2022. augusztus 8., hétfő

Gyorskeresés

KDE indító menü variánsok

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Linux alatt Xfce-n találkoztam először ezzel a menüelrendezéssel:

xfce-whiskermenu-plugin

Bal oldalt a kedvenc programok, jobb oldalt az összes többi, egy keresősáv felül, és az újraindítást/leállítást/zárolást lehetővé tévő gombok egy elkülönített részen. Számomra ez a legátláthatóbb menüfelépítés.
KDE alatt a default indító menü (Kickoff) eléggé más elrendezést használ, ami nekem már a kezdetektől fogva nem tetszik (bár állítólag több éves kutatási munka és számos tesztelő visszajelzése alapján került kifejlesztésre):

Plasma 5 Kickoff balra az alapértelmezett Breeze témával, jobbra egy sötétebbel

Így elkezdtem keresgélni a plazmodiok (widgetek) közt a számomra megfelelő indítómenüt után. Szerencsére a Linuxban, és főképp a KDE-ben a legtöbb problémára több, általában többé-kevésbé jól működő megoldás létezik (míg más problémákra sajnos egyáltalán nincs semmilyen megoldás). A következő indító menü, ami szembe jött velem, még mindig nem volt az igazi:

Alkalmazásmenü balra az alapértelmezett Breeze témával, jobbra egy sötétebbel

Ahogy a teljes képernyős menü sem az volt, amit kerestem:

A Windows 10 start menüjét utánzó indítóhoz pedig már végképp nem volt ingerenciám:

Aztán valahogy rátaláltam az Excaliburra:

Excalibur indító menü az alapértelmezett Breeze témával


Excalibur indító menü egy sötétebb témával

Épp az az elrendezés, ahogy én szeretem.
A keresősáv segítségével nem csak alkalmazásokat, hanem dokumentumokat, könyvjelzőket, fájlokat és e-maileket is kereshetünk. Képes megjeleníteni a legutóbbi alkalmazásokat, dokumentumokat és kontaktokat. Az alkalmazásokat jobb klikkes menüből hozzáadhatjuk a panelhez, az asztalhoz, vagy a kedvencekhez. Az alsó sávban ízlésünk szerint rakosgathatjuk ki a leállítás, kijelentkezés, felhasználóváltás, alvó mód, képernyőzárolás, vagy a hibernálás parancsok bármelyikét.

Hozzászólások

(#1) 0xmilan


0xmilan
őstag

Nalam xfce alatt az xfce4-whiskermenu-plugin es xfce4-appfinder torolve van; helyette rofi-t hasznalok Alt+D-re mappelve. Igy ha egyszer veletlenul i3-ra migralnek, akkor a dmenu - vagyis ebben az esetben dmenu replacement a rofi szemelyeben - mar izommemoriaban lesz.

Ugyanigy a workspace kezeles az i3 mintajara: Alt + 1,2,3... - de ez mar masik tema.

A leggyakrabban hasznalt appokra van kulon shortcut, igy az app launcherhez ritkan nyulok. A boot utan elinditok minden gyakran hasznalt appot egyszer; utana altatom a gepet, szoval nem nagyon kell piszkalni.

[ Szerkesztve ]

(#2) kemotox válasza 0xmilan (#1) üzenetére


kemotox
addikt

Haha dettó :D Csak épp fordítva. Cinnamon alatt csináltam meg ezeket, mert i3-ban megszoktam :D Alt+shift+szám még a workspace-re dobálásra.
Windowsra kéne valami hasonló app launcher. Start menü lassan nyíilik meg ;]

(#3) Cifu


Cifu
nagyúr

Érdekes így képeken látni, én Kubuntun most a teljes képernyőset használom (de nálam teljesen magyar valamiért, érdekes, hogy nálad ilyen angol-magyar hibrid), mert rájöttem, hogy végül is tök mindegy, hogy az egész képernyőt lefedi, ha amúgy sem a mögötte lévő asztal, hanem a "start menü" tartalma, amivel éppen foglalkozok.

Ott is működik, hogy ha elkezdesz valamit gépelni, akkor nem csak az alkalmazásokat, de a fájlokat is felhozza. E-maileknél nem tudom, nem használok külön alkalmazást e-mailekre.

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#4) 0xmilan válasza kemotox (#2) üzenetére


0xmilan
őstag

jaja, Alt+shift+szám megvan itt is. Az xfwm szerencsere eleg jol konfiguralhato ilyen szempontbol.
Ezen kivul az Alt+shift+H,J,K,L az ablak mozgatas vim-szeruen balra,le,fel,jobbra. Illetve Alt+shift+7,9,1,3 a numpadon a bal felso, jobb felso, stb. sarokba mozgatja az ablakot, mert ugye rendesen 'tilingolni' nem tud.

i3 hasonlo lenne. Azt ajanljak, hogy az ablak focus/kijeloles es mozgatas a j,k,l,; helyett legyen h,j,k,l. Igy nem kell a vim-nel megszokott billentyukon valtoztatni, es a H helyett meg G a horizontal split-re; igy raadasul pont a V folott van, ami meg ugye a vertical split.

[ Szerkesztve ]

(#5) kemotox válasza 0xmilan (#4) üzenetére


kemotox
addikt

Jaja ez a vimes átkonfigolás elég népszerű. Én a vimet (meg az i3at, sőt a linuxot is) még tanulgatom csak, elég hárdkór dolog :D

(#6) urandom0 válasza 0xmilan (#1) üzenetére


urandom0
tag

A rofinak megvolt az a kedves szokása Debian 8 alatt, hogy 4-5. indításkor olyan szinten szétfagyasztotta az X-et, hogy még a virtuális konzolra sem lehetett átváltani vagy egy percig. Mai napig nem tudom, mi okozta ezt, de emiatt nem használtam huzamosabb ideig, mert amúgy jó kis program.

(#7) urandom0 válasza Cifu (#3) üzenetére


urandom0
tag

Debian stable-t használok, valószínűleg régebbi a KDE-m mint a te Kubuntudon, ezért hiányos a fordítás. A teljes képernyős menü engem kizökkent a munkából, nem szeretem...
Ez az e-mail + dokumentum + minden egyéb keresés gondolom a Baloo függvénye, a KRunner is azt hívja meg. Erről is kéne írnom valamit.

(#8) urandom0 válasza kemotox (#5) üzenetére


urandom0
tag

Szerintem akármilyen régóta Linuxozik az ember, mindig a "még tanulgatom" fázisban van :D Én sem vagyok "öreg róka"...
Mindig van valami újítás, udevd. systemd, valamid :)

Egyébként a Lancelotot akartam még berakni a cikkbe, KDE 4 alatt használtam, jó volt, de Debiannál valami probléma van most, mert nincs meg a csomag, csak az indexben szerepel, alighanem valahogy benne felejtődött.

[ Szerkesztve ]

(#9) BoB válasza 0xmilan (#4) üzenetére


BoB
veterán

Nekem ezek a bil kombók egyáltalán nem esnek kézre. Programokhoz alt+D helyett szimplán a win gomb, a gyorsindítás meg win gomb + a számjegy. Ablak bal vagy jobb szélre win+ balra vagy jobbra. Negyedképernyőt meg sosem használok amúgy sem.

Ez az alt++shift+szám kombónál kitekeredik a kezem kb. :DDD

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#10) BoB


BoB
veterán

A bejegyzéshez:

A Plasma5 kompakt start menüje teljesen ugyanaz mint az excalibur menü azzal a különbséggel hogy utóbbinál nem csak ikon van hanem ki vn írva az alkalmazás neve is...

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.