Hirdetés

2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Windows 11 egy Linux felhasználó szemével

  A Linux-szal való ismerkedésem kezdete a kétezres évek elejére-közepére vezethető vissza. Akkoriban még csak live CD-ként, később a Windows mellett, dual bootban próbálgattam a Linuxot, majd nem sokkal a Windows 10 megjelenése után, 2016-ban döntöttem úgy, hogy én innentől Linux felhasználó leszek.

  Onnantól fogva, a saját gépeimen mindig valamelyik Linux disztibúció volt főállásban. Egy ideig volt Windows-om virtuális gépben, de aztán az is kikopott. Jelen pillanatban két laptopom, egy asztali gépem, három VPS szerverem, és két OpenWRT-s routerem van - ez mind Linux. Ezen kívül a munkahelyemen is rendszeresítettem magamnak egy Linuxos gépet, a céges Windows 10-es mellé. Tehát vegyesen felváltva használok Windowst, Linuxot, beleértve különféle szerververziókat is.
  Néhány nappal ezelőtt a GNOME 42 megjelenése alkalmából végigpróbálgattam a friss kiadású, népszerűbb disztrókat, úgy mint Ubuntu, Xubuntu, Mint, és még egy pár, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve feltelepítettem a Windows 11-et a laptopomra. Eddig nem igazán használtam, csak egyszer próbáltam ki virtuális gépben, de mivel nem fogott meg, pár perc nyomkodás után töröltem is. Ezen kívül volt néhány gép az ismerőseim körében, amire feltelepítettem, de nyilvánvalóan az sem ugyanaz, mint mikor huzamosabb ideig használja az ember a saját gépén.

  Folytatás...

  urandom0 7 hónapja 249

 • Mi az a Gemini hálózat?

  A Gemini projekt egy új, szöveges tartalmakra koncentráló hálózat.

  Bár ez egy nagyjából pontos definíció, de ebből még nem derül ki, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban, hogyan működik, hogyan használjuk?
  Nos, képzeld el, hogy a world wide web első napjait írjuk. A mérnökök épp most csatlakoztatták a számítógéped a hálózatra, és te, életedben előszö, elkezded használni a webet. Nem hogy Facebook és Youtube, Javascript és CSS nincs, de még képeket sem látsz sehol sem az éppen születőben lévő weben. Szöveges tartalmak mindenhol...
  A Gemini hálózat ("geminispace") valami egészen hasonló élményt nyújt. Úgy is gondolhatsz a Geminire, mint egy interaktív multimédiás tartalmak, reklámok, felugró ablakok és szkriptek nélküli webre, bár a projekt céljai közt sosem szerepelt a web leváltása, inkább egyfajta pehelysúlyú alternatíva szeretne lenni. Ahogy a fejlesztők fogalmaznak, a Gemini "nehezebb, mint a Gopher, de könnyebb, mint a web". A szinte kizárólag nyers szöveges tartalom miatt a Gemini oldalak betöltésre rendkívül gyors, a Gemini szerverek pedig igen alacsony erőforrásokkal is beérik.


  A geminiquickst.art kapszula a Lagrange böngészőből nézve...

  Folytatás...

  urandom0 8 hónapja 41

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.