Hirdetés

2021. május 7., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • NodeJS JavsScript alkalmazások automatikus futtatása

  NodeJS alkalmazások automatikus futtatására találtam egy remek cuccot a PM2-t

  A NMP INSTALL -G PM2 PARANCCSAL TELEPÍTHETJÜK, AMIT A TERMINÁLON TUDUNK KIADNI.
  EZUTÁN PM2 START SERVERNEVE.JS PARANCCSAL INDÍTHATJUK A NODEJS-ES JAVASCRIPT ALKALMAZÁSAINKAT


  1. kép: A PM2 monit parancsot kiadva egy négy felé osztott ablak nyílik meg a terminálon, ahol egy helyen figyelhetjük az elindított NodeJS alkalmazásainkat. A JavaScript alkalmazás által console log-ot és az alkalmazás minden fontos adatát


  2. kép: A PM2 list paranccsal a terminálban kilistáztathatjuk a futó alkalmazásainkat, azok CPU és memóriahasználatát és futási idejét lehet látni, illetve a NodeJS alkalmazásaink futtató rendszerfelhasználó nevét.

  Folytatás...

  Bzozoo 2 hete 0

 • Építsünk Tetris Játékot JavaScript alapokon I - Rajzoljunk Tetromino-t

  Készítettem egy Tetris játékot JavaScript programnyelven , ami alatt rengeteg sok dolgot tanultam, sok minden amit eddig nem láttam az körvonalazódni kezdett, illetve nagyon sok minden teljesen kivilágosodott számomra. Ezért szeretnélek téged is végigvinni ezen a folyamaton, a játék kódjainak bemutatásával.

  A cikk több részes lesz, mert az anyag nagyon terjedelmes, nem fér bele egy teljes cikkbe, illetve így az egész cucc emészthetőbb lesz.

  Hol is kezdjük?
  Elsőként készítsük el magát a játék teret.
  A Tetris játék fő játéktere egy téglalap, amiben különböző alakú objektumok haladnak felülről lefelé. Ha a leérkezett objektumokból kirakunk egy teljes sort, a sor eltűnik és pontot kapunk. De most nem azért vagyunk itt, hogy a játék menetét ismertessem.
  Ha már foglalkoztál HTML-el, vélhetően rögtön beugrik, hogy a téglalap fő játéktér kivitelezhető egy <div>-vel, a benne lévő alakzatok rácsba rendezett div-ek színezésével kirajzolható. Tehát lesz egy fő téglalap alakú div-ünk, benne négyzet alakú div-ekkel.

  Folytatás...

  Bzozoo 2 hónapja 0

 • Felhasználói felület PHP sessionnal és Fetch API-val

  Az alábbi tutorialban egy olyan felhasználói felületet készítek el, SQL kapcsolat nélkül, ami a PHP sessionjából dolgozik

  A "Webalkalmazás" egy egyszerű login felületből áll, majd bejelentkezve az USER PROFIL-t érhetjük el. A felületre jelszó nélkül lehet belépni, a felhasználónév pedig a login felületen beírt név lesz. A backend SQL-hez nem kapcsolódik, szóval a profilok nem "valóságosak", most csak a PHP session működését és a sessionból kinyert adatok frontend oldalon történő megjelenítését szeretném megmutatni.
  De nézzük meg képekben, hogy miről is van szó.

  Ez a login form. Benne egyetlen input mezővel. Ide bármit beírhatunk, a login gomb megnyomásakor ez lesz a felhasználónevünk. A gyors instant user létrehozás érdekében az inputmező alapértelmezett értéke a Guest + 4 jegyű szám.

  Folytatás...

  Bzozoo 2 hónapja 0

 • Easybackend PHP-vel és Fetch API frontendel

  A backendet legtöbbször arra használunk, hogy adatokat küldjünk neki és az letárolja ezeket a kapott adatokat, majd visszaküldje azt a frontendnek, ha annak szüksége van rá. Magyarul úgy is mondhatjuk, hogy háttérrendszer. De akár számításokat is lehet elvégeztetni egy ilyen háttérrendszerrel, nemcsak tárolásra alkalmas.
  A cikkben bemutatott kódok egyikében sincsenek adatbázis kapcsolatok, nincsenek benne bonyolult dolgok, épp ezért szeretném az alább bemutatott kis "Easybackend"-en illetve az ehhez kapcsolódó "Easyfrontend"-en keresztül bemutatni neked a Backend vs Frontend kommunikáció működését, ha kezdő vagy és nem nagyon érted miről van szó.

  Mit csinál a bemutató alkalmazás? Az alkalmazás bekér egy számot, amit továbbít a szervernek, az megkapja ezt a számadatot, majd nagyon egyszerű műveleteket hajt végre rajta (Duplázás, Felezés, Hozzáad egyet, Levon belőle egyet stb), ezután a frontend lekéri a kiszámolt végeredményeket és kiírja egy megadott "div"-be (Lásd HTML alapismeretek).

  Folytatás...

  Bzozoo 3 hónapja 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.