2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • A DNF csomagkezelő

    A DNF (DeNdiFied YUM) egy fejlett, RPM alapú csomagkezelő, mely elsősorban a Red Hat Linux és annak leszármazott disztribúcióiból (pl. Fedora, CentOS) lehet ismerős, de más disztribúciók is használják. A YUM továbbfejlesztéseként jött létre, annak hibáit (gyenge teljesítmény, lassú függőségfeloldás, magas memóriahasználat) orvosolandó. A DNF a függőségek feloldására az OpenSuse Zypperétről kölcsönzött libsolv-ot használja, mely gyors iteratív függőségfeloldsást biztosít. Maga a DNF, mint program, alapvetően egy frontend a libdnf által biztosított szolgáltatásokat eléréséhez.
    Ebben a blogbejegyzésben szerentém összegyűjteni a DNF legfontosabb parancsait és kapcsolóit, hogy segítségére legyen azoknak, akik DNF-es disztribúciót használnak vagy terveznek használni. Nem taglalunk minden egyes opciót, de a leggyakoribb felhasználási esetekre kitérünk. A bejegyzés nem rövid, de természetesen nem szükséges az egészet fejből tudni, elég néhány alapvető parancsot megtanulni ahhoz, hogy jól tudjuk használni a DNF-et. Vannak a leírásban olyan szakaszok, amiket valószínűleg sosem fogsz használni.
    A bejegyzés elején a DNF parancsait és kapcsolóit taglaljuk, a végén pedig a DNF által használt konfigurációs fájlokról ejtünk pár szót.

    A hibát találsz a bejegyzésben, kérlek mindenképp jelezd kommenteben, hogy tudjam javítani!

    1. A DNF jellemzői:

    Folytatás...

    urandom0 1 éve 4

  • A Gopher nem halt meg

    Avagy "Plain text is beautiful!"

    Nos, igen, arról a gopher protokollról van szó, amit 1991-ben fejlesztettek ki a Minnesotai Egyetemen, és nem tudott mást, mint egyszerű szöveges dokumentumokat továbbítani, megjeleníteni és keresni köztük.
    Később, a Gopher+ révén képessé vált ugyan PostScript fájlok és multimédiás anyagok átvitelére, űrlapok kezelésére és metaadatok küldésére, de mire a Gopher+ elterjedhetett volna, megjelent a World Wide Web, ami szinte teljes mértékben átvette a gopher helyét. Ahogy a web növekedett, a gopher szerverek száma egyre csökkent, míg nem a kétezres évek elejére kevesebb, mint 200 élő gopher szerver maradt egész internetszerte.
    Aztán 2010 után történt valami, és a gopher szerverek száma lassú ütemben növekedni kezdett. A pontos okokat nem ismerjük, de valószínűleg annak köszönhető, hogy egy gopher szerver üzemeltetése eléggé egyszerű és olcsó feladat lett ahhoz, hogy kiváló terep legyen a retro érdeklődésű hobbisták számára kedvetelésük kiéléséhez. A gopher keresője, a Veronica-2 szerint manapság körülbelül 325 aktív szerver üzemel, melyek összesen 5 millió egyedi dokumentumot tárolnak.


    "The information superhighway starts here" - A Gopher csapat a Minnesotai egyetemen

    Folytatás...

    urandom0 1 éve 25

  • Raspberry Pi B - 175 nap uptime

    A kis Raspberry Pi B-m, és az ő 175 napos uptime-ja. Kicsit több, mint fél éve vásároltam, csak a telepítéskor volt újraindítva, azóta sem. Most is csak azért lőttem újra, mert frissítettem a Raspbiant.
    Erről fut a Gemini szerverem.

    urandom0 1 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.