2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Odroid-HC2 hűtés

Írta: | Kulcsszavak: Odroid . Hardkernel . NAS . Exynos . Passzív . Hűtés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Motoszkált a fejemben a gondolat, hogy vajon lehetséges-e a korábban tesztelt Odroid-HC2 üzemi hőmérsékletét csökkenteni. Szoftver oldalról a cpu-governor változtatásával lehet eredményeket elérni, de nálam ez már alapból ondemand módban volt, vagyis az órajelek dinamikusan skálázódhattak le szükség szerint (ez a beállítás jár a legkisebb hőtermeléssel). A gpu-governor is átállítható performance-ról (állandó 600MHz) simple_ondemand-ra (177MHz-600MHz), amivel nyerhető talán 1-2 °C és párszáz milliwatt, ha épp nem használjuk semmire a kimenetétől amúgy is megfosztott grafikus egységet (bányászat).

A passzív hűtésre alapozó megoldást nem akartam ventilátorral ellátni, hiszen akkor az egész koncepciót állítottam volna fejre. Egy darabig nem is találtam rajta fogást, aztán a boardot leszerelve, a fehér színű pasztát eltávolítva jobban körülnéztem. Az eloxált bordának hűtési szempontból egy ponton kellene érintkeznie a panellel, a CPU-nál. Ez így is van, de sajnos az én példányomnál csak félig, ugyanis a kettő közé benézve, fény felé tartva látszik némi légrés. Körülbelül a chip egyharmada fekszik fel, a többi része már elválik, de épp csak egy hangyaszempillányit, fotózni sem lehet. Olyan mértékű az eltérés, ami egy kicsit több hővezető pasztával javítható.

Nem használtam drága és speciális kenőcsöt (általában az ár-érték arányt tartom szem előtt), csak egy általános fémes színűt amiből még találtam itthon - so no magic here, ahogy a művelt francia mondja. Viszont ebből megkínáltam rendesen, hogy biztosan kitöltse majd a hézagot, elektromosan nem vezet, tehát zárlatot nem okozhat. Az eredmény a beavatkozás mértékével arányos, talán picit jobb. Abszolút üresjáratban és 100% CPU terhelésen is 6 °C-al lett hűvösebb, a kettő között visszafogottabb a csökkenés.


Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.