2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Ultraszéles 38 colos monitor és a Mac Mini

    Valamikor 2014. környékén jelent meg az LG első 34"-es ultraszéles kijelzője, amire akkortájt le is csaptam. Azóta eltelt 6 év és a szélesvásznú lelkesedésem tovább nőtt. Olyannyira, hogy amikor a 38"-es nagy testvért bemutatták, konkrétan megindult a nyálelválasztásom, miszerint egy ilyen szörnyeteg nekem márpedig kell.

    Első este: LG 38WK95C-W, Mac Mini, plusz az eszcájgok

    Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mostanra ez a vágyam is valóra vált, hiszen tegnap megérkezett az LG 38WK95C-W fantáziadús fantázianévre hallgató monitor. A dobozt látva kisebb sokkot kaptam, hogy miként fogom egyedül összeszerelni, de végül egyszerűbb volt, mint gondoltam. A talp összecsavarozását követően, a monitort csak be kellett pattintani a megfelelő VESA aljzatba és már állt is, mint Katiban a gyerek. A mellékelt Type-C kábellel összekötöttem a Mac Minivel, majd vártam a csodát. Aztán csak vártam és vártam, de csak nem jött a földindulás. Ja, mondom: kettőhúsz. Oké. Megkapta a kraftot és életre kelt.

    Folytatás...

    TigerCat 4 éve 18

  • MacBook Pro SSD: 128 GB mire elég?

    MacBook Pro 13 hüvelykes modell 128 GB tárhellyel

    Az Apple továbbra is árul 120 GB-os SSD-vel szerelt gépeket, ugyanakkor az új rendszer valamennyivel több helyet igényel, mint a korábbiak. Többek között ezért:

    Több mint 2GB csak a háttérképek mérete

    2019. végén egy Pro gépet (bár szerintem semmilyen Mac-et) nem szabadna ilyen kicsi tárhellyel értékesíteni. Egész egyszerűen szívás. Nem a mindennapokban, mert csak nem kell minden azonnal, de ha épp igen, akkor jön a szopóroller: pendrive, átalakítók, külső vinyó, felhős tárhely, NAS, stb.

    256-os gépet használok, amin tegnap magammal vittem egy halom anyagot. Közben rájöttem, hogy valamit a céges NAS-on felejtettem, így azt is elkezdtem letölteni. Mikor végzett, akkor jött a fekete leves. Kicsomagolni már nem tudtam, mert nem maradt elegendő hely. Pendrive be, másolás, kicsomagolás, visszamásolás. Időigényes és kellemetlen.

    Folytatás...

    TigerCat 4 éve 18

  • macOS Catalina betűsimítás

    A Catalina megjelenését követően, néhány alkalmazásban borzasztó szőrösen, elmosódottan jelentek meg a fontok, ami erősen fárasztotta a szemem, mivel tudat alatt is folyamatosan arra koncentráltam, hogy nem elég éles a kép.

    Frissítés előtt és után

    De ennek végre-vége! Tegnap este frissült a macOS Catalina és már javították is a betűsimítás hibákat! Immár a Mac Minihez csatlakoztatott, nem retinás 34 colos, 3440x1440-es felbontású kijelzőm is jól olvasható megjelenítést biztosít annak ellenére, hogy nincs bekapcsolva a betűsimítás és még a TinkerTool-lal sem trükköztem.

    Azt nem mondom, hogy gratulálok, hiszen jobb lett volna nem elcseszni, de azért örülök, hogy egyelőre még sem kell kijelzőt cserélnem... Szóval, frissítsetek!

    i  mac

    TigerCat 4 éve 0

  • Messenger app Mac

    Facebook függőknek kedvez az alábbi hír, ugyanis a Facebook még idén tervezi kiadni a Messenger alkalmazást Mac-re. Az Official Messenger for Mac elméletileg mindent tudni fog mint mobilos testvére, plusz áttekinthetőbb lesz, hiszen mégis csak egy kényelmes használatot biztosító asztali kliensről beszélünk.

    Facebook Messenger app for Mac

    Speciel én örülök neki, végre nem kell 3. fél által kiadott appokkal küzdeni... Várható megjelenés 2019. vége. (forrás)

    Messenger Mac letöltés

    i  mac

    TigerCat 4 éve 1

  • macOS Catalina ikoncsere

    Ha a rendszer alapértelmezett ikonjait szeretnéd lecserélni, akkor készülj fel, mert az Apple egyre jobban megnehezíti a dolgod. Persze ezek mind adataid védelmét és saját, valamint rendszered biztonságát szolgálják, így Sierra óta automatikusan bekapcsolásra kerül a lemeztitkosítás, megjelent a System Integrity Protection (SIP), illetve a most debütált Catalinával külön partícióra kerültek a felhasználói adatok, a rendszeralkalmazások is eltérő helyen vannak, stb., szóval két-három főverzió óta tényleg trükközni kell... No, de nézzük is hogyan!

    macOS Catalina ikoncsere

    Az alábbi pár lépést végrehajtva könnyedén cserélhetőek az ikonok:

    1. System Integrity Protection (SIP) átmeneti kikapcsolása

    Indítsd újra a géped, tartsd lenyomva a ⌘+R billentyűkombinációt és lépj be a Helyreállítási menübe. Nyisd le a menüsort, az Eszközök fülön indíts el egy Terminal ablakot és írd be a következőt: csrutil disable. Nyomj Entert, mire kapsz egy üzenetet, hogy System Integrity Protection kikapcsolva. Kész is vagy, csak indítsd újra.

    2. Hozzáférés rendszeralkalmazásokhoz

    Folytatás...

    TigerCat 4 éve 6

  • macOS Catalina háttérkép

    A gyári háttérkép megtalálható a rendszerben, de akinek nem a macOS Catalina van telepítve, jól jöhet az eredeti méretarányú, éjszakai és nappali, nagy felbontású kép:

    Catalina háttérkép nappal

    Catalina háttérkép éjjel

    Kattints a képekre a négyméretű képek (~2x50MB) letöltéséhez!

    i  mac

    TigerCat 4 éve 2

  • Skype és a magyar nyelv

    Apró örömök az életben. Mindenki ismeri az érzést... Ez is egy ilyen.

    Tegnap megérkezett a legfrissebb macOS, a Catalina. Az új 10.15-ös főverzió rengeteg látványos és motorháztető alatti frissítést hozott magával, többek között kaptunk magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzést, diktálást, szóval valamelyest komfortosabbá vált a mindennapi használat. És még valami...

    A frissítést követően végre-valahára a Skype is észrevette, hogy nem angol felségvizeken evezünk, így már nem rondít bele a képbe és nem húzza alá az összes begépelt szavunkat! Tudom, nem nagy dolog, de személy szerint én kimondottan örülök neki, hiszen rettentően zavart, hogy minden egyes szót hibásnak vélt és vörös vonallal húzott alá.

    Szóval, kicsit megint jobb lett mekezni.

    i  mac

    TigerCat 4 éve 2

  • macOS Catalina első tapasztalatok

    Tegnap este megjelent a macOS 10.15 Catalina. Ma reggel rá is eresztettem mindkét gépre... Sokáig molyolt a frissítéssel, többször újraindult, de szerencsére hiba nélkül lefutott.

    Elsőként ami nem tetszik:
    - Launchpad teljesen szétesett, újraindítást követően egy halom app nem is jelent meg. Tinkertool reset megoldotta, de 4 oldalnyi alkalmazást visszarendezni nem túl kényelmes.
    - Rengeteg app kér engedélyt erre-arra. Szerencsére csak egyszer.
    - Lemezkezelőben kétszer jelenik meg a rendszerpartíció. Még nem olvastam utána, majd kiderül...
    - Jópár alkalmazás ablaka össze-vissza nyílik, sőt akad ami kilóg az ablakból (pl.: Pages). 21:9-es kijelzőn ezzel akadnak gondok.
    - Fotók app 2 órája molyol valamit. Rendszerez, válogat, elemez. Talán egyszer végez és akkor kihúzhatom a konnektorból.
    - MacMediaKeyForwarder nem működik. Szerettem, mert ezzel nem a legutolsó médialejátszó vezérlése ment, hanem amit akartam. Remélem frissítik.
    - LiteIcon nem megy. Most szórakozhatok kézzel... Grrr! (frissítették az alkalmazást, már megy)
    - Számológép ezres tagolás csak millió fölött működik. Béna.
    - iCloud Drive nem szinkronizál. Sehogy. (egy nap után elindult)

    Folytatás...

    TigerCat 4 éve 51

  • Ablakok közötti váltás macOS-en: CMD+TAB

    Ma felmerült a topikban, hogy a macOS Dock és CMD+TAB ablakváltó mennyivel bénábban működik, mint Windows-os megfelelője és a tálca. Nos, ezzel részben egyetértek...

    Egyrészt ott a Trackpad, ami szinte tökéletes erre a célra, hiszen csak legyintek egyet és máris az összes megnyitott ablak megjelenik, azonban csak azért "szinte", mert a Dock-ra lecsukott alkalmazásokat nem jeleníti meg, másrészt ha az ember nem MacBook, hanem asztali Mac előtt ül egy egérrel és billentyűzettel a keze alatt, akkor ez az opció szintén nem játszik. Igen, van aktív sarok, meg BetterTouchTool, (fizetős app, nagyon jó, abszolút megéri az árát), meg minden, de az sem ugyanaz, ráadásul a Dock-ra lecsukott appokkal ezek sem tudnak mit kezdeni.

    Másrészt van kísértetiesen hasonló (CMD+TAB) billentyűkombináció mint Windows-on, csakhogy ez meg nem listázza az összes ablakot, kivéve a megnyitott alkalmazásokat. És természetesen a lecsukott appokat ez sem nyitja fel. Habár van billentyűkombó a Dock-ra rejtett ablakokra és az alkalmazásokon belüli váltásra is, de valahogy mégsem lett a barátom egyik sem. Pedig évek óta Mac-en dolgozom.

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 12

  • PH! rangrendszer

    Lassan 12 éve fórumozom itt a PH!-n, de tegnap azért meglepődtem, mikor az egyik topikban, a nevem alatt megjelent a PH! nagyúr felirat. Nem érzem így, de azé' jól esett, na. És természetesen köszönöm, hogy továbbra is itt lehetek, hiszen rengeteg kérdésemre kaptam hasznos választ, nem utolsó sorban pedig jó a közösség, szívesen jövök tartalmat fogyasztani, amikor csak tehetem!

    i ❤ PH!

    TigerCat 5 éve 50

  • Windows 10, céges hálózat, eseménytelen napok

    Szeretek Mac-ezni, nem szívesen térnék vissza Windows-ra, de mivel a teljes céges hálózatot is én kezelem, azért még találkozom a Microsoft rendszerével. Itt a PH!-n gyakran olvasom, hogy sokan azért váltanának Apple számítógépre, mert elegük van a Win ilyen-olyan hülyeségéből, kiszámíthatatlan frissítési rendszeréből, stb.


    Szerencsére ilyet nem látok...

    Őszintén szólva ebből konkrétan semmit nem veszek észre, pedig rendszergazdaként nagyjából 25 gép ügyes-bajos dolgát intézem folyamatosan és mégsem érzem, hogy bármi gond lenne velük. Legutóbb is csak amiatt állt meg egy PC, mert koszos környezetben üzemelt és a felgyülemlett por miatt kontakthibás lett az egyik memória modul. Egy kis takarítást követően pöccre indult. Szóval lehet, hogy csak szerencsés vagyok, vagy túl kis számú géppel találkozom napi szinten, de hál’ istennek – informatikai problémákat tekintve – eseménytelenek a napok.


    Tetszetős kerekítés

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 0

  • Mac Mini, FileVault és a kijelző probléma - javítva!

    Nemrég volt némi kompatibilitási probléma az új Mac Mini és az LG UltraWide kijelzőm között, amelyet egy látványos videóval illusztráltan jeleztem feléjük, de sajnos akkor nem találtak épkézláb megoldást. Az ügyintéző, majd a szervizes, akikkel beszéltem, nem sok jóval kecsegtettek. FilaVault kikapcsol, probléma megoldva. Nagyjából... Azonban valakik az Apple-nél felfigyeltek a dologra és mostanra ripsz-ropsz javították!

    Yeah! Thanks Apple!

    i ❤ mac

    TigerCat 5 éve 0

  • Mac Mini, FileVault és a külső kijelző

    Nemrég céges gépnek vásároltam egy új Mac Minit. Combos i7 processzor, 16GB memória, 256GB SSD, szóval úgy gondolom két-három évig nem lesz gondom vele. Kijelzőm már volt, 34 colos LG UltraWide, 3440x1440-es felbontással, ami szintén elegendő a mindennapi munkámhoz. Egyedül a kábel hiányzott, hogy összekössem a kettőt...

    Mikor megkaptam a gépet, beüzemeltem, elvégeztem az első beállításokat, majd belaktam a rendszert. Közben volt egy-két újraindítás, de különösebb fennakadást nem tapasztaltam, szóval boldogan teltek a napjaim az újabb almás terméknek köszönhetően.

    Aztán eljött az első hétvége... Kikapcsoltam a Minit, kinyomtam a monitort és két napig felé sem néztem. Hétfőn reggel megnyomtam a Mini hátulján lévő power gombot, bekapcsoltam a kijelzőt és leültem, hogy begépelem a belépési jelszavam. Igen ám, de a monitorom közölte, hogy "nó szignál", majd fogta magát és visszaaludt. WTF?! Mini világít, kezdi termelni a hőt, billentyűzet, trackpad és egér aktív, villany van, szóval miért nem kap jelet a monitor? Ki-be kapcsolgattam a monitort, kihúztam-bedugtam a kábelt, semmi. Más választásom nem volt, mint kinyomtam a gépet és újra elindítottam.

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 6

  • Élet az Apple ökoszisztémán kívül

    Munkatársam vásárolt egy MacBook Air-t. Nekem is volt ilyen, szerettem. Könnyedén hordozható, napi dolgokra bőven elegendő, jól bírja az akkumulátora, szóval jönni-menni tökéletes. Igen ám, de neki ez az első Apple eszköze, azaz nincs iPhone-ja, sem iPad-je, sem semmilyen más almás terméke. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos... A klasszikus PC-s világból érkezőknek szinte semmilyen változást, azonban nekem, vagy azoknak, akik szeretnek több célra és helyzetre különböző kütyüket használni, nagyon is szembetűnő a kontraszt. És ez egész addig nem is tűnt fel, amíg be nem állítottam neki az Air-t.

    Az első rendszerindítást követően bejelentkeztünk az Apple ID-vel, létrejött a felhasználói fiók és már kezdődhetett is az élet...

    Csakhogy, mivel ez az egyetlen eszköze, a telefonjával készült képek nem szinkronizálódnak a Fotók alkalmazásban, a zenéi – még ha elő is fizet az iTunes Music-ra – csak itt tárolódnak, naptár és emlékeztető bejegyzései, jegyzetei, szintúgy helyhez kötődnek. A Safari jól muzsikál, mindazonáltal a céges PC-ről áthozni az adatokat macera, nem beszélve arról, hogy ha jelszavait, előzményeit napi szinten szinkronban akarja tartani, akkor főleg nem ideális választás a gyári webböngésző. Sorolhatnám...

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 15

  • Mac Mini 2018

    Szerencsére bemutatták, a tesztek alapján úgy tűnt érdemes megvenni, így némi hezitálás után én is megrendelem. Egy hét használat után azt gondolom nem bántam meg.

    Szubjektív értékelés következik, mivel egyetlen árva tesztet nem futtattam... Sorry, nagy a hajtás karácsony előtt.

    A 13-as MacBook Pro után piszok gyorsnak érződik a kis masina, minden azonnal történik, semmire nem kell várnom, nem akad, nem röccen. Bár ez elvárható egy több mint félmilliós géptől. A portok eleinte okoztak némi fejtörést, de gyorsan rendeltem egy itec Type-C Thunderbolt 3 - USB 3 HUB-ot, így a pendrive kérdés megoldódott. Nagyobb problémának minősült a kijelző és a gép összekötése, mivel a Mini igen válogatós, nem mindegy milyen kábelt használok erre a célra. Elsőként pár ezer Ft-ért vásárolt Type-C - Display Port kábellel próbálkoztam, kevés sikerrel. Ezt követően az Apple oldaláról rendeltem Moshi USB C – DisplayPort kábelt, amely szerencsére már rendben működik.

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 38

  • Mi lesz, ha nem lesz Mini?

    Van egy MacBook Pro-m, amivel többé-kevésbé elvagyok, de egyrészt csak 2015-ös modell, másrészt csak kétmagos, így időszerű lenne a csere. No de mire?

    Irodában dolgozom, nagy monitorra dokkolt gép előtt ülök egész nap. Kényelmes, átlátható, hatékony. Munkám javarészt levelezésből, böngésző használatból, Excel táblázatok kezeléséből és viszonylag egyszerű grafikai munkákból áll, ami első hallásra nem tűnik gépigényes dolognak, de mindezek kombinációja – bizonyos esetekben – érezhető lassulást eredményezhet. Persze közben nézek filmeket, hallgatok zenét, néha konvertálgatok, telefonnal készített videót vágok, stb. Mindent összevetve kell a négy mag és a combosabb grafikai teljesítmény. Mármint a jelenlegihez képest. Nem kérdés.

    Van egy nagy monitorom, amit imádok. 34 col, 3440x1440 pixeles felbontás, IPS panel, sok csatlakozó, szóval ezt megtartanám. Kössem egy új 13-as MacBook Pro-ra? Jó kérdés... Egyrészt nem akarok fel-le dokkolgatni, másrészt a hordozható gépek akkumulátorának sem tesz jót az állandó töltés, emiatt valami stabil megoldás kellene. Például egy cuki kis Mac Mini. Csakhogy abban még régebbi a hardver, ergo nem éri meg megvenni. Nézzek Mac Pro-t? LOL! Viccnek is rossz... iMac? Van monitorom, nem kell, bár ha arra kötve használom tovább a meglévőt, talán.

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 11

  • macOS Mojave tapasztalatok

    Megjelent a macOS Mojave, van öröm és boldogság, de nézzük, az elmúlt két napban a sok újdonság mellett miben lett szegényebb a felhasználói élmény:

    - Alvó állapotban nagyon komolyan merül (MacBook Pro retina 13" 2015 early). 50%-ot esett egyetlen éjszaka alatt, ami egy hete még 4-5% környékén volt jellemző.

    - Normál madzagos egeret kissé mostohábban kezeli, néha nem érzékeli a kattintást, fura. Megmagyarázni nem tudom, de érzem a különbséget. Razer DeathAdder Chroma.

    - App Store egyrészt jobb, másrészt bénább. Nem látom az új alkalmazásokat, így nem tudok mazsolázni az újdonságokból. Esetleg keresővel... A frissítések kezelése sem az igazi, nincs lista a sikeres frissítésekről.

    - Külső kijelző esetén a megjelenített szöveg elmosódottabb, Viberben minden szöveg félkövér lett, stb. Szerencsére egy terminal parancs megoldja, de akkor is szívás. Nincs sok retina display a piacon. Mármint külső.

    - Az ablakok elmásznak. Pontosabban kevesebb alkalmazás jegyzi meg a pozícióját, ha le-, vagy felcsatlakoztatom a külső megjelenítőt.

    - Képernyőkímélő a jelszó begépelése közben is aktív. Nem kritikus, inkább szokatlan.

    Folytatás...

    TigerCat 5 éve 15

  • Hogyan óvjam az akkumulátort?

    Hordozható Mac számítógépekkel kapcsolatban gyakran teszik fel a kérdést, vajon mivel teszek jót a gépem akkumulátorának?

    A válasz röviden: használd.

    Az én esetemben kicsit bővebben ez annyit jelent, hogy rendszeresen járatom akkumulátorról és hálózatról is vegyesen. Mivel az irodában sokat dokkolom külső kijelzőre és perifériákra, alkalmanként beállítok egy filmet, amelyet egész éjjelre ott is hagyok, így szépen lassan lemerül a készülék. Ezáltal – mivel a lejátszás nem igényel nagy teljesítményt – nem merül hirtelen és ezt szereti az akku. Persze, ciklus is kerül bele, de ez nem vészes, hiszen a Mac-ek akkumulátorát nagyjából 1000 ciklusra tervezik.

    Szóval csak használd természetesen, így elkerülheted, hogy az állandó töltéstől idővel felpúposodhat az akkumulátor...

    i ❤ mac

    TigerCat 6 éve 9

  • Képek mentése Fotók alkalmazásból

    Kezdő Mac-es ismerőseim sokszor kérdezik, hogy miként tudják (Windows-on jól megszokott módon) lementeni külső meghajtóra a képeiket. Szinte kivétel nélkül másolni szeretnének, de nem találják a fájlokat, pedig a megoldás egyszerűbb, mint legtöbben gondolnák...

    Szóval, a Fotók alkalmazásban kijelölöd a fájlt, amit szeretnél menteni, majd a menüben megkeresed az Exportálás menüpontot és már csak azt kell megadnod, hova mentse a rendszer:

    Természetesen több fájlt kijelölve is működik a dolog:

    Ha a normál exportot választod, akkor választható formátumban (JPG, TIFF, PNG) a módosított, effektekkel ellátott képet/képeket menti le a rendszer, ha pedig az eredetit, akkor módosítatlanul, .HEIC kiterjesztéssel.

    Voila!

    i  mac

    TigerCat 6 éve 0

  • 10 éves PH! tagság

    Ma 20:25-kor jubilálok, 10 éve jövök-megyek a PH! oldalain.
    Jó társaságban hogy repül az idő...

    Egyúttal köszönöm az oldal üzemeltetőinek, hogy lehetővé tették, illetve a fórumtársaknak, hogy ők is itt vannak!

    TigerCat
    :-)

    TigerCat 6 éve 8

  • Lego Millenium Falcon 2017

    Megtaláltam a non plus ultra karácsonyi ajándékot magamnak. Igen, Lego. De nem akármilyen, hanem maga a megtestesült kaland és sebesség, a Millenium Falcon.

    Sajnos nem olcsó a "játék", kőkemény negyedmillió forintot kell leszurkolni érte, azonban rettentő nagy a kísértés. Ez van. Ha Star Wars rajongó az ember, néha kénytelen belenyúlni a buxtárcába...

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 13

  • Apple ökoszisztéma: It Just Works

    Marhajó az Apple ökoszisztéma. A rendszer működik ahogy kell, valamennyi eszköz szinkronizál mindennel, így bárhol elérem a zenéimet, képeimet, stb. Már ha működik... Merthogy újabban csak a szívás van vele. Ehh.

    Az egyik kedvenc szolgáltatásom az iTunes Match, aminek az a lényege, hogy a zenéimet feltölti a felhőbe és minden eszközömre leszinkronizálja úgy, hogy akár letöltés nélkül is hallgathatom, vagy le is tölthetem minden eszközömre. Természetesen bármikor hozzáadhatok új számokat, komplett albumokat, válogatásokat, melyek szintén felszinkronizálódnak a felhőbe.

    Sajnos mostanában nem akar működni. Hiába adok hozzá zenéket, hiába lépek ki az alkalmazásokból, hiába csatlakozom le-fel a hálózatra, az istennek sem jelenik meg a hozzáadott track.

    Miután mindent megpróbáltam, újraindítottam a problémás eszközt.

    Lássanak csodát, működik!

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 7

  • MacBook Pro akkumulátor probléma: a púpos

    Régebben csak hálózatról üzemeltettem a gépem, aminek az akkumulátorral kapcsolatban volt egy jótékony és egy meglehetősen kellemetlen mellékhatása. Nézzük mindkettőt...

    A jobbik, hogy az állandó áramellátás miatt, relatíve kevés töltési ciklus került bele. Ez nyilván jól jön eladáskor, hiszen az alacsony ciklusszám miatt kevésbé lestrapált a gép és a használt Mac-et vásárlók ezt - jellemzően - elsődleges szempontként veszik figyelembe.

    A rossz hír viszont az, hogy az akkumulátor nem szereti az állandó 100%-os töltöttséget, mert ellustul és pocakot ereszt. Nem vicc, tényleg meghízik. Sajnos ennek egyenes következménye, hogy elkezdi szétfeszíteni a gyönyörűen megmunkált, alumínium unibody gépházat, ami közel sem esztétikus látvány. Ráadásul sík asztallapon, a közepén billegő gépen nem nagy élmény gépelni...


    Nem szép látvány a púpos unibody MacBook Pro

    Mivel már volt szerencsém hasonlóhoz - de időben közbeavatkoztam - rutinból belenézek a kezem közé kerülő gépek élébe, jelentkezik-e deformitás, átlátok-e az alja alatt, púposodik-e a teteje, stb.

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 17

  • macOS Mail app vázlatok vs. Gmail piszkozatok

    Szeretem a Gmail-t. Stabil, gyors, biztonságos, mindenhol elérhető, jók a szolgáltatások, szóval szinte tökéletes. Egy dolgot leszámítva... A webes felületet. Sajnos azt nem tudom megszokni, ezért csak végszükség esetére van fenntartva. Nem tehetek róla, nekem a levelezés külön alkalmazást jelent és nem a böngészőben elérhető fiókot. Legfőképp azért, mert lényegesen kényelmesebb egy dedikált alkalmazásban dolgozni, ahol egy-egy kattintással átláthatóbbá rendezhetem a tartalmat, kiélvezhetem a rendszerrel együttműködő szolgáltatásokat és nem utolsó sorban, több kijelzős munkaállomáson (vagy egy nagy megjelenítőn) fix pozícióban tartva hatékonyabb munkavégzést eredményez a megszokott helyen levő levelező kliens.


    Mail app Mac-en

    Mac-en a Mail app az ilyen-olyan aprócska hibái ellenére nagyon bejött, tehát ezt használom elsődleges levelezésre. Azonban a macOS gyári Mail alkalmazása a vázlatokat nem kezeli túl jól, így a Gmail webes felületén rendszeresen egy halom duplikált levél keletkezik a Piszkozatok címke alatt. Szerencsére erre is van megoldás és nem is nagyon kell trükközni miatta...

    Lépjünk ki a Mail-ből, majd böngészőben nyissuk meg a Gmail-t.


    Gmail beállítások

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 6

  • Vágólap manager Mac-re: Clipy

    Évek óta a ClipMenu-t használom a vágólap menedzselésére, sokszor használt szövegek beszúrására. Sajnos a fejlesztő már felhagyott a frissítések kiadásával, de szerencsére van egy lelkes csapat, aki felkarolta az eredeti ötletet és továbbvitte az alkalmazás fejlesztését, így macOS Sierra alatt is tökéletesen működik. Az app neve sem sokat változott, nemes egyszerűséggel Clipy lett.


    Clipy app for Mac - Hasznos vágólap eszköz, letöltési oldal

    Nem kell megijedni a japán karakterektől, telepítést követően a felület angol lesz.


    Clipy app for Mac - Hasznos vágólap eszköz működés közben

    Az alkalmazás szinte korlátlan mennyiségű előzményt képes megjegyezni, de érdemes beállítani, hogy mennyit szeretnénk. Ugyanez érvényes a mentett szövegekre (snippets), amelyeket akár mappákba is rendszerezhetünk. Értelemszerűen megadhatjuk, hogy a kényes adatainkat (pl. kulcskarika jelszavak., felhasználónevek, stb.) ne másolja fel a vágólapra, szóval a fejlesztők gondoltak a biztonságra is. Képeket, ikonokat, színeket természetesen vizuálisan is megjeleníti, hogy könnyebb legyen választani.

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 3

  • Küldj képeslapot a telefonoddal!

    Sok ragozni való nincs a dolgon, a Sendcard app azt tudja, amit már a neve is elárul: képeslapot küldeni telefonról.

    Az alkalmazás használata rém egyszerű, csak kitallózzuk a képet, csippentve helyére igazítjuk, megírjuk a szöveget és már mehet is a címzettnek. A címzett hozzáadása a címjegyzékből és manuálisan is megtörténhet, küldés előtt javítható. A képeslap egy-két napon belül megérkezik, szóval nyaralás alatt is érdemes szelfit képeslapra varázsolni...

    A küldött képeslap természetesen némi pénzért megy, de ennek ára sem vészes. A legutóbbi teszt képeslapért PayPal-lal 475 Ft-ot fizettem az alkalmazáson belül. Elsőre kicsit soknak tűnik, de ha az ember összeszámolja, hogy egyrészt meg kell venni a képeslapot, másrészt postázni kell (külföldről nyilván drágábban), harmadrészt utazás közben leginkább kész megoldásokat választunk helyi nevezetességről, már nem is olyan sok az összeg.

    A végeredmény egyébként ilyen lett:


    Sendcard app képeslap (a teszt képet Pixelmatorral szerkesztettem Mac-en)

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 2

  • Total Commander Mac-re?

    Mikor Mac-re váltottam, az egyik legnagyobb gondot, a Total Commander utódjának megtalálása okozta. Persze, nem rossz a Finder, de aki egyszer megszokja, hogy nem ablakok között szerencsétlenkedik, hanem két panel segítségével menedzseli a fájljait, annak tényleg hiányozni fog a Windows-os fájlkezelők királya. Szerencsémre elsőre belefutottam a számomra tökéletes megoldásba, de felmerült egy másik ígéretes alternatíva is. Kezdjük az elsővel...

    ForkLift


    ForkLift - A legjobb kétablakos fájlkezelő Mac-en

    Egy ajánlásnak köszönhetően a ForkLift volt az első alkalmazás, amit letöltöttem az App Store-ból. Akkor sem volt olcsó, de azt gondolom, minden fillért megért. Persze eleinte volt pár dolog, ami halálra idegesített, hiszen teljesen másként zajlott, mint Windows alatt Total Commanderben megszoktam, de idővel kiderült, hogy ezen eltérések a két rendszer eltéréseiből adódtak és nem azért, mert a ForkLift rosszabb lenne a fájlkezelők etalonjánál. Persze, ha Mac-en szocializálódtam volna, akkor ez lett volna a természetes és nem a Total Commander, azonban az idő előrehaladtával egyre jobban ráállt a kezem és az agyam, így tökéletes társam lett a mindennapi fájlműveletek során.

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 13

  • Microsoft Office Excel cella animáció kikapcsolása

    Windows alatt a rendszerbeállításokban már a kezdetek óta elérhető, Mac-en azonban jó darabig nem volt lehetőség kikapcsolni az egyik cellából másikba történő kattintás animációját. Aki munkára használja (márpedig a felhasználók 99%-a nem rajzol benne), annak teljesen felesleges egy ilyen eye candy effekt, ráadásul emiatt még lassabbnak is hat a program működése, tehát abszolút indokolatlan fícsör. Szerencsére van megoldás...

    Most, hogy elérhetővé vált a magyar nyelvű Office csomag (hurrá!), már nem az angol verzióból készített képernyőképen mutatom.

    Lépj be az Excel beállításaiba ( ⌘, ), azon belül a Szerkesztés fülre, majd vedd ki a pipát a "Visszajelzés animációval" menüpont elől. És már kész is vagy.


    Microsoft Office Excel for Mac cella animáció kikapcsolása

    Ugye hogy jobb?

    i  mac

    TigerCat 7 éve 0

  • 800 wattos Lamborghini hátsó 24.800 Euróért. Kellene?

    A cucc állítólag minden földi jót megkapott, így van benne Bluetooth, karbon váz, kerámia betétek, 6.1-es hangzás és krómozott kipufogóvégek. A teljesítményre már csak a név miatt sem lehet panasz, de hogy biztosra menjenek, belegyömöszöltek 800 wattot, így garantáltan hangos dísze lehet a lakásnak.

    Impozánsak a méretei is: szélessége 125 cm, magassága 65 cm, mélysége 50 cm, a súlya pedig (kapaszkodj meg!) 53 kg.

    Ha a 24.800 eurós árcédula nem riaszt el, itt megvásárolhatod:
    Lamborhini Esavox Carbon Fibre Docking Station Speaker

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 15

  • Padbury Clock screensaver for Mac - óra képernyővédő Mac-re

    Már nagyon régóta használok képernyővédőt, de a színes-szagos, képes, akváriumos, stb. effekteket nem különösebben szeretem, ellenben az óra megjelenítése hasznos és ha minimalista, letisztult, akkor még tetszetős is. Mármint az én szememnek. Sokat keresgéltem és az összes elérhető képernyővédő közül a Padbury Clock jött be legjobban. Egyszerű, informatív és tényleg jól néz ki.


    Padbury Clock screensaver for Mac

    A telepítő letöltését követően pár kattintással telepíthető, majd azonnal megnyílik a képernyővédő beállítás menüje, ahol még testreszabható, hogy 12, vagy 24 órás módban jelenjen meg, illetve ki-bekapcsolható az elválasztó kettőspont és akár világos háttérrel egyaránt megjelenhet, de ez nem túl praktikus, lévén szó képernyővédőről, ami nem árt, ha nem égeti ki az ember szemét. Apropó kímélő üzemmód... Gondoltak a vámpírokra is. Éjszakai módban piros számok világítanak, ami úgyszintén kapcsolható funkció.


    Padbury Clock screensaver for Mac beállítások

    Folytatás...

    TigerCat 7 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.