2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

1000 km egy tankkal? Challenge accepted!

Vajon lehetséges normál használat mellett egyetlen tank üzemanyaggal 1000 km-t megtenni? Kipróbáltam.

[ ÚJ TESZT ]

Végeredmény

Nos, tegnap megint tankoltam. A kocsi km számlálója 1172-t mutatott, és 50,22 litert sikerült a kocsiba préselnem a pisztoly szokás szerint mérceként használt második kattanásáig. Ráadásul ugyanannál a kútfejnél sikerült tankolnom, szóval a pontosság kvázi adott. :) A napi átlagfogyasztásom 3,7 literre jött ki a teszt hetedik napján, ami szerintem all time record. Nem is csoda, tojásokon lépkedtem egész nap. Persze megelőztem 3 teherautót, egy traktort, meg vagy 4 lassú autót, de nagyon ésszel haladtam, és ahogy ígértem, mellékutakon. Ezeken képes olyat csinálni a Skoda, amit máig megcsodálok: 95-100 között tartott tempónál képes 2,9-3,0 literes pillanatnyi fogyasztást produkálni. Ismétlem: 100-as tempónál... Ezt nem tudom hová tenni, de max respect mindenkinek, akinek ez köszönhető.


Végeredményként azt tudom mondani, hogy büszke vagyok az eredményre, mert magamnak bebizonyítottam, hogy valós körülmények között is el tudom érni ezt az alacsony fogyasztást. Büszke vagyok arra, hogy volt bátorságom az 1000 km után újabb, és igen ambiciózus célt kitűzni, és majdnem elérni az 1200 km-t. Büszke vagyok arra, hogy ilyen kocsim lehet, ami lényegében bármikor képes egy átlagos tankból, alap üzemanyaggal 1000+ km-es hatótávolságra.

Már tudom, hogy még egy napi munkába járást (olyan 170 km) még kibírt volna az autó a maradék naftával, de sajnos az említett vészhelyzet miatt máig fennáll annak a veszélye, hogy rohannom kell haza. Akkor pedig különösen kellemetlen lenne a célpont előtt 15 km-rel kifutni az anyagból... Szóval csak kicsit bánom, hogy nem mentem neki, de mindenképp megnyugtat a tudat, hogy megtehettem volna, hiszen a hatótávolság különösebb kompromisszumok nélkül, kicsit jobban odafigyelve nem 1000, nem 1200, hanem olyan 1340 km körül van, és ebben benne van a táv 60-70%-án a klíma használata is. Ha engem kérdeztek, ez egyszerűen elképesztő.

Vannak, akiknek ez nem nagy szám, mert mondjuk a kamionjukkal, buszukkal 2-3000 km-t is elmennek, de azt a brutál nagy tank, az előzések hiánya és a tartott sebesség együtt teszik lehetővé, nem pedig a jármű képességei. Vannak, akiknek meg az egész értelmetlen marhaság. Nem zavar, nem akarok üzenni nekik semmit ezzel a kis írással, csak egyszerűen írni vágytam, és ezt a kihívást szerintem méltó módon megörökíteni. Egy hetem ráment, és most jó érzésem van vele kapcsolatban. Tudom, sokan nem értik majd, mi értelme van ennyire centizni a fogyasztással, főként, hogy (szerencsére) nem vagyok rákényszerülve. De mostanában kapom az élettől az ütéseket, feszíti az idegeimet és a tűrőképességemet is. Ez a 'kihívás' kicsit kikapcsolta a világot, örömöt okozott és valamennyire le is nyugtatott. Szükségem volt rá, és amit adott, azt hívják tőlünk messze nyugatra "good vibes"-nak.

Biztosan felmerül majd pár emberben, hogy manipuláltam az eredményt. A legtöbben nem ismertek, aki mégis, az tudja, hogy nem szokásom az ilyesmi. Meg mi értelme is lenne...

Köszi, hogy elolvastad, várom a véleményedet!

Azóta történt

  • Gogoro bemutató

    Éles körülmények között teszteltük a 2011-ben alapított tajvani elektromos robogó gyártó egyik termékét.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.