2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Ventoy- univerzális multiboot máshogyan

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég, úgy 1 éve rábukkantam erre a szuper találmányra.

Ventoy.

Az elképzelés brilliáns, aki sokat telepítget, javítgat, bootképtelen haldokló rendszerekről mentéseket készít (pl. én) az ki tud váltani vele egy zsebnyi pendrájvot, és még ajándékba kapunk egy bármire, fájlok, filmek doksik stb. tárolására, hordozására használható tárterületet.
Egy eszközön vannak a telepíthető, a Live és a rendszermentő ISO-k és ezek bármelyike indítható a Ventoy segítségével. Ezek mennyiségének és a tárterületnek csak a hordozható eszköz kapacitása szab határt.
A Ventoy átgázol mindenen, elstartol BIOS és EFI rendszereken, a mokmanager (mokutil) segítségével indítható bekapcsolt Secure Boot mellett is és megoldja a különleges állatfajok kezelését is, pl. 64bites Os kontra 32 bites UEFI problémát (bootia32).
Sőt a lehetőségek tárháza ezzel korántsem merült ki de ezekről később.

A Ventoy honlapja [itt kattintható]

Már van Linux alá is guis telepíthetőség, megmondom őszintén hogy bő éve mikor olvastam a Linuxos CLI megoldást, 1 másodperc alatt nyomtam meg a reboot gombot és Windows alatt telepítettem a pendrájvra.
Bár nem bonyolult de nekem nem szimpi.

Majd próbálgattam a szoftver lehetőségeit, egyelőre csak egy 64GB pendrájvon.
A telepítésnél a hordozható eszközön létrehozza a saját magának szükséges fájlokat egy EFI partíción, és a maradékot megformázza tetszőleges beállítható fájlrendszerre (EXT, NTFS stb.) és ide, erre a partícióra mehetnek a bootolható ISO fájlok.
Már ez is nagy segítség, tömött zsebnyi telepítős pendrive ment nálam a fiókba.
De éreztem hogy a szoftverben ennél sokkalta több lehetőség van.
Tüzetesen átolvasva a honlapot (fordítóval mert az angolom gyér, inkább nemleges :) ) felfedeztem hogy képes virtuális lemezkép fájlokat is elindítani. VDI, VHD.
Innen már csak egy pillanat volt hogy a fejemből kipattant a gondolat, így lehetne készíteni egy full univerzális, Linuxot, Windowst bárhol futtatni képes portable eszközt+adattár.
A gondolatot tett követte, és a tettet kb. 1 hónapnyi masszív szívássorozat. :K
A végeredmény minden elképzelésemet felülmúlta és nekem maximálisan megfelel.

Ennek menetét osztanám meg most a Nagyérdeművel.

Elsőnek mindenképpen be kell szerzni egy külső SSD-t mert a hagyományos pendrájvok nem fogják bírni hosszútávon, valamint nudli a kapacitás is.
A választásom egy M2 1TB ssd-re esett, itt vettem egy használtat a HA.-n nagyon jó árban. Nem a reklám miatt, egy Western Digital ssd és 1 éve nyúzom, nagyon szépen teljesít.
Ehhez még kellett egy egy M2-to-USB3 átalakító, a választásom pl. [itt megnézhető]
Aluházas, trim képes, USB3, ennyi elég is.

Majd erre került a Ventoy, simán települt.
A telepítését nem ragoznám, a Ventoy oldalon minden le van írva, a multiplatform telepítő letölthető exe, tar.gz formátumban és akik Linux alatt nem termináloznának, van egy WebUi telepítési lehetőség is. Ez teljesen megegyezik a Wines telepítővel, faék egyszerű és a feladatot tökéletesen megoldja.

Telepítésnél létrejön egy EFI partíció, és egy Ventoy nevű partíció. Ez utóbbira lehet huzigálni a bootolható ISO-kat, és erre lehet bármit, azaz ez lesz a hordozható tárhely is.
Arra figyeljünk oda hogy ha nem csak Linux alatt használjuk ezt a tárhelyet, akkor ne EXT legyen a fájlrendszer mert az eléggé be fogja határolni a későbbi lehetőségeket.
A FAT már nem játszik, így én NTFS-re formáztattam. Így megmarad a naplózó fájlrendszer biztonsága, nem kell szórakozni Linuxok alatt a jogosultságokkal és eddig nálam minden Linux, Windows és okostelefon tudta használni.
A Ventoy indulásakor ezen a partíción keres ISO és VDI, VHD fájlokat, majd ezeket kilistázza és választható melyiket indítsa.
Nagyobb RAM mellett lehetőség van választani hogy a teljes ISO-t betolja a ramba, így bár a boot hosszabb ideig tart de utána egy Live rendszer villámgyors lesz, javításnál, mentéseknél nem elhanyagolható szempont.

Többet nem ragoznám a telepítést, a Ventoy weboldalon minden megtalálható, a teljes leírás, VDI VHD pluginek, stb.

Gondolom a T. Nagyérdeűnek már itt leesett a tantusz hogy hordozható OS-t, sőt több OS-t is szerettem volna használni.
Virtualboxban létrehozva bármilyen Windows, Linux telepítést, rámásolva a Ventoy partícióra, azok szépen elindulnak. Viszont... ezek szűz rendszerek, és mire belakom az hetek, ha nem hónapok.
Itt már jelentkezett egy probléma. Nevezetesen azt a partíciót, amiről a virtuális diszk elindult, az nem tudja maga alá csatolni. Vagyis nem fér hozzá a 750Gb filmemhez, adathoz, semmihez.
Ennek a megoldása lenntebb.
Következő agymenés, mivel a szűz rendszerek kissé satnya megoldások,
a már belakott (Windows 5 éves, az Ubuntu másfél éves) rendszereket klónozni.

És ez lett az igazi megoldás!
Ezt részletezném most, hátha valaki kedvet kap ilyesmire.

A Ventoy telepítésnél kiválasztjuk hogy a Ventoy partíció ne az egész lemez, hanem csak 100-120Gb legyen. Ezen el fog férni 10-15 Linux, Windows telepítő, Live és rendszermentő, klónozó ISO, pl. System Rescue, Clonezilla stb. És még elfér 1-2 virtuális lemezkép is ha kell.
A partíciót NTFS-re kérjük formázni a Ventoy telepítővel.

Ha ez kész, a Ventoy partícióra már másolhatjuk is a kedvenc ISO-kat, esetleges virtuális diszkeket.
Ezzel több teendő nincs, ha egy reboot után kiválasztjuk a bootnál a Ventoyt, máris láthatjuk az eredményt.

A maradék (nálam 850GB) felosztása:

750GB-NTFS- DATA adatpartíció
Így az előbb említett probléma megszűnt, bármelyik erről a Ventoy lemezről indított OS fel tudja maga alá csatolni ezt az adatpartíciót.

40GB-EXT4 Ubuntu
ez nálam a fő gépemről klónozott, teljes értékű hordozható Ubuntu.

40GB-EXT4
Linux Timeshift mentés partíciója, ha minden kötél szakad.

35GB-szabad terület
ha még jön valami agylövésem :)

17GB-NTFS
ez nekem kell, ez egy speciáli portable programgyűjtemény amit közösen használ a Win és a Linux, de ezzel nem terhelném az Olvasót, nem tartozik a témához.

Szemfülesebb olvasóknak feltűnhetett, hol van a Windows10?
Nos a Win ebben a tekintetben makacsabb, a klónozott Windowst sehogyan sem tudtam elindítani. Ezért ez a Ventoy partíción figyel, egy 40GB VHD virtuális lemezkép fájlba.
Ha valakit bővebben érdekel a megoldás, egy itteni régebbi Logout blogbejegyzésben részletesen megtalálja hogyan kell egy belakott, működő Windowst VHD vagy VHDx fájlba klónozni: [Totális VHD]

És a Linux.. A jó kis Ubuntum.
Semmiképp nem akartam a Linuxot is virtuális lemezképbe menteni és így használni. Erre vannak módszerek, ugye az egyértelmű hogy egy Virtualboxba telepített friss Ubuntu az szűz, az nekem nem jó. Nekem a belakott rendszerem kellene.
Nem vetettem el ezt a megoldást de a Virtualboxba telepített, majd erre ráhúzott Timeshift mentés nem működik, meghalt a rendszer.
Jött a Systemback (nagyszerű alkalmazás, hazánkfia Kendek alkotása, gratula neki a projektért), tud menteni ISO-ba, és ráadásul ez a ISO bootolható is!!
De elvérzett a megoldás, nem teljes értékű csak egy pillanatkép, nem dinamikus, és nem is szerettem volna 1 fájlos megoldást. Elvész a manuális turkálás, esetleges chroot ha hiba van, fstab és grub.cfg manuális turkálas ha kell. . Tudom van lehetőség ISO-t mountolni de eggyel több lépés kell ha gebasz van. Nekem nem tetszik..

Maradt a klónozás.
A DD megoldások sajnos itt nem használhatók. Mivel teljes a másolat, először is ha a terület 1 bájttal kisebb mint a klónozandó, már elvérzik.
Másodszor olyan ütközéseket generált (nálam fstab és grub és egyéb helyeken) hogy bár kipróbáltam de elvetettem. Nem bootolt a rendszer sajnos.

A megoldás a Timeshift lett.
Készítettem a fő rendszeremről egy teljes Timeshift mentést, a hordozható SSD timeshift partíciójára.
Mivel nálam a fő gépemen is az a felállás hogy a rendszer csak maga a szorosan vett rendszer, jelenleg 30Gb körüli a mérete.
Minden adat, mentések, a böngészők, alkalmazások munkakönyvtárai egy fizikálisan másik adatlemezen vagy adatpartíción vannak.
Így a /home pár GB nálam, az egész rendszer nincs 30GB, ebből a snap vastagon tarol, 7,5GB és itt van a swapfile is pár GB.
Majd ezt a Timeshift mentést egy Live os, nevezetesen egy live Manjaro alól (mert ebbe gyárilag benne a Timeshift, míg az Ubuntu származékokba nincs) visszaállítottam a hordozható SSD Ubuntu partíciójára.
A partíció lehet töküres is, csak EXT4-re formázzuk meg.
Már itt mutatkozott az egész koncepció hatalmas előnye, ehhez semmi más nem kellett csak a hordozható ssd és egy bármilyen pc, laptop. Aminek a telepített operációs rendszerére természetesen nincs szükség, mindent a külső ssd-ről intézek.
A Timshift egy nagyon okos program, visszaállításnál az fstab-ba nem a régi UUID-ket írja hanem azt a partíciót amire visszaállít,
valamint megkérdezi hogy a Grub sorsa mi legyen. Visszállítsa, ha igen hová,milyen paraméterekkel, vagy nem.
Énnekem a NEM kellett hiszen ha berakatom a Ventoy EFI-be az Ubuntu grubot akkor reszeltek az egész Ventoy koncepciómnak.

Miután a Timeshift végzett, a klónozott rendszer természetesen nem tudott elindulni hisz a Ventoy grubnak fogalma sem volt arról hogy nini, van egy Ubuntu is a lemezen.
A Ventoynak nincsen os-probere és nincs update-grub lehetősége.
Ezért a VTOYEFI/EFI/grub/grub.cfg fájlba manuálisan kellett felvennem az Ubuntu helyét és indítási paramétereit.
Csak megjegyzem hogyha egy Linux rendszernek tudjuk a pontos helyét a lemez és partíciószerkezeten belül, a kernel és a hozzátartozó initrd megadásával elindul a rendszer, ez nagyon kellemes!

Mivel én sajnos teljesen láma vagyok a terminálhoz, és nem akartam beleásni magam a Grub rejtelmeibe se 2 kilométer mélyen, maradt az egyszerű kézimuka.
A bedugott ssd mellett bootoltam a fő gépemen az eredeti rendszerről.
os-prober, majd update-grub.
Az így frissült grub.cfg fájlból kikopiztam a hordozható eszközömön a portable Ubuntura vonatkozó bejegyzéseket, és ezt beillesztettem a Ventoy grub.cfg fájlba.
Reboot, megjelent a Ventoy menübe az Ubuntu és csodálatosan indult a portable Ubuntu, immáron a hordozható ssd-ről.

menuentry 'Kxubuntu portable (20.04) (/dev/sdc4)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'osprober-gnulinux-simple-696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd' {
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd2,gpt4'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd2,gpt4 --hint-efi=hd2,gpt4 --hint-baremetal=ahci2,gpt4 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd
fi
linux /boot/vmlinuz-5.4.0-77-generic root=UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd ro quiet splash $vt_handoff
initrd /boot/initrd.img-5.4.0-77-generic

Egy kézimunka van vele, ha kernel update van, akkor a vmlinuz és initrd számát manuálisan át kell írnom. De ennyi belefér. Mivel UUID alapján indítja a Ventoy, az hogy sda vagy sdb vagy sdc, az teljesen közömbös csak az UUID kell.
A "Kxubuntu portable" is az én művem, így jelenik meg a Ventoy indító menüben, könnyebb azonosítani. És egyedi :) :B

A nem kevés ideig tartó, hobbiszerű tevékenység alatt, amíg minden beállt az általam elképzelt végeredményre, terminálnak a közelébe se jártam, minden kellemes GUI-s programok alatt lett kivitelezve. Szövegszerkesztés is csak párszor kellett.

A hordozható rendszer rugalmasságáról csak annyit hogy megfordult kb. 10-15 pc-n, laptopon és némelyiken a nagyon egzotikus hardverekkel volt kis gondja de pl. az Intel-AMD váltásokat zokszó nélkül viselte.
A Windows ugyanez, természetesen annak akadtak driver gondjai de azt percek alatt megoldottam.
A hordozható Ubuntu rugalmasságára még egy példa, amikor ezt az egészet elkövettem akkor még 18.04 volt a rendszer.
Majd erre szépen ráeresztettem egy teljes rendszer upgradet.
Az az én hibám hogy véletlenül USB2 portba volt bedugva amikor ezt elkövettem és a rendszerfrissítés majdnem 5 órán keresztül tartott :) de tökéletesen lefutott és így már 20.04 az Ubuntu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ennek az egésznek az értelme, többen talán megkérdezhetik.
Ami az egészből létrejött:

Az eredeti Ventoy funkciók, multiboot telepítő eszköz. Akár több tucat telepítő, live és rendszermentő-klónozó partícionáló iso futtatása 1 darab eszközről.

A már 5 éve használt W10 teljes értékű, bárhol futó klónja.

A már másfél éves, agyonszkriptezett, felcsicsázott, felszoftverezett, több helyi és távoli hálózatba beillesztett stb. stb. teljesen testreszabott Ubuntu teljes értékű, bárhol futó klónja.

750GB szabadon felhasználható hordozható tárhely, eddig Win, Linuxok, több androidos eszköz alól (okos tv is) kipróbálva, működik.

Elmondhatatlan élmény és könnyebbség hogy pl. a haverom döglődő HDD hibás laptop mentésekor a megszokott, kézreálló, magyar felületen, az összes segédszoftveremmel dolgozhattam, nem kellett külön mentési lemezet beszerelni/csatlakoztatni.

Mivel a Win és az Ubuntu is teljes értékű másolat, a 750Gb helyen meg a stabil gépem adatpartíciójának a másolata van,
így minden különösebb hercehurca nélkül megvan a totális mentésem a fő gépemről.
PC-t, laptopot lehet újat venni ha belecsapott a villám de a 20 éves számítástechnikai múltamat azt nem lehet visszaszerezni.
Ha Lenin ma élne, azt mondaná: Menteni-menteni-menteni...!

Az ezzel eltöltött kb. 100 feletti munkaóra idején nem a kocsmába iszogattam :D hanem tágítottam a fejemet és bővítettem a tudásomat.

Hát kb. ennyit szerettem volna leírni és itt akkor gyorsan be is fejezem mielőtt megunnátok.

Hozzászólások

(#1) tordaitibi


tordaitibi
veterán

Véleményeket ide kéretik.

(#2) Gargouille


Gargouille
őstag

Szép munka, hasznos írás! :C

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#3) Anász


Anász
tag

Használom egy jó ideje, nagyon hasznos dolog. Elenyésző számban találkoztam viszont olyan gépekkel amik nem tudtak róla bootolni.

“There's nothing more permanent than a temporary fix.“

(#4) Savageboy


Savageboy
aktív tag

Egy kézimunka van vele, ha kernel update van, akkor a vmlinuz és initrd számát manuálisan át kell írnom.

De miért így csinálod? Ott vannak erre a /boot alatt a symlinkek (initrd.img[.old] és vmlinuz[.old]), amik mindig az aktuális verzióra, illetve az előzőre mutatnak... :)

(#5) tordaitibi válasza Savageboy (#4) üzenetére


tordaitibi
veterán

Hol, milyen symlinkek?
és hogyan kéne ezzel megoldanom a bootolást?

config-5.4.0-77-generic memtest86+.elf
grub memtest86+_multiboot.bin
initrd.img System.map-5.4.0-77-generic
initrd.img-5.4.0-77-generic vmlinuz
initrd.img.old vmlinuz-5.4.0-77-generic
memtest86+.bin vmlinuz.old

Ezek vannak a boot könyvtárban.

(#6) Savageboy válasza tordaitibi (#5) üzenetére


Savageboy
aktív tag

Így jobban látszik: az initrd.img, initrd.img.old, vmlinuz és vmlinuz.old fájlok szimbolikus linkek, a nyíl mögött látod, hogy ténylegesen milyen fájlokra mutatnak, frissítéskor a rendszer aktualizálja ezeket is, hogy a jó fájlokra mutassanak, így a grub.cfg-ben elég lenne megadni a /boot/initrd.img és /boot/vmlinuz fájlokat.

(#7) tordaitibi válasza Savageboy (#6) üzenetére


tordaitibi
veterán

Pontosan ezt csinálom, a ventoy grub.cfg-be megadom az elérési útját az Ubuntu boot könyvtárban lévő vmlinuz és initrd-nek.
Vagy rosszul értelmezem amit mondasz?

leesett a tantusz :)
Tehát ha verziószám nélkül, simán ennyit írok be hogy vmlinuz és initrd, akkor az automatikusan a legfrissebbet indítja.
Jól értelmeztem, mindjárt ki is próbálom.
Bár pl. a Manjaronak ebből szoktak problémái lenni és ott a fallback opció segít ilyenkor.

(#8) mötálhed


mötálhed
tag

Hasznos iromány, ki fogom próbálni :R :C

(#9) tordaitibi válasza mötálhed (#8) üzenetére


tordaitibi
veterán

Sok sikert hozzá!

(#10) Armagedown


Armagedown
őstag

Én WinsetupFromUsb segítségével készítettem multiboot külső merevlemezt, arról telepítek vagy indítom a live rendszert.
Szerintem egyszerűbb használni, mint amit bemutattál és az is BIOS/UEFI kompatibilis.
FAT32re kell formázni a lemezt, de a program automatikusan darabolja a wim/esd fájlt, ha az nagyobb, mint 4 GB.
Volt már itt róla írás, onnan ismerem, sajnos most nem találtam, így nem tudom linkelni.

[ Szerkesztve ]

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.