2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

1000 km egy tankkal? Challenge accepted!

Vajon lehetséges normál használat mellett egyetlen tank üzemanyaggal 1000 km-t megtenni? Kipróbáltam.

[ ÚJ TESZT ]

Challenge accepted!

Eleinte csak arra figyeltem, hogy betartsam a fentieket. De az első napokon volt, hogy féltávon jártam, amikor eszembe jutott, hogy ja, most teszt folyik. Volt, hogy ekkor már 5,5 liternél járt az átlagfogyasztás. Sok volt a városi araszolás aznap, és az sosem tesz jót a fogyasztásnak. Az út végére épphogy sikerült elérni a 4,8-es napi átlagot. A matek szerint 5 liter alatt tartott átlaggal sikerülni fog az 1000 km, de a matek néha hazudik.

A tempót nem éreztem kevésnek, sőt kimondottan élveztem az autópálya helyett használt kanyargós utat; láttam sok őzet, fácánt, partifecskét és nyulat, sőt egyszer egy borzot, másnap pedig egy gyönyörű szivárványt is. Volt, hogy az ablakot letekerve autókáztam és volt, hogy tökig tekertem a hangerőt, amikor az Enter sandman, vagy az Are you gonna go my way jött. :) Volt, amikor egyedül haladtam, volt, amikor útitársakkal. Volt, hogy 3 km-t tettem meg egy szuszra, volt, hogy 230-at. Sőt olyan is volt, amikor minden ledönthető ülést ledöntöttem, és a bő másfél köbméteres rakteret bútorokkal töltöttem fel. És volt, amikor kegyetlen fokhagymabűz lepte el a kocsit, mert én marha 90 km-re otthonról döntöttem úgy, hogy fokhagymás lángossal lepem meg kis családomat. Persze mire hazaértem, kiderült, hogy nőm is ugyanezzel akart meglepni engem. Vagy 2 év után először, pont akkor, amikor én is ezzel akartam meglepni. Mekkora esélye volt ennek???

Kicsit le is lassultam ezen a héten, bár volt, amikor egy családi vészhelyzet miatt tempót kellett váltanom. Azt nem figyeltem, hogy ez milyen hatással volt a fogyasztásra, de biztosan nem segített a cél elérésében a 60 km-nyi rohanás. Amikor ezt írom, már 6 napja tart a teszt, ebből 2 hétvégi nap is volt, amikor keveset mentem. Akkor nem is figyeltem a napi eredményt, így nem tudom, hogy befolyásolta a végeredményt. Illetve dehogynem: Ott a kocsi számítógépe, ami méri az átlagot a tankolás óta.

Összességében elmondhatom, hogy a teszt nagyjából egy életszerű felhasználás körülményeit szimulálta, és nem lepett meg túlzottan, hogy kis odafigyeléssel a szokásos ~800 km/tanknál ritkábban is tankolhatom a Skodát. Ma, 2018. 06. 25-én, 6 nappal a teszt kezdete óta a manuális számláló szerint 997,7 km-nél járok, a tankolás óra mérő automata számláló szerint pedig 1008-at tettem meg, tehát a küldetés egyértelműen teljesítve. Az üzemanyagszint-jelző műszer már bőven pirosban jár, és hazafelé már a számítógép is elkezdett nyafogni, hogy csak 120 km-nyi hatótáv maradt. Mire hazaértem, ez 70 km-re csökkent. Erre reagálva a házak falaira puskát rajzoltam, az egyetlen forradalmár vagyok a városban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Gogoro bemutató

    Éles körülmények között teszteltük a 2011-ben alapított tajvani elektromos robogó gyártó egyik termékét.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.