2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Pénzt gyűjtenek az önfeltöltő kulacsra

Írta: | Kulcsszavak: fontus . indiegogo . kickstarter

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy hónappal ezelőtt indították el a közösségi finanszírozást a Fontus nevű önfeltöltő kulacsra az indiegogo oldalán, amely a levegő nedvességtartalmát és napenergiát felhasználva állít elő ivóvizet. A 250 dolláros Airo kivitel ventilátor segítségével áramoltatja a levegőt, ennek és a Peltier modul energiaellátásáról egy napelem gondoskodik. Az olcsóbb ($165) Ryde verzió biciklire szerelhető, ahol a légáramlat a menetszélből keletkezik, az oldalára kisebb méretű napelem cellákat helyeztek. A flaska aljába ásványi anyagokkal és vitaminokkal töltött kapszulákat terveznek, melyek tartalma kioldódik az összegyűjtött vízben.

A reklámszöveg szerint nem kell többet a kiszáradástól tartani, vagy amiatt aggódni, hogy elég vizet viszünk magunkkal egy túrára, nem fontos vízlelőhelyek közelébe tervezni az útvonalat.
A kitűzött $30.000 célt néhány nap alatt elérték, jelenleg már $330.000 feletti összeget dobott össze az 1389 támogató.

Mielőtt valaki a kampányból hátramaradt napokban arra vetemedne, hogy pénzt adna ki erre, álljon meg egy kicsit gondolkodni. 1l 25 fokos levegőben 100% páratartalom mellett kb. 0,02 ml víz van, ami azt jelenti, hogy ennek a 0,8 literes kulacs megtöltéséhez 40 ezer liter páradús levegőt kellene átforgatni, ami egy átlagos 40mm-es ventilátornak kb. 4-5 óráig tart. Már itt kérdőjeles a hasznossága.
Ez a készülék lényegében nem más, mint egy mini párátlanító. Egy hétköznapi párátlanító készülék hatásfoka 1,2l/kWh körül van. Egy egy négyzetméteres (148x67cm) napelem 150W, azaz 0,15kWh teljesítményre képes, ami azt jelenti, hogy 6 óra alatt gyűjtene annyi energiát, hogy 1l vizet kapjunk. A termék mellett lévő napelem pedig jó, ha képes 0,04kWh-ra, amivel 20 napsütéses óra kellene az 1 liternyi vízhez, ami jó esetben is 1,5-2 napot jelent.
Az ideális működéséhez sok napsütés, meleg és magas páratartalom szükséges, ahol viszont ilyen körülmények vannak, ott elég valószínű az eső is.

Az már alapból szomorú, hogy sok ember bedől egy jól hangzó ígéretnek és kidobja a pénzét az ablakon, de az már aggasztó, hogy olyan népszerű médiumok, mint a The Huffington Post, Time, Business Insider, engadget, Mashable és Gizmodo is kritika nélkül adtak erről hírt.

Hozzászólások

(#1) gerii


gerii
addikt

Nálam már ott megbukott ,hogy esővizet tisztítatlanul nem iszunk. :DDD

(#2) Klaus Duran válasza gerii (#1) üzenetére


Klaus Duran
senior tag

Hát igen. Már annyira szennyezett a világ hogy nem is lehet túlélni benne. :W

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) Lauda


Lauda
félisten

Itt is arra jutottam, hogy ertelmetlen marhasag az egesz.

(#4) ricinus13


ricinus13
senior tag

Meg elvileg ugye ez deszt vizet csinál amit nem túl okos dolog megiszogatni.

(#5) R3ap3r válasza ricinus13 (#4) üzenetére


R3ap3r
csendes tag

"A flaska aljába ásványi anyagokkal és vitaminokkal töltött kapszulákat terveznek, melyek tartalma kioldódik az összegyűjtött vízben."

R3ap3r

(#6) ricinus13 válasza R3ap3r (#5) üzenetére


ricinus13
senior tag

Na ez kimaradt nálam, így annyira nem rossz, csak még lehúzhatnak egy csomó embert a kapszulákkal. Bár amennyi vizet ez összeszed lehet hogy 10 évre is elég egy kapszula.

(#7) BoB válasza ricinus13 (#4) üzenetére


BoB
veterán

Ha eszel mellé nem gond.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.