2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A határok eltűnése csak vicc, ugye?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tegnap kinyíltak a határok, immár Európa jobbik felén vagyunk

[ ÚJ TESZT ]

Tudom, más is írt már erről, és minden bizonnyal fog is még a jövőben.
Mindez azt mutatja, hogy valóban történelmi jelentőségű schengeni csatlakozásunk.

2004-ben a magyarok jó része azt gondolta, hogy most aztán itt a kánaán. Én tudtam, hogy nem. Most már ők is tudják, de nem adják fel: most megint ezt várják. És megint csalódni fognak ugyanúgy, mint majd amikor bevezetjük az Eurót (ha bevezetjük egyáltalán).
Nézzük csak, mi történt: a határokon az ellenőrzés megszűnt, csakúgy, mint eddig az övezeten belül. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek határok!
Rádiókban, tévében halljuk, látjuk, ahogyan sulykolják belénk: megszűntek a határok.
Nem tudom, ezt ki találta ki, de ez hatalmas tévedés. Vajon a szlovák rendőr a magyar KRESZ-t kéri majd számon rajtunk? Az osztrák benzinkutas a magyar áron adja a benzint?
Perszehogy nem. Ettől még történelmi esemény tanúi vagyunk: Immáron ebben a tekintetben is az EU állampolgáraival azonos jogokat gyakorolhatunk a határátlépés tekintetében a saját határunkon (ezt eddig is megtehettük, de el kellett utaznunk hozzá mondjuk az olasz-francia határra).

Jó lenne, ha végre a helyén kezelnénk a dolgokat - egy egyetemi tanár fogalmazta meg jól: attól, hogy EU tagok lettünk, nincs esélyünk utolérni mondjuk a franciákat, felesleges 5-10-vagy akár 25 évben meghatározni az "utoléréshez" szükséges időt, mert ez irreális, hiszen ők is fejlődnek. Persze az, hogy velük fejlődünk, az nekünk is jó, hiszen már legalább ugyanazon a pályán játszunk. Ez is nagy dolog.

Nagy dolog, történelmi pillanat. Unokáink talán már mind érteni, érezni fogják az igazi jelentőségét ennek a csodának, és nem azzal fognak foglalkozni, hogy mely politikusunk milyen színű kígyót-békát dobált a másikra a megnyíló határok egyikén.

Mindezt mindeféle politikai töltet nélkül mondom, és kérek mindenkit, ha hozzászól próbálja meg kizárni a napi politikát, nem szeretném, ha ez a bejegyzés emiatt eltűnne. Köszönöm

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.