2024. február 27., kedd

Gyorskeresés

A mobil és a térerő

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Gondolom megnézem, hogy mit tud a Telenor Budapesten és Budapest - Miskolc - Kazincbarcika vasútvonalon.
Budapest EDGE hálózaton:
A telenornak mindenhol van EDGE lefedettsége. Elégséges, de nem az igazi a sebesség terén. Viszont elérhető a metróban is elég stabilan. Erről ennyit. Nincs mit írni.

Budapest UMTS azaz 3G hálózaton:
Jó, de lehetne jobb is. Mivel a telefonom csak 3,6Mbitre képes ezért nem igazán meglepő, hogy csak ~3,1Mbitet mérek az utcán. Amerre jártam a felszínen mindenhol maximális térerő volt és a sebesség is megfelelő volt. A baj akkor kezdődik ha le kell mennem a 2-es villamos Fővám téri állomására. UMTS azonnal elmegy. Ezt még ki lehetne bírni, na DE: a gsm is egyre gyengül. 5vonal(ez a max)4-3-2-1. 1-3között hullámzik. Telefonálásnál én hallottam az illetőt, viszont ő már akadozva. Miközben vártam a villamost, gondoltam mi történt a nagyvilágban. Opera Mini kb 20-30KB-os oldalt nyitna meg. De csak nyitna meg! A telefon jelzi az EDGE kapcsolatot, viszont egyetlen egy bit sem csurog le. Ha kimegyünk a villamossal pár méteren belül újra lesz UMTS és azonnal bejön az oldal.
Érdekesség: Miután írtam a Telenornak levelet, azóta az állomáson UMTS-GSM vétel váltakozik. Azaz egyszer umts, egyszer gsm. Viszont net még mindig nincs. Na mindegy ez van. Sajnos a metróban sincs 3G, viszont EDGE az van és stabil. Lenne azért még mit fejleszteni.

Vasútvonal:
Elindulva a Keleti pályaudvarról UMTS-en kezdtem el. Gyengül, erősödik, gyengül erősödik. A vonat váza is közrejátszik valamennyit, de 3G-s IC kocsiban voltam amin található 900Mhz-es és 2100Mhz erősítő. Elhagyva Budapestet elmegy az UMTS. Nem jön vissza. Nincs UMTS! EDGE van. Folytatom a netezést. Oldalak viszonylag jól töltődnek be Opera Minivel. Aszód után hirtelen mintha resetelt volna a telefon gsm modulja. 5-10mp-ig "Nincs hálózat" Aztán amilyen hirtelen elment, olyan hirtelen vissza is jött. Hatvannál és Füzesabonynál volt 3G. Illetve még nem tudom, hogy hol! :D Száguldunk a vonattal, majd a füves puszta közepén egyszer csak felülről bekúszik a mobil kijelzőjére a 3G ikon! Nocsak! Kb 1percig tartott a csoda, aztán elment. Mezőkövesd után jött a mobil katasztrófa. 5perc múlva térerő kijelzés: 5-4-3-2-1-0-->Nincs szolgáltató!! Elindítok egy keresést. Semmilyen szolgáltatót nem talál! Aztán megjön a Telenor 1 ismétlem 1vonallal. Aztán a másik T is. A pirosék sehol. Aztán a rózsa T is elmegy és a telefon csak Telenort talál. Váltás. Telenor elmegy rózsa T megjön mint segélyhívást biztosító hálózat. Aztán újra előkerült a Telenor és már maradt is, de a pirosék még mindig sehol. Csak a 2 T. 10perc után(kb 90-100km/h-s sebesség mellett elég nagy terület) már mind a 3 szolgáltató készenlétben volt. Emőd. Lassan Miskolcra érkezünk! Emőd után a mobil telefon szerint csak a Telenornak van 3G-je. De ez sem tartott sokáig. Lassítunk. Megpillantom az Avasi lakótelepet. 1vágányból lesz 2. Aztán 3-4-5. 3G ikon előkerül és maximális térerőt jelez. Átsétálok a megfelelő vágányhoz. Közben természetesen nézem a sávszélt. Tökéletes! Fél óra múlva elindultam. Miskolc-repülőtérig elérhető volt a 3G. Elhagyva már csak a viszonylag jó térerővel járó EDGE.
Sajószentpétert elérve újra megjött az UMTS és már maradt is. Kazincbarcikán nagyon jó a lefedettsége. 99%-ban maximális térerővel és tökéletes sávszéllel. Csak ott gyengül 1-2vonalat a 3G térerő, ahol új átjátszóhoz kapcsolódik a mobil.

Látszik, hogy bár van internet a puszta közepén, de nem az igazi a sávszél. Reméljük hamarosan majd elindul a 900Mhz-es UMTS. Vagy esetleg eltörli a kormány valahogy az átjátszók utáni pénzt. Mivel az EU-ban csak a frekvencia után kell fizetni. Nálunk a frekvencia és az adótornyok/átjátszók után is. Ja és a frekvencia díj sokkal több. Szóval ezért nincs mindenhol 3G. Ha nem lenne adótorony/átjátszó díj, már rég lenne Mbites UMTS a metrókban, a Fővám téri állomáson és a falukban is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.