Hirdetés

2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) PDA_FAN


PDA_FAN
tag

Igen, a wifi működése nagyban függ az adott hardver linuxos támogatásától. Sajnos némelyikre csak a windowsos érhető el, ami vagy jól működik Linuxon wrapperrel, vagy szarul.
Többnyire üzleti kategóriás HP vagy Dell laptopokat használok, és van köztük olyan is, amin 2-3 másodperc egy wifi hálózatra átállás, meg olyan is, amelyiknél jó fél perc.

(#2) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Nem különösebben jelentős dolgok ezek, de Linux alatt kapok vizuális visszajelzést arról, ha állítom a billentyűzetem fényerejét, Windows alatt nem."

Érdekes. Ha én állítom a Windows alatt a billentyűzet fényerejét, akkor azonnal kapok visszajelzést. Maga a billentyűzet adja. :DD
De jobban belegondolva a dologba, akkor valóban jól jöhetne a kijelzőn a változtatás megerősítése, ha vakon gépelek. Akkor nem látom a billentyűzetet. :C

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) szabonagyur


szabonagyur
félisten

A Gimpnél az egy tutorial :P A sima Gimp nincs storeban.

Gépháznál (nem csak itt, telón is), sokszor nem is keresgélek külön, hanem a keresőbe beírom mi is kell és rábökök a menüpontra.

(#4) urandom0 válasza Hieronymus (#2) üzenetére


urandom0
aktív tag

Érdekes. Ha én állítom a Windows alatt a billentyűzet fényerejét, akkor azonnal kapok visszajelzést. Maga a billentyűzet adja.

Igen, ezért is írtam, hogy ez igazából apróság...

(#5) urandom0 válasza szabonagyur (#3) üzenetére


urandom0
aktív tag

A sima Gimp nincs storeban.

De, van. Gimp Easy néven fut, egy scriptekkel felpimpelt 2.10-es Gimp. 3500 Ft.

Gépháznál (nem csak itt, telón is), sokszor nem is keresgélek külön, hanem a keresőbe beírom mi is kell és rábökök a menüpontra.

Igen, ezeket a "mindent kereső keresőket", mint amilyen van a Windowsban, Gnome alatt, KDE alatt... én is szeretem. Bármit, bárhol, bármikor megtalálnak.

[ Szerkesztve ]

(#6) urandom0 válasza PDA_FAN (#1) üzenetére


urandom0
aktív tag

Igen, a wifi működése nagyban függ az adott hardver linuxos támogatásától.

Azt leszámítva, hogy kicsit lassan veszi észre magát, szerencsére nincs más gond. Fura, hogy épp Windows alatt szakadozik, Linux alatt meg nem.

(#7) Gargouille


Gargouille
őstag

Nagyon jó összefoglaló volt! A legtöbb dologban én is hasonlóképp látom a Win11-et. Egy apróság csak (amúgy lényegtelen), hogy van éjszakai fény beállítás a gépházban, nekem Win10 van a gépemen, abból van a screenshot, de 11-ben is ott van ez:

Egyébként ezzel a "letisztult" design-al tényleg totál szétzilálták az amúgy is szanaszét levő beállításokat, jelenleg egy átláthatatlan káosz a Windows ebből a szempontból.

Illetve nekem nagyon rossz véleményem van a bármilyen store-októl, mobilon is utálom de Windows-ban egyenes bűnnek tartom, hogy beleerőltették. UWP-s alkalmazásokkal úgy vagyok, hogy ha egy programból csak olyan verzió van, akkor inkább nem is használom.

Mindezeken túl viszont stabilitásban és sebességben tényleg sokat javult az évek alatt, ahogy te is tapasztaltad.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#8) PDA_FAN válasza urandom0 (#6) üzenetére


PDA_FAN
tag

Itt érdemes kísérletezni, hogy a Windows által telepített, vagy a laptop gyártó oldaláról letölthető driver működik-e jobban. Vannak pl. olyan Dell laptopok, amelyeknél alapból érdemes a Windowst újratelepíteni a Windows driverekkel, mert így üzembiztosabb a gép.

(#9) urandom0 válasza Gargouille (#7) üzenetére


urandom0
aktív tag

Nem az éjszakai fény beállítást hiányolom, azt tudom, hogy van a Gépházban. Hanem hogy a napszaknak megfelelően állítsa át a témát sötétről világosra és fordítva. Mint ahogy itt is be lehet állítani, nézd csak:

Az éjszakai fény egy másik dolog:

Szerintem a Store manapság egy kötelező minimum, nem is tudsz mondani már olyan asztali vagy mobil rendszert, aminek nincs hivatalos alkalmazás boltba. Gyorsabb és biztonságosabb letölteni az alkalmazásokat egy store-ból, mint a neten kutakodni utánuk, és ha valaki "S"-es Windows-szal vásárol gépet, annak elengedhetetlen lenne egy normálisan összerakott store.
De Windows-os körökben valamiért nem terjedt el a store, egyrészt túl későn is jött, másrészt tényleg nincs fent egy rakat hasznos program.

(#10) urandom0 válasza PDA_FAN (#8) üzenetére


urandom0
aktív tag

Igen, elképzelhető hogy ha letöltöm a drivert a hivatalos oldalról, az jobban szuperált volna. Ha a Windows mellett döntöttem volna, akkor ez lett volna a következő lépés, de közben visszaváltottam Linuxra.

(#11) UnA válasza PDA_FAN (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

Érdekes, nekem sohasem volt gond Thinkpaden a wifivel, mindig gyorsan csatlakozik az Ubuntu.

(#12) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A másik op.rendszer használók "szemével" készült tesztek rendszeresen sikertelenek lesznek.
Ez nem csak a Linuxosok esetében igaz. Ha én írnék Windows felhasználóként tesztet a Linuxról, hasonlóképpen járnék.
Azokat az elvárásokat, amikre nem találom meg a megoldást, azonnal a negatívumok körébe raknám. A ritkán használt beállításokat nem kell folyamatosan a felhasználó elé tolni.

Egy ilyen op.rendszer vs. op.rendszer tesztet csak tartós használat után lehetne korrekten megtenni. Akkor már a kezdeti tanulási szakaszon túl van a tesztelő. Sokkal korrektebb lenne az összehasonlítás. De akkor is szubjektív maradna a teszt. Képtelenség minden létező szempont szerint hasonlítást készíteni, de sokkal érdekesebb és értékesebb lenne a teszt elkészítésébe fektetett munka eredménye.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#13) urandom0 válasza UnA (#11) üzenetére


urandom0
aktív tag

Konkrétan az X240-es Thinkpadből három különböző széria van, mindhárom más wifi vezérlő van. Az L-es és T-s változatból meg még ennél többféle is van...

(#14) Gargouille válasza urandom0 (#9) üzenetére


Gargouille
őstag

Oké, én értettem félre, valóban ilyen napszakfüggő témabeállítás nincsen, ez igaz.

A store-al kapcsolatban viszont nem értek egyet, Windows alatt kifejezetten nem erőltetném ezt. Egyrészt biztonságosnak sem tartom, másrészt az uwp appoknál ha bármi gondod van az alkalmazással, akkor sokkal körülményesebb hozzányúlni. Már több ilyen applikációnál tapasztaltam, hogy egyszer csak elhasalt, nem volt hajlandó elindulni többet és esélytelen volt helyrehozni, mert valamilyen profilban vagy registry-ben tárolt része okozta a problémát (például egy új user profillal elindul) és az istennek nem lehet megtalálni, hogy mi a gondja.

Az újratelepítés pedig gyakorlatilag dísznek van csak ott, nem távolítja el az alkalmazást és nem telepíti újra, ugyanúgy ottmarad a szemét utána (és a hibát okozó részek is). Mármint ténylegesen nem csinálja meg, csak látszólag. Igaz, ez az összes telepíthető programmal is így volt jóformán korábban is, csak ott legalább tudtad, hogy hol van maga az alkalmazás, megtaláltad könnyen a fájljait, függőségeit... értem én, hogy "kényelmes" de ez csak addig tart amíg működik.

Egy jó ideje már pont az ilyen telepítési anomáliák miatt az összes programból portable verziót használok, sőt sok olyan programból is, amik amúgy csak telepíthetők lennének, szoktam csinálni magamnak hordozható változatot és azt használom.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#15) urandom0 válasza Hieronymus (#12) üzenetére


urandom0
aktív tag

Jól látod, ez pontosan így van.

Mivel mindenki máshogy használja a gépet, más preferenciái vannak, más elvárásai vannak, más hardverrel dolgozik, így biztos, hogy nem lehet objektíven összehasonlítani két oprendszert.

Másrészt, én sokszor olvastam olyat Windows felhasználóktól, hogy kipróbálták a Linuxot, de ez nem ment, azt nem ment, ez nem úgy működött, az nem úgy működött... és ilyenkor előjön az, hogy hát jó a Linux, de mindennapos használatra nem alkalmas. Vagy rosszabb esetben csak annyi, hogy "szaralinuksz".
Csak azt nem veszik észre, hogy nem a Linux szar, hanem az ő preferenciáiknak nem felel meg. Egy kicsit az is volt a célom ezzel az írással, hogy megmutassam, vannak akiknek a Windows nem felel meg a preferenciáiknak. Nem a Linux szar, és nem is a Windows szar, hanem egyszerűen "nem egymást keressük".

(#16) urandom0 válasza Gargouille (#14) üzenetére


urandom0
aktív tag

Egyrészt biztonságosnak sem tartom...

Biztonságosabb akkor, ha van egy központi felügyelet az appok fölött, mint ahogy a Play Store esetében. A Google törekszik rá, hogy semmilyen adatlopó, kétes megítélésű, káros app ne legyen a store-ban. Nem tudom, hogy van-e ilyen törekvés a Microsoft részéről a saját boltjuk irányába, de azért ez jó lenne.
Illetve ha van kommentelési lehetőség, és látod, hogy mások mit írnak az adott appról, az is sokat számíthat.

másrészt az uwp appoknál ha bármi gondod van az alkalmazással, akkor sokkal körülményesebb hozzányúlni.

De Windows Store-ba sok éve lehet feltölteni nem UWP-s appot is. Sőt, magát az UWP-t már a Microsoft is temeti, a jövőben lesz helyette WinUI, .NET MAUI és maga a .NET.

Már több ilyen applikációnál tapasztaltam, hogy egyszer csak elhasalt, nem volt hajlandó elindulni többet és esélytelen volt helyrehozni, mert valamilyen profilban vagy registry-ben tárolt része okozta a problémát (például egy új user profillal elindul) és az istennek nem lehet megtalálni, hogy mi a gondja.

De ez hagyományos appoknál is előfordulhat...

(#17) Somatom válasza Hieronymus (#12) üzenetére


Somatom
veterán

Azért kezdtem a Linux -szal ismerkedni, mert az XP nem volt hajlandó két partíciót létrehozni egy SD kártyán. Volt egy kis Asus eee netbookom, ami nyögött az XP alatt. Döbbentem a különbségen Puppeee -vel. Szóval, nem igaz, hogy Win használóként negatív lenne egy Linux teszt. Én rajta is ragadtam. Eleinte nehéz volt a Linuxos gondolkodás, de megérte, mert később, amikor belekukkantottam az első Androidos telóm fájlrendszerébe, azonnal otthon voltam.
Sok év múlva vettem egy PC -t, gyári Win 10 -zel. Gondoltam, ha már van, hát kipróbálom. Szopás hegyek után pánikszerűen menekültem vissza Linuxra. Leszívta a mobiladatomat, partícionálási problémák, Win store csalódás, stb., stb.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#18) PuMbA válasza urandom0 (#15) üzenetére


PuMbA
titán

:K Én, mint Windows felhasználó egyáltalán nem tudok azonosulni ezzel az írással, mert például egyrészt nem világít az asztali billentyűzetem, másrészt a munka laptopomon a első dolog volt kikapcsolni, így egyáltalán nem érdekel, hogy van-e róla visszajelzés. Másrészt, és ez a fontosabb, a Gimp, Inkscape stb. tehát a program választások érthetetlenek számomra, mint Windows felhasználó, mert Windows alatt vannak sokkal jobb programok ezekre. Nem lehet Linux-os fejjel és az ott megszokott programokkal Windows-nak nekiugrani, mert teljesen más a két rendszer és így a konklúzió már előre elrendeltetett, ahogy Hieronymus írta. Linux-os gondolkodással a Windows-t szeretni, ilyen nem létezik.

[ Szerkesztve ]

(#19) urandom0 válasza PuMbA (#18) üzenetére


urandom0
aktív tag

Részben veled is egyetértek.
Az, hogy Gimpnél, Inkscape-nél vannak-e jobb programok, inkább úgy mondanám, hogy vannak, amik többet tudnak, vagy bizonyos célokra alkalmasabbak. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobbak. A jobb mindig egy relatív fogalom.

Nem lehet Linux-os fejjel és az ott megszokott programokkal Windows-nak nekiugrani, mert teljesen más a két rendszer és így a konklúzió már előre elrendeltetett

Ez olyan, mint ha azt mondanád, hogy nem lehet Windows-os fejjel nekiugrani a Linux-nak, mert akinek a Windwos bejön, annak nem fog tetszeni a Linux. Ennek ellenére vannak felhasználók, akik valaha Windowst használtak, de átálltak Linuxra. Én olyan srácot is ismerek, aki 16 éves koráig csak a suliban látott Windowst, otthon csak Linux volt, de végül is átállt Windowsra.
Még én is elgondolkodtam azon, hogy ezen a laptopon maradhatna Windows, kis híja volt, hogy nem így történt.

(#20) PuMbA válasza urandom0 (#19) üzenetére


PuMbA
titán

Ez is igaz, de magasan a legtöbb indok a Windowsról Linuxra váltásra szerintem az szokott lenni, lásd Somatom hozzászólását, hogy a Windows rosszul működött az adott hardverkonfigurációval és felhasználói szokás egyvelegével. Azért fontos beleírni a szokást vagy talán nevezhetném módszernek is, mert nekem sose volt gond a partícionálással, de valószínűleg sose pont úgy csináltam a partícionálást, mint ő és ezért nem ütköztem hibába. Legalábbis én ezt látom a hozzászólások alapján.

[ Szerkesztve ]

(#21) urandom0 válasza PuMbA (#20) üzenetére


urandom0
aktív tag

A többpartíciós pendrive-okat a DISKPART egy ideje tudja kezelni. Bár az is igaz, hogy én is inkább a Linuxhoz nyúlok, ha többpartíciós pendrive-okat kell formázni, vagy pl. ha a blade storage-jéből kiszedett, RAID-es vinyóval kell kezdeni valamit. Valamelyik nap megpróbáltam egy ilyet leformatálni Windows-szal, belefagyott. A Gparteddel simán összejött.

De nekem sosem volt különösebb hardveres problémám a Windows-szal, leszámítva egyetlen esetet, amit még mai napig nem tudtam megoldani. Linux esetében egy picivel több hardveres problémába futottam bele, de az is igaz, hogy van egy rakat régebbi eszköz, amik jól működnek most is, csak egyszerűen nincs hozzájuk Windows 10-es driver. A legtöbb esetben az ilyen eszközök Linux-szal életre kelthetők.

(#22) Somatom válasza PuMbA (#20) üzenetére


Somatom
veterán

Én egy számomra tök szimpla dolgot akartam. Egy USB külső házban levő SSD -t FAT32 -re formázni. A Win 10 partícionálója nem engedte. Rákérdeztem a helyi topikban. Válasz: diskpart. Méghogy a Linuxhoz kell terminál! Linuxon a Gparted nem akadékoskodott, símán megcsinálta.

Bedugtam az USB modemet, erre elkezdte a frissítgetéssel zabálni a mobiladatomat. Rákérdeztem a helyi topikban. A válasz: metered mód.
Csakhogy, a metered módot csak Wifi, vagy USB modemes kapcsolatnál lehetett aktiválni. Redmond -ban akkor még nem hallottak a Huawei HiLink -ről, ami egy Lan portot emulál és a Win -ben külső eszközként látszik az USB modem. Lan kapcsolatra viszont nem lehetett aktiválni a metered módot. Később ezt javították, de a mobiladatra költött pénzt nem adták vissza. Puppy alatt állt a számláló, nem akarta saját magának kisajátítani az adatkeretemet.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#23) Lalikiraly


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Milyen érdekes, hogy lehet ezt értelmes módon is kezelni, hogy linux vs, winfos.
Gratula az íráshoz. Jók a felvetések is! :R

Kiegészítésképpen, én azért a win11 hez tudnék bugokat írni énis.
Mellette kifejezetten zavar, hogy a régi vezérlőpultot még mindíg nem képesek implementálni a gépházba. Az meg amúgyis katasztrófa.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#24) PuMbA válasza Somatom (#22) üzenetére


PuMbA
titán

Asszem értem mire gondolsz. Ja, a Windows GUI-s partícionálója nagyon korlátozott, mert nem szeretnék, hogy egy tudatlan felhasználó hülyeséget csináljon. diskpart-tal lehet csak ezeket megkerülni.

[ Szerkesztve ]

(#25) Lalikiraly válasza PuMbA (#24) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Én a minitool partition wizardod használom. Régóta és jól működő program.

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#26) Somatom válasza PuMbA (#24) üzenetére


Somatom
veterán

Milyen veszélyt hordoz egy USB -s, külső SSD meghajtó FAT32 -re formázása? Mondjuk, egy pendrive -hoz képest, amit enged formázni? Belül kb. ugyanaz a kettő. :F

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#27) urandom0 válasza Somatom (#22) üzenetére


urandom0
aktív tag

Hát igen, vannak ilyen dolgai a Windows-nak. Nekem az a kedvencem, hogy ha több hálózati interfész van a gépben, akkor a Windows dönti el, hogy melyik legyen publikus és melyik privát. A Gépházban attól függően, hogy milyen IP címeket ér el az adott interfészen, vagy át tudod állítani, vagy nem.
Ez akkor különösen kellemes, akkor különböző tűzfalszabályokat adsz meg a privát és a publikus hálózatokhoz.
Fura, hogy amúgy Powershellből viszont át tudod állítani bármelyik interfészt.

(#28) urandom0 válasza Lalikiraly (#23) üzenetére


urandom0
aktív tag

Szerintem a Vezérlőpultot azért nem nyírták még ki, mert vannak olyan programok, amik oda pakolják a beállításaikat. Az egyik ilyen program pont az Outlook, meg azt hiszem a Java is ilyen.

(#29) FLATRONW


FLATRONW
őstag

Kb. 2 évvel ezelőtt találkoztam ezzel, rá is csodálkoztam, hogy ez mennyire is lehet legális:

Azóta törölve lettek.

(#30) PuMbA válasza Somatom (#26) üzenetére


PuMbA
titán

Arra tudok gondolni, hogy valamikor rendszer meghajtó volt, ezért volt rajta rendszer vagy elsődleges partíció. Nincs más ötletem. Talán a Fájlkezelőből ment volna, én ott szoktam pendrive-okat és vinyókat formázni.

[ Szerkesztve ]

(#31) urandom0 válasza FLATRONW (#29) üzenetére


urandom0
aktív tag

Legálisnak legális, ha az adott szoftver licence nem tiltja a pénzért való továbbforgalmazást. Tudtommal az ilyen GPL, AGPL, LGPL, Apache, MIT, BSD licencek mind ilyenek. Elméletileg bárki forgalmazhatja az ilyen licencel megáldott programokat, akár online akár adathordozón (most is lehet venni Linuxot DVD-n), annyiért, amennyiért akarja.
Amit lejjebb linkeltem, a Gimp Easy is ugyanez a történet, de ugyanez igaz a Zorin OS prémium változatára, illetve az Elementary OS-re, de ennél csak akkor fizetsz, ha akarsz.

(#32) FLATRONW válasza PuMbA (#30) üzenetére


FLATRONW
őstag

Ilyenkor formázás helyett érdemes megpróbálni törölni a partíciót, azt lehet, hogy engedné.

(#33) icemad


icemad
nagyúr

Friss windows telepítés után, első dolgom a ninite.com oldal megnyitása. Nagyon hasznos, alap programokat pár kattintással kiválasztod, utána letöltöd és futattod a pár megás telepítőt. A programokat automatikusan telepíti, mindenféle toolbar és egyéb hülyeség nélkül. Telepítésre és a programok frissítésére is jó, nálam az asztalon kapott helyet,kéthetente futtatom. Rengeteg időt megspórol vele az ember. Viszont elég kevesen ismerik, pedig nagyon jó cucc.

(#34) urandom0 válasza icemad (#33) üzenetére


urandom0
aktív tag

Mások is ajánlották már, én még nem próbáltam, de ha legközelebb Windowst telepítek, akkor használni fogom.

(#35) Somatom válasza FLATRONW (#32) üzenetére


Somatom
veterán

Akkor is SSD -nek látja és nem engedi rá a FAT32 -t.
Az egész maradt az a tohonya, rugalmatlan, szar. Amikor elkezdtem XP után Puppy -t használni, egyik ámulatból a másikba estem, hogy ilyen is lehet egy oprendszer. Egyszer át akartam rakni másik meghajtóra. Feltérképezte a gépben levő meghajtókat, kiírta a rajtuk levő oprendszereket és megkérdezte, hogy belevegye-e őket a rendszerbetöltőjébe. Ehhez képest a Win önhatalmúlag az első meghajtó, első partíciójára terpeszkedett és a betöltőjével felülírt mindent.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#36) KISDUCK válasza Somatom (#17) üzenetére


KISDUCK
addikt

Partició kezelésre windows alatt barátibb 3th party programot használni. Én ilyeneket mindig a partition wizard-dal csinálok.

(#37) Dave™


Dave™
nagyúr

A sebesség sok mindentől függ, pl. a szubjektív érzet Manjaro Gnome alatt a Gnome 41 miatt nem volt túl jó, Gnome 42 alatt az új Ubuntun meg teljesen folyamatos és tökéletes minden. Az sem mindegy, hogy X vagy Wayland. A resume ugyanúgy azonnali, mivel ugyanazt az S0ix standby-t használja, a bootnál pedig ne felejtsük el az alapértelmezett fast startupot, azt kikapcsolva valószínűleg nem ennyire jó a helyzet. Sebesség még a frissítések témaköre is, itt egyértelműen hátrányban van a Windows. Jól választott hardverrel nincs gond a wifivel, nekem 4 gépem van: a céges épített teljesen intel, az otthoni TV-re kötött AMD + intel wifi, illetve van egy Surface Go2 (teljesen intel) és egy Surface Laptop 4 (AMD + intel), egyiknél sincs semmi hasonló gond, Ubuntu 22.04 fut mindegyiken.

(#38) Dave™ válasza PuMbA (#18) üzenetére


Dave™
nagyúr

Kíváncsi vagyok, hogy Windowson mi a Gimp és Inkscape alternatívája szerinted? Mármint ami kb. azt tudja és ugyanúgy ingyenes.

(#39) Lars


Lars
őstag

A windows 11-nek a 10-het képest is vannak olyan érthetetlen apró hiányosságai, ami miatt nem váltottam véglegesen.
Egyik apróság, ami kb engem zavarhat csak, hogy jobb oldalt lent a tálcán az összes " futó alkalmazást " nem lehet megjeleníteni, csak a kis nyilacskára kattintva. Van egy megoldás rá, a régi felület még elérhető 11-alatt is, be is lehet pipálni a " mindig jelenjen meg az összes alkalmazás " de újraindítással eltűnik.
Második monitoron pl nem volt óra a sarokban, lehet ezt is azóta már javították. Igazából lehet ezek nélkül élni, lehet innen is nézni a dolgot, de ha már egyszer valami benne volt egy rendszerben, akkor miért kell kivenni :F

Másik a hardver megkötések, aminek a 90%-a erősen véleményes. A gépház valóban rosszabb lett stb stb.
Jelen állapotban számomra még mindig jobban megfelel a 10 mint a 11. Egy dolgot mindenképp sikerült a fejlesztésekkel elérni, elkezdtem napi szinten linuxot használni a laptopomon :D

(#40) PuMbA válasza Lars (#39) üzenetére


PuMbA
titán

"Egyik apróság, ami kb engem zavarhat csak, hogy jobb oldalt lent a tálcán az összes " futó alkalmazást " nem lehet megjeleníteni, csak a kis nyilacskára kattintva. Van egy megoldás rá, a régi felület még elérhető 11-alatt is, be is lehet pipálni a " mindig jelenjen meg az összes alkalmazás " de újraindítással eltűnik."

Csinálj egy tiszta telepítést és / vagy távolítsd el a tálca módosító programjaidat, mert nekem nem tűnt el sose újraindítással se 10, se 11 alatt 5 éves időtávban, amióta használom őket :) Nem csak egy gépen....szóval a hiba 99.9999% csak nálad van.

[ Szerkesztve ]

(#41) urandom0 válasza Dave™ (#37) üzenetére


urandom0
aktív tag

Manjaro nagyon gyors Gnome 41-gyel. A 42-vel még nem próbáltam, de amikor Fedora vagy Debian elől átulök Manjaro elé, mindig meglepődök a sebességén. Pedig a Fedora és Debian is Waylanden fut.
Persze, sok mindentől függ a sebesség, de a tesztem lényege az is volt, hogy alaptelepítéssel milyen sebességet produkálnak az eltérő rendszerek.

(#42) urandom0 válasza Lars (#39) üzenetére


urandom0
aktív tag

Nem lehet kikapcsolni a tálcagombok összevonását, nem lehet elindítani a tálcáról a feladatkezelőt, nem lehet ráhúzni a tálcagombokra fájlokat, nem lehet kiválasztani, hogy mi jelenjen meg a második tálcán... egy rakat hiányossága van a Windows 11 tálcájának a 10-hez képest.
Szerintem egyszerűen nem volt idejük befejezni, ezért vannak a rendszerben a grafikai hibák is, amiket beraktam a végére. Pedig Windows 7-nél sem volt már semmi probléma az átlátszó felületekkel.

(#43) Somatom válasza urandom0 (#41) üzenetére


Somatom
veterán

Az volt a döbbenet, amikor az n270 -es Atom netbookon az XP után először használtam a Puppy -t. Mintha megtáltosodott volna a masina. Akku módban jelezte a kutyus, hogy talált egy merevlemez nevű fogyasztót, amire neki nincs szüksége, úgyhogy ha engedem, akkor leállítja. :Y

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#44) Dave™ válasza urandom0 (#41) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nálam a 22.04 sokkal jobban fut a Surface Go2-n (core m3-8100Y, kb. i5-6500U szint), de itt nyilván a Gnome 41 és az intel GPU párosa volt a ludas Manjaron, Gnome 42 mellett szinte biztos, hogy a Manjaro is pörög. A boot sebessége egyébként szerintem kevésbé érdekli az embereket, főleg egy laptopnál, amit jellemzően altatnak, Linux esetén ráadásul sokkal kevesebbszer kell újraindítgatni is. A frissítések erőforrásigénye és ideje viszont a Windows gyenge pontja továbbra is, ahogy a közel használhatatlan kereső is, hogy csak hirtelen említsek két dolgot, ami a mai napig taszít. Sokáig használtam Plasmát, mert tetszett a szabadság és a lehetőségek, de úgy érzem már lenyugodtam és a Gnome a tökéletes környezet, ez biztosítja azt, hogy a lehető legkevesebb zavaró tényező mellett tudjam csinálni azt, amit szeretnék. Valahol ez lenne a lényege egy OS-nek (UI/UX oldalról), és ebben a Windows szerintem ismét borzasztóan elvérzik. Képek alapján a 11 kevésbé talán, mint az animált csempés hibrid 10, ami még mindig egy UX rémálom a számomra. Anno pont emiatt váltottam, amikor a 10 megjelent, és életem legjobb tech jellegű döntése volt, olyan sokat adott közvetetten és közvetlenül is.

(#45) Lalikiraly válasza urandom0 (#42) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

a tálcánál azt sem lehet beállítani, hogy minden ikon megjelenjen az óránál. plusz minden percszámláló váltásnál ugrik egyet ott a tálca. vicces... És akkor energiagazdálkodás egy részét a gépházban a másik részét a vezérlőpiltban lehet állítani.
Akkor a vista féle átlátszósággal is szoktak hibák lenni, így inkább kikapcsolom. Amúgyis igen ingerszegény. Egy jó animáció van, amikor középről halra állítjuk a tálcán az ikonokat. A többi harmatgyenge. Továbbá a tálca három ikonja a hangszóró a wifi és az akksi, bal egérgombos kattintásnál közös menü. Ne már komolyan.

Továbbá még a buta endless os is le tudta azt kezelni, hogyha külső monitor van kötve a gépre, akkor képernyő lehajtáskor ne menjen alvó állapotba.

[ Szerkesztve ]

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#46) PuMbA válasza Lalikiraly (#45) üzenetére


PuMbA
titán

"a tálcánál azt sem lehet beállítani, hogy minden ikon megjelenjen az óránál. plusz minden percszámláló váltásnál ugrik egyet ott a tálca. vicces..."

Nálam ezek sose voltak (szerencsére) 5 év használat alatt :) Most is ott van minden ikon az óra mellett, mert én se szeretem, ha a kis nyilacskával kell előkeresni a dolgokat. De ez így van rendjén. Ha nekem gondom lenne a Windows-zal, akkor váltanék, mint ti, de minden pöpec, így marad, már csak azért is a hardverem teljes kihasználásához csak a Windows jöhet szóba a ray-tracing miatt. (Linux alatt a Cyberpunk 2077-be anno ment a ray-tracing, de az 1.5-ös patch óta már nem megy a Vulkanba átfordítás.)

[ Szerkesztve ]

(#47) Lalikiraly válasza PuMbA (#46) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

én nem váltottam és nem is fogok, egyálalán nem rajongok a linuxért, csak arra akarok rávilágítani, hogy bizony vannak jó megoldások ott is bőven. És a Win11 ben meg sok a hiányosság és vannak bugok szép számmal. Nem véletlen akrják az egészet újraírni win12 névvel...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#48) PuMbA válasza Lalikiraly (#47) üzenetére


PuMbA
titán

Nem tudom. 3-4 hónapja használok Win11-et két gépen, de nem igazán találkoztam buggal. Otthoni asztali gépen egyszer se, ugyanúgy megy, mint a Windows 10. Csak a melós laptopon a Visual Studio csinálta azt az elején, hogy többször kellett kattintani a táclaikonra, hogy előtérbe hozza az alkalmazást, de utána néztem és ez a hiba már akkor be volt jelentve és írta a Microsoft, hogy javítás alatt.

[ Szerkesztve ]

(#49) Lalikiraly válasza PuMbA (#48) üzenetére


Lalikiraly
addikt
LOGOUT blog (1)

Még egy bug. intel control center. képernyő elérés. Először mikor elindítom nem talál képernyőt. Bezárom és megint mikor elindítom már látja. Mondjuk ez inkább az intel hibája.
De pl elutazunk valahova és még véletlenül is ritkán lövi be jól a HDMI kimenetnél a felbontás és frissítési frekit...

Lalikirály nem szép ember; de Gavallér!!!

(#50) PuMbA válasza Lalikiraly (#49) üzenetére


PuMbA
titán

Aha, hát ez tényleg kellemetlen. Nálam mindig talál / látja a képernyőt (Xe Graphics-om van) :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.