehetőségem akkor egy erősebb passzív VGA-t is szívesen véleményeztem volna de hát nem volt ebből kifolyólag abba sem akartam belefolyni. Hát röviden és tömören ennyi. Köszönöm, hogy végigolvastátok e rövidke kis irományt. Remélem egyeseknek segítségére lehettem, másokban eseteg gondolatokat ébresztettem, ha csak egy ilyen van már megérte megírnom...

És egy kis ízelítő a következő írásomból:


Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.