2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Adok-veszek tébolyda

Írta: | Kulcsszavak: adok-veszek . téboly . facebook . eladás . vétel . piac

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mióta az eszemet tudom a Hardveraprón intézem az adásvételeimet, viszont nemrégiben gondoltam egy merészet és kipróbáltam a Facebook-os adok-veszek csoportokat. Van köztük 20-30 ezres tagot számláló is, ráadásul rengeteg ismerősöm hirdet ilyen helyeken, úgyhogy adtam én is egy esélyt a dolognak. Bár ne tettem volna...

Nálam alap, hogy mindenről fényképet készítek és csatolok mellé egy normális leírást na és persze minden esetben adok meg árat is. Ezzel a lépéssel elkerülöm a felesleges kérdések túlnyomó részét. Legalább is azt hittem elkerülöm.
Készítettem egy albumot és tettem fel néhány régebbi laptopot (régebbi, értsd: P3 és P4) mivel itt csak porosodnak, majd vártam a csodát. Jöttek is a kommentek ezerrel, de a mosolyom mégsem volt őszinte. Az első jelentkező megkérdezte ékes magyarsággal, hogy "menyi". A második kíváncsi volt hogy "hejileg hol vehető át" (azóta ettől a kérdéstől az arcomról tépném le a bőrt, mert naponta legalább 10x beírja valaki, akkor is, ha egy hozzászólással fentebb már leírtam a választ egy másik érdeklődőnek). A harmadik emberke kíváncsi volt, hogy "csere érdekele", majd mikor megkérdeztem mire (már amikor leírtam akkor megbántam), akkor közölte, hogy "300watos szubcső". Persze gyakori cserealap még a törött kijelzős első szériás Androidos telefon is, aminek "semmi baja, ettől hibátlanul működik tesó".

Sebaj, lépjünk túl ezen. Higgadtság, csigavér, nyugalom. Mindenkinek válaszolok, leírok mindent ezerszer és közlöm századjára is, hogy nem, csere nem érdekel, maximum készpénzre. Ekkor jönnek a pofátlanabbnál pofátlanabb ajánlatok. A "mennyit engedsz a feléből" itt már dicséret, mivel a 25 ezres laptopra 5 ezres ajánlatokat kapok, de emellé még érezteti velem a kedves úriember, hogy én érezzem magam hálásnak, amiért ennyit hajlandó kiadni érte. Aztán jön az átverős Janika is, akik kéri, hogy küldjem el a gépet előre, aztán ha jó, akkor feladja a pénzt borítékban a címemre (napersze).

A másik kedvencem: "Kell a gép tesó, tutibiztos, csak 10-e körül lesz rá pénzem, tedd már félre légyszi, megígérem, hogy átveszem és kereslek." Oké, félreteszem. Az idő elérkeztével az emberke persze sehol. Én keresem, megyek utána, majd pár nap felesleges írogatás után (persze látja az üzeneteimet, csak válaszolni nem akar) végül méltóztatik annyit írni, hogy "bocs, mégse kell". És ekkor már erőteljesen forr az agyvizem, de hát mit tudnék tenni? Hirdetek tovább...

Aztán jönnek a pozitív élmények: Akad egy valódi vásárló! Nem akar alkudni, jó neki a futárszolgálat, nem is sokallja a költségét, írja is a címét. A gépet alaposan becsomagolom, még egyszer letesztelem, rendelek egy futárt és várom, hogy jöjjön a csomagért. Következő nap meg is érkezik, kifizetem az ~1.500 forintot és figyelem a csomagszámot. Másnap ránézek, hogy átvette-e emberünk és mit látok: "címzett nem elérhető". Hoppá! Gyorsan írok is neki, hogy mi a helyzet. "Jajj, ne haragudj, nem voltam otthon, nem tudtam kivenni szabit, szült a macskám, anyám terhes, apám leesett a kéményről, blablabla.." Én persze megértő vagyok, semmi gond, a futár majd újrapróbálkozik. Második alkalommal ismét nem elérhető a címzettünk, itt már kezdek ideges lenni. Kifogások ismét vannak és már kérések is. Hívjam már fel a futárt és adjam meg a telefonszámát neki, mert amit nekem adott a rendeléskor, az már nem él :U Még én hívogassam... persze. Harmadik alkalommal ismét nem vette át senki a csomagot, így egy hét dobálgatás után visszakaptam a gépet... a doboz szakadt, a gép oldala kilóg. Most nézem, hogy két burkolati elem letört róla és a Wifit kapcsoló fizikai gomb is benyomódott, tehát nem lehet többé bekapcsolni a wifi kártyát. Hurrá! Ja és buktam az 1.500 forintot is. Mikor aztán kicsit erélyesebben közöltem az emberünkkel, hogy erre és erre a számlaszámra kérem a futárköltség átutalását, akkor még neki állt fentebb, hogy mit pattogok én. Agyamelszáll bzdmg.

Azt hittem nem lehet ennél "jobb", de tévedtem. Tegnap ez az üzenetcsokor fogadott:

"milyen szarokat árulsz?
ne árulj szar dolgokat drágán ebből nem fogsz meg élni te csicska geci
befogok törni hozzád és az éjj leple alatt megszurkállak"

És nem, a profilképe alapján nem tizenéves pattanásos kisgyerek. Felnőtt ember!

A kedves emberünk már nem egyszer kommentált a termékeim alá, miszerint "tűzre vele", "egy fillért nem ér" és hasonlók. Úgy néz ki ennyivel nem érte be. Sajnos nem merte vállalni a valódi nevét...

Siralmas! Komolyan mondom. A csoportok tele vannak...etnikumokkal, az üzleti etika és a korrektség ismeretlen fogalmak. De még csak a tisztelet morzsáit sem látom. Párom is hirdet, de úgy beszélnek egy nővel, hogy a bicska kinyílik a zsebemben. A termékek nagyja túlárazott, a képek elmosódottak, infó szinte soha nincs megadva és mindenért úgy kell könyörögni. Arról nem is beszélve, hogy mindenki ügyeletes megmondó- és szakembernek képzeli magát, ezért minden hirdetésem alatt található legalább egy okoskodó, aki szerint drága, értéktelen, kacat vagy éppen szemétbe való holmi. Én mindig ügyelek arra, hogy a piaci árak alá lőjem be a hirdetett gépek és alkatrészek árát, tehát az ilyen kommentektől alapból felmegy bennem a pumpa. De még ha túl is áraznám, mi köze van hozzá? Minden annyiért eladó, amennyiért van rá vevő. Pont!

Aztán az adminok... semmit nem csinálnak túlnyomó többségben, csak felveszik a reklámozásból bejövő pénzt. Olyat is láttam, hogy valaki 4 darab 4GB-os DDR3-as modulért akarja eladni a 30 ezres csoportját, de persze amikor jelentek valakit, akkor az ignorálva van (sebaj, csak életveszélyesen fenyegetett meg).

Eddig egy (ismétlem egy) darab korrekt emberkével találkoztam a Facebook-os csoportokban, róla pedig kiderült, hogy törzsgyökeres PH-s :) (Hello, Sanyi2007)

Hozzászólások

(#1) Met


Met
nagyúr

P2-es laptopod nincs és hejileg hol vehető át? :DDD

Szerintem a PH biztonságosabb felhasználó szűrés szerint, adtam már el jó pár bútort aproneten még régen és normális arcok jöttek. Mondjuk az ilyesmikre nincsenek ráizgulva a homokiniggerek.
Nem tudom, nekem nem jutna eszember FB-on eladni valamit, max kiírom az üzenőfalamra (vagy minek hívják) hogy az ismerőseim lássák.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#2) Zarah


Zarah
csendes tag

Azért ne felejtsük ki a sorból a tegnapi olx-es delikvenst sem, akinek "az ár nem fontos csak az álapot legyen meg felelö mert sűrgös lenne mára kellene de adig nem tudok el indulni még a cimet nem tudom".

Egyáltalán nem volt aggasztó. :)

(#3) SutPet


SutPet
aktív tag

Én is futottam már össze gyönyörűséges vásárlókkal facebook-on... a telefont áruló nemidénbarnult a kedvencem ilyenekkel mint dualcodeos processzor meg az iphone androiddal és egyéb finomságok...
Amitől még agyérgörcsöt tudok kapni az hogy rámír megvan e még a termék, válaszolok hogy igen megvan és ezután semmi... de még annyi se hogy "tárgytalan" vagy valami...

God must love stupid people, he made so many of them.

(#4) The DJ válasza Zarah (#2) üzenetére


The DJ
addikt

Ja és a másik kedves vásárlót ki ne hagyd: Megvette Jófogáson a még ingyenes házhozszállítással meghirdetett telefonomat, elvitte a futár, majd két napra rá vissza is hozta. Az emberke reakciója: "Ne haragudj, vettem már erősítőt". Mivan? :F

Anyagi kár persze nincsen, csak bukott az ingyenes házhozszállítás, mivel újra fel kell tenni a telefont és már nem él ez a lehetőség. Így pedig senki nem fogja elvinni, mert a szállítási költség a telefon árának fele.

Szabályosan fáj az intelligencia hiánya.

(#1) Met: Akad ilyen gép, de csak 300watos épített szubcshőért cserébe adom oda!!444

Az tény, hogy a PH-n azért jóval magasabb az intelligenciaszint, plusz kevesebb a csaló és a cserekereskedelem se dívik annyira. Az biztos, hogy innen nem pártolok el egyhamar. :)

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

(#5) pulyka jocó


pulyka jocó
senior tag

Én most lehet tahó leszek,bocsi, de azon röhögtem hogy meg kéne szurkálni
Hihetetlen milyen emberek vannak..... :W

(#6) alkatraz3000 válasza Zarah (#2) üzenetére


alkatraz3000
senior tag

Nekem sikerült mar eladni Facebookon. A megoldás a lányos csoportok. Ott nevetségesen drágán is vesznek dolgokat. Persze nem verek át senkit, de hat ha nekik jo annyiért, nekem még inkább :) adtam el karcos, kétszínű kábeles sima iPhone 4-et 55-ért. Ami a durva, hogy ki sem probaljak, hanem azonnal fizet és megy. Akár egy androidos iPhone klónt is eladhattam volna.

De természetesen itt is vannak kiírt ár mellet "menyi?" , meg eltűnő vásárlók is...

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#7) #67977536


#67977536
törölt tag

//Irónia On
Milyen szarokról írsz?
Ne írj ilyen hülyeségekről, mert ebből nem fogsz megélni.
befogok törni hozzád és az éjj leple alatt megszurkállak én is.
//Irónia Off

Azóta ezeken nevetek.(már bocs)
Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy lehetnek életképesek ezek az emberek a valóságban :D
Sok sikert és kitartást a továbbiakban, bár szerintem nem ér meg az egész annyi szenvedést mint amennyit még a jövőben kiállsz majd. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) kmisi99 válasza alkatraz3000 (#6) üzenetére


kmisi99
addikt

Ismerős a dolog, oszt társam mikrofon hibás telefonját hirdette, pár nap után meg is beszéltek találkozót a vásárlóval, a csávó a kezébe nyomja a pénzt telefont elvesz és megy, erre oszt társam hát próbáld már ki legalább.

[ Szerkesztve ]

(#9) Zarah válasza alkatraz3000 (#6) üzenetére


Zarah
csendes tag

Valószínűleg azok a nők, akik egy picit sem értenek ezekhez a dolgokhoz, egy férfinek könnyebben hisznek.

Tőlem viszont volt már, hogy pont egy pasi kérdezte meg, hogy "miaz a hdd, az fontos bele?". :))

[ Szerkesztve ]

(#10) The DJ válasza SutPet (#3) üzenetére


The DJ
addikt

Na az ilyen csoportok a klón telefon biznisz melegágyai. Van, aki legalább annyira korrekt, hogy megemlíti, hogy a készülék csak egy klón, de sokan eredetiként hirdetik, csak aztán elvéreznek a kérdések vagy a képek küldése során (jobb esetben). A kedvencem a klón Iphone, alatta pedig megkérdezte egy delikvens, hogy ez miben különbözik az eredetitől :DDD Végül is alig pár dologban.

A másik izgalmas dolog az 512GB-os eredetinek hirdetett pendrive, de hiába kértem a tulajdonostól h2testw képet, inkább csak törölte a hirdetést és feltette újra. De persze nem hagytam békén, végül már a barátnőjét kérte meg, hogy hirdessen helyette. :) Szerencsére van még 1-2 szakmabeli aki szintén kérte a bizonyítékot a kapacitás meglétéről (és nem, a sajátgépes print screen nem bizonyíték), de valahogy ezek sosem érkeztek meg. Már az is gyanús, hogy 30 ezerért akarta adni, ráadásul a képre ránézve már a méretén is látszott, hogy ez egy fake pendrive, pár GB-os valós kapacitással.

https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.