2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Kockaház felújítása II.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Tehát ott hagytam abba, hogy a szobákban, meg a fürdőben már felvertük a betont és maradt egy második körös betontörés, előszoba+konyha. Teljesen rendben zajlott, nem találtam semmi további meglepit, leszámítva a pár centis szintkülönbséget. Az előszobában 3 réteg hidegburkolat volt, a konyhában meg csak kettő, de vitte a kis Hitachi mint kés a vajat. Illetve mégis csak volt meglepi, mert a válaszfalak beton áthidalón állnak, ilyet se a falvágók, se a kőműves nem látott még. Az építész szerint ok. Közben az is kderült, hogy elég komoly beton alapja van a háznak, azzal sem spóroltak anno. Végül is a kőporos vakolat is az egyik legköltségesebb volt anno, már nem is nagyon csinálja senki.

Gyakorlatilag április 25-re kitermeltem mindenhonnan a kívánt mennyiséget, (akkor még azt hittem) a rámpák maradtak csak, végül azokat is eltüntettem. Májusra a lábazati dísztégla leverésre maradt. Az 2 délelőtt alatt meg is történt, gyakorlatilag semmi nem fogta a falhoz, megérte felrakatni az előző tulajnak. Kókány munka, nyilván nem az csinálta, aki a házat. A bejáró felőli részt azt 15 centis szegekkel is rögzítették anno, azt azért nem volt olyan könnyű leverni. A szegeket egy élmény volt kirángatni. Végül kesztyűben, kézzel sikerült, bár gondolom le is lehetett volna flexelni, csak az még nincs.

A sittes. Na ők is megérnek egy misét. Hatalmas a szórás árban, meg nem is nagyon érnek rá "kis" munkára. Hirdetés bezzeg van dögivel. Végül egy ismerős ismerőse vállalta. A srác kijött, betolatott a nagy dög Man-nal, amire 5 köbméter felfér. Hozta a lánctalpast, átült, pikk-pakk eltünt az udvarrol a törmelékhalom nagyja, 3 körrel. Úgy is lesz még. A bejáró nem díjazta annyira a behemótot, főleg, hogy a térkő alatt nincs alap, egyem a szívét aki lerakta ilyen szarul. Egyelőre kaviccsal feltöltöttem. Azért a nagyarcú srácok is meglepődtek, hogy egy kézzel odatettem a lánctalpasnak a rámpát, mikor meghozta, meg elvitte. Csak a miheztartás végett :D Nem, nem a 450kg-os volt, csak 60 körüli, de többnek nézett ki. A sofőr volt a legnormálisabb munkás, akivel eddig találkoztam a felújítás során. Elsőre mindent megértett, tette a dolgát, gyorsan, pontosan és még a maradék törmeléket is egy kupacba rendezte. Le a kalappal előtte. :R Nyilván ő is értékelte, hogy segítettem neki a rámpát le-fel pakolni, meg navigálni a szűk bejárón.

A falvágás.
Végül ezt választottuk, nem az injektálást. Árban szinte ugyanannyi ~650-700e 60m falra. A falvágásra is több ajánlatot kértem, volt 1,2M is meg 700e is. Mivel az olcsóbbiknak is egész normális referenciái vannak , meg helyiek, ők kapták meg a munkát. A főnök volt kint 2x, de nem nagyon volt képben mikor telefonon beszéltünk. Baromi sok munkájuk van, országosan vállalnak ilyen melót. Ők voltak azok, akik utólag felfelé alkudoztak, mert állítólag sokkal keményebb volt a habarcs, mint várták, aztán meg az volt a kifogás, hogy túl vékony a "sáv", ezért akad el a fűrész. Utána vették meg ezt a Stihl láncot, meg láncvezetőt, az már vitte normálisan, mert keskenyebb, mint amivel elkezdték vágni. Mondom, 2x volt kint a jóember. (megfejtés: háztetőn mászkáló zenész)Csinálhatott volna pl. próbavágást, de csak megnézte.
Laikusként szerintem nem teljesen így kellene ezt csinálni, ahogy végül kivitelezték. Gyakorlatilag végig vágták 2 láncfűrésszel szakaszosan a falat, ahogy átvágták, beledugták a résbe a műanyag lapokat, ékeket. Ez eddig ok. Felülnézetben kb. horogkereszt alakzatban dolgoztak. Ami szerintem nem ok, hogy habarcsot csak másnap délután nyomtak be, mikor már mindenhol át volt vágva a fal. Nekem megnyugtatóbb lett volna, ha szakaszosan habarcsoznak, és nem 2 nap alatt végeznek, hanem mondjuk 3-4, megvárva az adott szakaszon a kötőanyag száradását. Maga a munkafolyamat szögegyszerű. Átvágja, benyomja a műanyag lapot, ékeli kétoldalról. Utána végigkenték eps ragasztóval az egyik oldalt, majd a másikat is, csak dugtak be előtte csöveket. Végül ezeken a csöveken pumpálták be a habarcsot.
Egyébként a 3 fiatal srác (az egyik a főnök fia) rendben volt, tiszta egyen mukásruhában, illatosan, belőtt frizurával, az öreg meg amolyan igazi munkás, böfögött, fingott, ahol éppen volt ott dobta el a csikket. Dolgozni dolgozott. Asszongya, bocs főnök, emésztek. Akkor jó, minden ok, csak nyugodtan barátom. A csikkeket összeszedtem utána, volt amelyiken a filtert is félig elszívta. Vérbeli kőműves.


Itt már látszik, hogy lesz még ásnivaló mégis... 1 téglával feljebb kellett volna vágni, meg el is mértem, az előszobában egyáltalán nem volt meg a 40cm amúgy :)

1 hónap telt el azóta, 0 új repedés eddig. Sajnos az a habaracs sor, ami mentén vágtak nem teljesen függőleges, (nyilván a többi sem) így vannak kilengések benne. A szoba egyik sarka meg másik sarka között van 5cm különbség is.
A kőműves nem kicsit szívta a fogát, végül a legalsó ponthoz viszonyította a szerelőbeton szintjét. Remélem sikerül majd összeolvasztani normálisan a gv lemezzel, ez a következő részből kiderül.

Rájuk is igaz, hogy kifizetni csak az utolsó pillanatban, rendrakás után! szabad a melósokat. Ahogy a pénzszag megcsapta őket, már húztak volna el. Mondom az ajtókat meg az esővíz csatornákat meg majd én tegyem helyre nem? Ok, hogy péntek, meg kész a meló, de szerintem a rendrakás is benne van az összegben, főleg ha felfelé alkuduzunk ugye. Lehet a cég nevében (Jusepa) a Ju az a juhot, mint birka megrendelőt jelenti.
Összességében végül is a munka elkészült, a ház még áll, azt meg nem tudom megítélni, hogy ez a kivitelezés mennyire volt így szakszerű. Az biztos, hogy minimum 8 éve ezt csinálják, van gyakorlatuk, műemlék épületeket is szigeteltek falvágással, bízok benne, hogy jó lesz ez.

Hozzászólások

(#1) CounterBoci


CounterBoci
senior tag

Üdv a klubban :C


Annyi a különbség, hogy az enyém kőház, minden egzotikumával.
(A cementlap azért ment alá, hogy eltűnjön, illetve praktikus okból, így nem szakítják ki az apró kavicsok a fóliát.)

[ Szerkesztve ]

(#2) Stanlee


Stanlee
senior tag

Az elozo bejegyzesedben irtad, hogy kb. 4 falat veszel egy ilyen kadarkockaval. Nagyon igaz. En gyerekkorombol emlekszem meg, hogy kb. minden evben volt valami, ami miatt tobb havi fizetest kellett a hazra rakolteni. Mindig abban remenykedtunk, hogy iden csak nem romlik el rajta valami, de nem jott ossze.

Kitartast a projekthez!

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#3) updog


updog
senior tag

Köszi a bejegyzést, szeretem olvasgatni az ilyeneket, egyrészt kicsit beleélem magam mintha én csinálnám, ezáltal megerősít abban hogy kevés vagyok én ahhoz hogy egy ilyenbe belevágjak :DDD

Kitartást mindenkinek aki tolja a felújíást!

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik."

(#4) Fr0z3n


Fr0z3n
őstag

Maradtál volna a penzán 😁😁

(#5) norbx


norbx
aktív tag

Nálam csak 5-6 cm szintkülönbség lett a fal kibontása után. Jók is az ilyen meglepik :O

(#6) UnA válasza CounterBoci (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

"Annyi a különbség, hogy az enyém kőház, minden egzotikumával."

A képek alapján még az 1700-as évekből? :)

(#7) CounterBoci válasza UnA (#6) üzenetére


CounterBoci
senior tag

Kb. a hatvanas évekből. Csak mivel errefelé bányásszák a tufát, mindenki abból építkezett régen. Nem értem mitől állnak a falak mikor csak sárral rakták össze, de nem kell nekem mindent érteni. A várak sem dőltek össze évszázadok alatt.

(#8) norbx


norbx
aktív tag

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.