2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nosztalgia

    Írásom egyfajta "Első gépem története", némi személyes, és ismeretterjesztőnek szánt megjegyzéssel...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 16 éve 86

  • Én sem leszek ennél kockább

    avagy 486 forever

    Mivel vasárnapra esett a születésnapom, úgy döntöttem hogy hétvége lévén megengedem magamnak azt a luxust, hogy egy teljes délutánt olyan cselekvésnek szenteljek aminek az égegyadta világon semmi értelme sincs, azon kívül hogy szórakoztat -legalábbis engem.
    Ez a tevékenység a 486-os gépem átépítése volt -nem röhög!

    Az átépítés ez esetben tuningolásba fordult, ugyanis pontot akartam tenni egy 10 éve bennem motoszkáló kérdésre.

    97-98 között ugyanis egy ALi chipsetes Gigabyte alaplap és egy 133-as AMD5x86 büszke tulaja voltam. Akkoriban jellemzően még DOS-t használtam főleg játékra, demonézésre és egyéb kreatív tevékenységekre (2D-3D animáció, "zene"szerkesztés, rippelés stb). Ez a Pentium-éra közepén volt, ez volt az a kor, amikor már létezett a windóz95 (hurrá...) de minden épkézláb progi DOS alatt futott valamelyik 32 bites DOS extenderrel.
    A Pentiumok drágák voltak, nem beszélve a hozzá való alaplapokról, a dupla EDO-RAM-ról (eleinte SD még nem nagyon volt) és igazából 133-166-asnál nagyobb penyát nem is lehetett emberi összegért kapni. Ezért jó választásnak tűnt az 5x86 amit 4x40=160MHz-re tuningolva hozta egy P90 szintjét. A RAM persze kicsit lassabb volt, de akkoriban a P1-es deszkákból is az Aristo, Tomato meg hasonló világmárkák voltak valamennyire elérhetőek; hát azok se ASMDemo memóriaátvitel rekörddöntésre voltak épp kitalálva.

    Folytatás...

    John Fowler 16 éve 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.