2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Linux – KDE Plasma titkos tárolók

    A KDE Plasma Tárak (Vault) nevű plasmoidja segítségével olyan jelszóval titkosított mappákat hozhatunk létre, melyek tartalma on-the-fly (menet közben), a felhasználó számára teljesen transzparensen kerül titkosításra. Ez a plasmoid azok számára lehet ideális, akik valamilyen okból kifolyólag nem szeretnék a teljes lemezüket titkosítani, vagy nincs szükségük arra, hogy a teljes munkamenet alatt hozzáférhessenek a titkosított adataikhoz, csupán rövidebb ideig. A titkosítás hátteréül jelenleg két módszer választható, az encfs és a cryfs. A cryfs jelenleg biztonságosnak tekinthető átlagos felhasználáshoz (de azért a nukleáris indítórakéták kódjait ne így tároljuk…), míg az encfs-ről 2014-ben egy független, fizetett audit megállapította, hogy bizony akadnak gyengeségei. Egyes esetekben minden további nélkül használható, de maradjunk inkább a cryfs-nél (nem véletlenül ez az alapértelmezett beállítás). A jövőbeli tervek közt szerepel a gocryptfs implementálása, ami egy biztonságosabb alternativa az encfs-re.
    Az felsorolt összes titkosítási algoritmus megegyezik abban, hogy a felhasználói térben futó FUSE-ra épülnek, így használatukhoz nincs szükség root jogosultságokra, valamint abban, hogy könnyedén használhatók együtt netes felhőszolgáltatókkal (Dropbox, OneDrive, stb.).
    A Tárak a Plasma 5.11 verziótól érhető el, és folyamatos fejlesztés alatt áll, a jövőben új funkciók megjelenése várható.

    Telepítés, beállítás

    Folytatás...

    urandom0 5 éve 1

  • Linux - A KDE Connect

    A Linuxos KDE Plasma asztali környezethez készült KDE Connect alkalmazás mára sok Linux felhasználó számára nélkülözhetetlenné vált, ami nem meglepő, hisz nagyban megkönnyíti a PC és a mobileszköz közti kommunikációt, miközben tökéletesen integrálódik a Plasma asztali környezetbe. Nézzük, mit is tud ez az alkalmazás.

    A KDE Connect (magyarosan KDE Csatlakozás) feladata, hogy összeköttetést létesítsen hordozható eszközünk (mobil/tablet) és számítógépünk közt helyi hálózaton keresztül. A program segítséget nyújt azok számára, akik gyakran mozgatnak fájlokat mobiljuk és a gépük közt, de más feladatokban is jó szolgáltatot tehet. A KDE Connect főbb funkciói:
    - Számítógép és mobileszköz csatlakoztatása bizonságos, TLS titkosított helyi hálózati (LAN) kapcsolaton keresztül
    - Mobileszközre érkező értesítések megjelenítése a számítógépen
    - SMS-ek és egyes üzenetküldők (Messenger, Whatsapp, stb.) üzeneteire történő válaszolás az asztalon keresztül
    - Számítógépen futó médialejátszó irányítása mobilról
    - Mobileszköz használata mint számítógép távirányító
    - Előre definiált parancsok indítása mobilról
    - Mobileszköz töltöttség szint kijelzése az asztalon
    - Mobiltelefon megcsörgetése
    - Fájlok és linkek megosztása a mobileszköz és a számítógép közt
    - Telefon tárhelyének böngészése számítógépről, fájlok másolása, törlése, átnevezése, stb.

    Folytatás...

    urandom0 5 éve 1

  • KDE indító menü variánsok

    Linux alatt Xfce-n találkoztam először ezzel a menüelrendezéssel:

    xfce-whiskermenu-plugin

    Bal oldalt a kedvenc programok, jobb oldalt az összes többi, egy keresősáv felül, és az újraindítást/leállítást/zárolást lehetővé tévő gombok egy elkülönített részen. Számomra ez a legátláthatóbb menüfelépítés.
    KDE alatt a default indító menü (Kickoff) eléggé más elrendezést használ, ami nekem már a kezdetektől fogva nem tetszik (bár állítólag több éves kutatási munka és számos tesztelő visszajelzése alapján került kifejlesztésre):

    Plasma 5 Kickoff balra az alapértelmezett Breeze témával, jobbra egy sötétebbel

    Így elkezdtem keresgélni a plazmodiok (widgetek) közt a számomra megfelelő indítómenüt után. Szerencsére a Linuxban, és főképp a KDE-ben a legtöbb problémára több, általában többé-kevésbé jól működő megoldás létezik (míg más problémákra sajnos egyáltalán nincs semmilyen megoldás). A következő indító menü, ami szembe jött velem, még mindig nem volt az igazi:

    Folytatás...

    urandom0 5 éve 16

  • A Gwenview többet tud, mint első ránézésre hinnéd

    A Gwenview eszköztára alapértelmezetten kissé szegényes, így első látásra nem látszanak a program képességei. De mint minden KDE program, így a Gwenview eszköztára is átszabható személyes preferenciáink alapján. Ehhez kattintsunk az eszköztáron a jobb egérgombbal, válasszuk az „Eszköztárak...” lehetőséget, majd a megjelenő ablakban balról jobbra átpakolva kijelölhetjük, mely gombok jelenjenek meg az eszköztáron, ugyanitt megváltoztathatjuk a gombon megjelenő feliratot és ikont.


    Eszköztár testreszabása


    Felül az alapértelmezett eszköztár (nem az én képem, neten találtam), alul pedig a testreszabott

    Folytatás...

    urandom0 5 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.