2024. február 27., kedd

Gyorskeresés

TIDAL: CD minőség felhőből

Írta: | Kulcsszavak: Felhő . Flac . TIDAL . HD

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már több mint 2 éve használok felhő alapú zene szolgáltatást.
A Deezerrel kezdtem majd váltottam a Google által üzemeltetett Play Music-ra a minőség miatt. Kipróbáltam a Spotify-t is de a 320kbps-es mp3 és 320kbps-es AAC között nem hallok különbséget így maradt a Google.
Januárban aztán rátaláltam a TIDAL nevezetű szolgáltatóra és kíváncsi lettem! A szolgáltatás tavaly indult. A szimpla regisztráció jelenleg sajnos csak kanadában, amerikában és angliában érhető el de sok magyar előadó megtalálható rajta mivel a "VIP" felhasználók tudnak itthonról is regisztrálni! A vip felhasználók egy voucher kóddal tudnak regisztrálni. A kódot a TIDAL HiFi partnerek adják amikor megvesszük a termékeit. Ilyen partner a Denon, A Harman Kardon vagy a Sonos. Összesen 34 gyártóból áll a lista.
Olyan magyar előadók találhatóak meg mint az Edda, Ákos, Animal Cannibals, Deniz, Kowalsky meg a Vega. Sajnos több magyar előadónál találkozunk egy bosszantó hibával amit lejjebb elárulok.

A lejátszóban találhatunk újdonságok menüpontot ahol láthatjuk az új albumokat és a TOP20 hallgatott album listát is. A Playlist-nél a TIDAL által összeállított listákat láthatjuk de van mód stílus alapján is keresni. Ezen kívül van még Genres és My Music is ahol mi magunk állíthatunk össze listát. Van még egy "zenekereső" menüpont is. Itt az épp hallott zenét tudjuk beazonosítani és ha megtalálható a kínálatban akkor egy érintéssel már el is indíthatjuk.

A zenekeresőn kívül nem látható semmi extra eddig a szolgáltatásban de innentől erősen változik a véleményünk!
Előadóra rákeresve lehetőségünk van videókat nézni! A videó minősége függ a videó korától. Van ahol csak 480p érhető el de a legtöbbnél elérhető legalább a 720p. De az új videóknál már van 1080p is! Telefonos alkalmazásban is lehetőség van a FullHD-ra!

A másik nagy dolog az a minőség! 3 mód érhető el! Van egy Normal ahol 96kbps-es AAC+ stream megy. A High már 320kbps de csak AAC! A minőség Forma 1-e pedig a HiFi minőség! Itt már veszteségmentes tömörítésben jön a zene mégpedig Flac-ben! Igen, pontosan! FLAC! Azaz 1 dal 35-50MB között mozog! A FullHD videó(3,5perces) 240MB körül mozog! Fentebb írtam, hogy a magyar előadóknál találkoztam egy szomorú és bosszantó dologgal! Az pedig nem más mint a stream minőség! Elég soknál nincs HiFi azaz Flac! Be kell érni a High minőséggel! Gondolom a hazai kiadóknál még mindig a "ha stúdió minőség kell, vedd meg lemezen" gondolat fut az agyakban. Pedig a TIDAL épp ezt kezdi megállítani! Teljesen jogosan! Ha nekünk stúdió minőség kell de a lemezen max 2 dal tetszik, miért vegyük meg az egész albumot? Pár ezer Ft-ért kapunk egy 25milliós tárat ahol majdnem az összes stúdió minőségben megy.
Nekem napi ~1GB forgalom össze tud jönni mobilneten! Azaz valós időben csak az használja akinek jó nagy adatkerete van. -nekem havi 30GB-ból kell gazdálkodnom- Más különben erősen ajánlom az offline használatot! Offline módhoz a készüléket regisztrálni kell az alkalmazásban az előfizetéshez. Legfeljebb 3 mobileszköz tud működni 1 előfizetéssel! Én nem szeretek tárolni zenéket így mindent valós időben töltöm le amikor épp hallgatom. A betöltéssel nincs gondom. max 3mp alatt elindulnak.

A támogatása is bőséges! Van webplayer, windows és mac program e mellett elérhető ios-re és androidra is. Webplayer esetében chrome-ra van optimalizálva azaz a hifi(flac) minőség csak itt érhető el! A többi böngészőben be kell érni a High minőséggel. Windows-os programban pedig videó lejátszás nincs. Viszont aki Spotify-ról akar áttérni, annak van egy jó hírem! Pár kattintással át lehet "húzni" a playlistet a Tidal programba. Ehhez szintén a Windows Spotifí programra van szükség. A többit már szépen leírja a program.

Előfizetés indításakor az első 7 nap ingyen van. Csak azután kell fizetni. Az ár 19,99$(január 25-i árfolyam alapján 5628Ft) vagy 19,99£. Kicsit magas a többi szolgáltatóhoz képest, de prémium szolgáltatás! Én hagytam az ingyenes időszak után is. Majd 1hónap múlva meglátom, maradjon e vagy sem. Eddig Play Music-ot használtam 320kbps-es minőséggel. Hallható a különbség ha HiFi minőségben megy. A 320kbps-es AAC-nél viszont ugyan úgy szól.
Akinek kevés lenne a 7napos gondolkodási idő annak a TIDAL kitalált egy játékot! Egy tesztet kell helyesen végig vinni és 7nap helyett 14napos free trialt adnak. Vigyázat, jó fül kell hozzá!
Ami negatívum számomra az a Chromecast funkció. Play Music támogatja, a TIDAL nem. Viszont tervben van a támogatása!

Sajnos a Telekom hálózaton(mindegy, hogy dróton megy vagy mobilhálózaton) gondok vannak a TIDAL letöltéssel. Megállnak a zenék ha valós időben mennek.

Hozzászólások

(#1) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Nem tűnik rossznak, jelenleg Spotify-t használok. De lehet ki fogom próbálni.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#2) tomp


tomp
félisten

Sajnos Telekom hálózaton(dsl, optika, 3G, LTE, kábel) gondok vannak a TIDAL sebességgel mert nem tud 1 dal sem betölteni megakadás nélkül! Reggel viszont jó!
Telenornál nincs semmilyen sebesség gond.
Szerintem megéri kipróbálni! :)

(#3) Lawos


Lawos
csendes tag

Offline-ban hova tölt le ? Telekomon tényleg szakadozik :F Azért van olyan zene ami itt sincs meg :U

(#4) Polllen


Polllen
nagyúr

Elérhető lett itthon is, 3k havonta. Tegnap próbálgattam és nagyon jó. A windows klienst nem tudtam kipróbálni, mert hibát dob az oldal, de a webplayer jó. Szépen szól, remélem a programba egyszer majd belekerül a wasapi/asio támogatás, úgy lenne teljes windows alatt. (Ha tudja, mea culpa.)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#6) zeorsdfd válasza Polllen (#4) üzenetére


zeorsdfd
senior tag

No, én is kipróbáltam. Sajnos az általam mostanában kedvelt 10 előadóból 0 db-ot ismert...nem így a Spotify és a Deezer. Majd visszanézek 2 év múlva.

(#7) Gyurma_13


Gyurma_13
aktív tag

Felraktam IOS-re és T-s otthoni wifin az első öt percben akadozott, de utána jó lett egy újraindítás után.
Viszont nem jöttem rá, hogy kell letölteni zenét, hogy offline-ba is tudjam hallgatni.

És még valami. Hogy kell lemondani az alkalmazást ha apple cuccon van fent? Tud valaki segíteni? Van valahol erről videó? (Olyat találtam csak ahol pc- ről törlik, de olyat nem amit IOS-ről)

(#8) Gyurma_13 válasza Gyurma_13 (#7) üzenetére


Gyurma_13
aktív tag

Pontosítok néha megy, néha akad, de inkább akad telekomos nettel.
A T-s DNS helyett a google-ét javasolják pár helyen.
Keressetek rá a telekom fórumában.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.