2022. január 28., péntek

Gyorskeresés

Gumigerinc, avagy a morális határ átlépése

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az egész szösszenet mozgatórugója egy teljesen átlagos fórumbeszélgetés.
Ami a szakmaiból kissé elkanyarodott a 'ha tőlem lopnak, én is lophatok-e?' téma felé, valamint meg nem értések és dogmák zengzetes hangoztatása után átcsapott fröcsögésbe.
Mivel az eszmecserét nem tartom egyenrangúnak a meddő vitával, kiszálltam a beszélgetésből, az adott topikot nem kívántam terhelni ezzel, privibe meg feleslegesnek találtam az esetleges anyázások elkerülése végett.

Mottó: "egyenes gerinccel"
mivel gumigerinc, és kettős értékrend jelzők lettek rámaggatva. A kettős értékrend még oké is, szeretem a vékony, és a teltebb hölgyeket is, de úgy érzem itt nem erre céloztak.

Legális (hülyeség, persze hogy nem legális.. :-) ) a gáz, víz, villany mérők hekkelése?
Ezen a morfondíron aránylag simán átlendült a vita, ezt én magam is elítélem, ha szolgáltatást veszek igénybe, annak ellenértéke, ára van. De az "legális", ha valakit többször megszívattak, bevittek a erdőbe, és ezen történések ráadásul a jog teljes támogatásával? Avagy, ami ugyanaz, a jog teljes támogatásának a hiányával? És ha ezen megszívatott, elkeseredett emberek úgy gondolják, ha őket meg lehetett lopni, akkor nekik is áll ez a zászló.
Nem a szomszédon, hanem a munkahelyükön, az áramszolgáltatón, a multinacionális bevásárlóközponton, az erdőn egy láncfűrésszel vesznek revansot.

Mivel a lassan 53 évem alatt jóformán csak akasztott ember nem voltam, széles a baráti, munkahelyi köröm, valamint 2 évtizedig jártam az ország minden zegét-zugát, hadd illusztráljam néhány példával, mi is az ami normális családokat, aránylag jó egzisztenciájú, értelmes jövőképpel bíró embereket az 'én is lophatok' irányába mozdít, sőt teljesen hatalmába kerít.

1. Unalmas, de: 5 milla felvett hitel, 6 éve rendesen fizetve, először 33ezer, most 58ezer Ft/hó részlettel. A jelenleg fenálló tartozás 10.108.000Ft. Ez ugye nem lopás?

2. Hitelre, cascoval vett autó, 1 év 2 hónaposan ellopták, biztosító kibújt, nem fizet, tulajék azóta is fizetik a nemlétező kocsi részleteit.

3. 9 éve káresemény nélkül fizetett lakásbiztosítás, csőtörés, minden szarrá ázott a pincébe, a biztosító nem fizetett.
Ugyanez B verzió, történet hasonló, 7 év eseménymentesség, majd jogos kárigény. Következő hónaptól a biztosítási díj több mint 2X lett.
C verzió, két autó kisebb ütközése, a károkozó felelősségét szó nélkül elismerte (100%-ban ő volt a hibás, tiszta ügy volt), majd a kárrendezés során felelősségét VISSZAVONTA. Én ilyet életemben nem hallottam, de ezekszerint van. Biztosító természetesen azóta se fizetett, tanács szerint kezdeményezhető polgári peres eljárás, ennek becsült átfutása 3 év.

4. Megyeri híd építése, kis kaliberű pár munkagépes alvállalkozó, miután 7 hónap után se kapott lóvét, hitelt vett fel, dolgozott tovább (merugye őt megkötbérezik, gatyájából kiperelik, ha nem teljesíti a szerződést), a munka el lett végezve, a cimborám földönfutó, azóta se, és már soha nem is fogják kifizetni, albérletbe él azóta, infarktus után. Mit sem segített, hogy a Megyeri híd átadása előtt több hasonlóan járt emberrel tüntettek a hídon, miután minden jogi utat végigjártak, eredménytelenül. Lesöpörték őket. Őket ugye akkor nem lopták meg...?

5. 4 éves gépkocsi, hátulról beleszaladtak, 100ezer feletti bőven a kár, az okozó ott a helyszínen elmondta hogy a kocsijának se műszaki vizsgája, se biztosítása, neki jogsija nincsen, munkahelye, jövedelme, lakása papíron nincs. Szerinted beperelték...? Itt se loptak meg senkit, ugye? És a károkozó a 30 éves Zsigulival azóta is közlekedik.

6. Keresztapám 5 éves futamidővel hitelre autót vett, az 5 év letelte után a bank mindenre hivatkozva 3 hónappal meghosszabbította a futamidőt, ezután még 3 hónappal, ezután még egy ficsőr, majd amikor ezen felbőszülve egy összegbe ki akarta fizetni a maradékot, +167 ezer Ft azonnali számlazárási díjat kértek. Itt sem áll fenn a lopás ténye...??

7. Piramisjátékok.
Most ne hördüljön fel a T. Nagyérdemű, ezzel nem naiv emberek tömegeit húzták csak csőbe, akik azonnali 1000% kp-t akartak 17 perc alatt.
Il Ferro, az első autómatricás, a környezetemben tucatszámra szívták meg az emberek. Én is! :-)
a Baumag botrány, az áldozatok zöme itt sem 25-ös IQ alatti.
Quaestor, no komment.
És ami még a félzseniket, IT. szakikat, nemhülye számtekes csókákat is bevitte az erdőbe, a Kairos.
Ezek egyikénél sem történt lopás, ááá dehogyis, mind hülye és mohó volt aki belevágott...??

8. Építkezés, vasárnap reggel a tulaj (jóbarátom) megy ki hogy melózzon, kisteherautó fordul ki a sarkon, rajta a barátom házából elcsórt építőanyagok. Nem hülye hogy agyonveresse magát, szolídan követte. Bp. 17. kerületbe egy háznál kezdtek lepakolni, barátom a 17. kapitányságra be, ott többször pofáraesett, asszongya az Ü.T., ott tegyen feljelentést ahol a lopás történt, amúgy sincs a közelbe járőr, amúgy is vasárnap reggel van. A forrónyomos ügy 1év10 hónapig húzódott így. EZ eljárás, ezekután bízzon a magyar királyi rendőrségbe valaki is...??

Ésatöbbi, nem untatnám tovább azokat akik vették az időt és fáradtságot, hogy elolvasták eme sorokat. De még tucatnyi ilyen történet van, mindenhol a normális átlagembert lopták meg, a jog teljes támogatásával. Hogyan, hát úgy, hogy a sokat emlegetett JOG ilyenkor eltűnik, felszívódik, 5-10-20 éves tárgyalások, addigra az áldozatok zöme már úgyis kinyiffan, okafogyott és érdektelen műperek, háziőrizetek a Rózsadomb egy exkluzív 2700m2-es villájába, stb.

Ami érdekelne véleményszinten, ezek dacára is a kisember maradjon jogkövető, bízzon a jogban, reménykedjen embetársai korrktségében, majd amikor esetleg 10-szer pofára esett, akkor se változzon morálisan, ne keseredjen meg, ne áljjon át a sötét oldalra az áram, fatolvajok, munkahelyről csóreszolók táborába?

Hozzászólások

(#1) Sethdobaloah


Sethdobaloah
senior tag

Ne bízzon a jogban, de maradjon tisztességes.

Egyébként meg szerintem az utolsó példát leszámítva az összes a "kárt szenvedő" hülyesége volt.

...csak én vagyok helikopter?

(#2) Polllen válasza Sethdobaloah (#1) üzenetére


Polllen
nagyúr

Az autólopásnál miért voltak hülyék?

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#3) plömplöm válasza Polllen (#2) üzenetére


plömplöm
őstag

1. tízezeregyszáznyolc forint?
2. kibújt? volt mire hivatkoznia?
3. C verzió: igen, ez ilyen. be kell perelni, én is bepereltem az enyémet. kétésfél évig pereskedtünk, a végén az én perköltségemet is ki kellett fizetnie emberünknek. az autó javítását én kifizettem, ezt utólag az ellenfél biztosítója kamatostul visszafizette nekem.
5. be kell perelni őt is, ez ilyen.
6. ezeket nem értem, én is vettem hitelre autót, de semmi ilyesmi nem volt.
7. gratulálok...
8. rendőrségben nem bízunk, ez alap. az értékeinket őrizzük, ez ilyen.

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#4) tordaitibi válasza plömplöm (#3) üzenetére


tordaitibi
addikt
LOGOUT blog

10.108.000, lemaradtak a nullák, elnézést.
Javítva, köszi.

(#5) Dave™


Dave™
nagyúr

Biztosan van sokos jogos felvetés, de persze érdemes lenne a részleteket is megnézni, mert nekem gyanús az a sok egyoldalú szerződésmódosítás a bank/biztosító részéről. Lehet apró betűs részben volt a kiskapu, de csak úgy nem lehet egyoldalúan szerződést módosítani, de ha mégis, az ügyfél elállhat tőle. A Kairos viszont rossz példa, az még józan paraszti ésszel is necces kell, hogy legyen kis fejszámolás után, IT szakember pedig maximum jót nevet a működési elven meg az üzleti modellen, szóval azt ki lehetne húzni, semmivel sem különb mint akármelyik másik primitív piramisjáték - a hiszékeny, tudatlan emberekre hajtanak, akik még nem tanulták meg, hogy az MLM-mel nem ők fognak meggazdagodni (ennek ellenére újra és újra megpróbálják).

(#6) Sethdobaloah válasza Polllen (#2) üzenetére


Sethdobaloah
senior tag

Nem nagyon van olyan, hogy a biztosító kibújik. Olyan van, hogy nem volt a lopásra casco.
Ha volt, és mégse fizetett a biztosító, akkor meg azért.

...csak én vagyok helikopter?

(#7) Hieronymus válasza tordaitibi (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Mondjuk a 5. pont érthetetlen.

Az "x" éves futamidőre felvett hitel, "x" évig tartó törlesztést jelent.

Kettő kivétel van. Ha a hitelt igénylő gyorsabban fizet. (A szerződéstől függően, a bank kérhet pénzt a gyorsabb illetve egyösszegű visszafizetésért.) A hitel feltételeit, közös megállapodással módosították a szerződő felek.
Ha a futamidő végére maradt még fizetni való, akkor valaminek történni kellett a törlesztési idő alatt.
Esetleg mese, habbal a történet.

Az első pont sajnos érthető.
Gondolom nem forint alapú a hitel, ráadásul magas kamattal terhet. Az euró bevezetése némileg könnyítene a helyzeten. Kevésbé érintett az árfolyam ingadozásban. (Romlásában.)

Egyet azért érdemes megérteni. Az elszenvedett sérelem vagy kár, nem szolgál alapul, mások megkárosítására. El kellene felejteni azt a mentalitást, hogyha az én tehenem megdöglött, dögöljöm meg a szomszédoké is.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#8) tordaitibi válasza Sethdobaloah (#1) üzenetére


tordaitibi
addikt
LOGOUT blog

"Ne bízzon a jogban, de maradjon tisztességes."

Ez a két felszólító módú gondolatmenet egymásnak szöges ellentéte.

Nem filozofálok,
de ha nincs jog, akkor miért pont ÉN maradjak tisztességes, visszafelé értelmezve,
ha én tisztességes maradok, egy fabatkát sem ér mert ugyan minek, kinek (hacsak nem magamnak) egy 'jogállamban', ahol pont abban nem bízom, ami állítólag kiemelt minket az állatok közül.
Ha meg ez nem így van, akkor az erősebb kutya baszik elve érvényesül, a jog elve pedig hangzatos prédikálássá minősül vissza.

(#9) danih


danih
addikt

...miután 7 hónap után se kapott lóvét, hitelt vett fel, dolgozott tovább (merugye őt megkötbérezik, gatyájából kiperelik, ha nem teljesíti a szerződést)...
Milyen szerződés az ahol nincs kikötve a kifizetések ütemezése, de azért kötbér van benne? És alá lett írva?

[ Szerkesztve ]

(#10) Viktor77


Viktor77
félisten

Kihagytad a magánnyugdíj ellopását, ami a legnagyobb.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.