2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Koronavírus - amit tudni lehet és amit nem

Írta: | Kulcsszavak: koronavírus . kína . cenzúra

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kína gazdasága parkolópályán várja, hogy Vuhan és Hubei tartomány kiköhögje magát. Közben pár érdekesség előkerült:
- Egy német kutatócsoport TIPPJE szerint (valódi vírusmintát nem láttak) a kórokozó fém és üvegfelületeken 9 napig él (mi van más felületekkel, illetve mi lenne, ha vki méltóztatna élő vírusmintákkal ezt kimérni?)
- Iránban, ahol eddig állítólag totál béke és nyugalom honolt hirtelen 2nap alatt előkerült 4 halott, Dél-Koreában pedig 400 fertőzött.
- A Diamond Princess-ről bár még az utolsó napokban is többtucat új fertőzöttet találtak, szélnek eresztették az utasokat
- Az eredeti góc Hubei tartományon kívül nem extrém magas a halálozási arány, jelenleg Kína Hubei-n kívüli része+egész világon van 106 halott és 6'977 gyógyult, (Febr 21, 2020) ami 1.5%-os mortalitási rátának felel meg. Tehát ha végigsöpör a világon, azért ebből nem valószínű egy modern pestisjárvány szintű nagy kihalás. Az elunytak többségéről azt tudjuk, hogy idős vagy legyengült ember, igaz, a mai világban kb csak a 70 és a halál közti nyugdíjasoknak van ideje+pénze sétahajózgatni a távol-keleten, nem a kisgyerekes fiatal családoknak.
- Keringenek mindenféle mendemondák főleg a Kínai nagy karanténfal mögötti állapotokról: érdemes elgondolkodni rajta, ha "7/24 üzemelő krematóriumok" tüntetnék el a "sokszázezer halottat", akkor miért is gyógyult már meg a nyugati páciensek jelentős része. Azaz a valós probléma mellett megy itt a pánikkeltés is nagyban.

Update:
- Az olasz góc kezd bedurvulni, 79 igazolt eset egyelőre, 18 intenzíven, 2 halott. 10 városban vezettek be gyülekezési korlátozásokat, ha jól értem igazi karantén nincs egyelőre.

- Irán egy érdekes kérdés, ahol a fertőzöttek hivatalos száma nemigazán, a halottaké viszont annál inkább gyarapodik. Ezek vajon tenyésztik a vírust és küldenek belőle mindenhová?

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
félisten

Erre annyit mondanék, hogy az influenzafertőzések következtében fellépő légúti betegségekre visszavezethetően évente mintegy 290.000 – 650.000 ember veszti életét. Lefogadom, hogy erről az emberek 90%-a nem hallott. A koronavírussal pedig teleszarják a médiát, szinte mindenki ezzel foglalkozik, erről beszél.

(#2) icemad válasza Lauda (#1) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Az a baj, hogy még az a 650 000 is rohadt kevés. Így is túl sokan vagyunk.

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#3) t72killer válasza Lauda (#1) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Dehogynem hallottam róla. Többszázmilliós, akár milliárdot elérő szintű fertőzésszámból. A normál influenza mortalitási aránya (=halálesetek/összes lezárt eset) 0.1% alatt van, a nagy számok abból jönnek ki, hogy influenzaszezonban minden 2.-3. ember elkapja, sokan többször is.

Ha ez a vírus a mostani(, a zsákbamacska Vuhanon kívül számolt) kb 1.5%-os halálozási aránnyal végigfertőzné a világot, abból nem párszázezer, hanem többtízmilló haláleset lenne.

#2: Thanos-féle "rendcsináláshoz" ez a vírus kevés, főleg, hogy eleve az időseket támadja leginkább, akik már nem osztanak-szoroznak a további szaporodásban.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#4) Amazonas válasza icemad (#2) üzenetére


Amazonas
senior tag

Mind szép és jó, amikor valaki a túlnépesedés miatt aggódik, de amikor esetleg a közvetlen szeretteit, a családját érintené a dolog, akkor természetesen nem rájuk érti.
Haljanak meg emberek, mert sokan vagyunk, de persze nem mi... No comment.

[ Szerkesztve ]

(#5) #90088192 válasza Amazonas (#4) üzenetére


#90088192
törölt tag

Tudod sok mindent végig gondoltam az életembe, de ha én ilyet jelentenek ki akkor nem gondolnám, hogy kivétel lennek, vagy akar ki is kivételt képezne.
Valahol Anti szociális vagyok nem kicsit, de pont ez ami engedi látni azt, hogy ez be fog következni így vagy, úgy, mert ugye nincs végtelen erőforrás, és a szaporodás mértéke lassan exponenciális jelleget mutat.
Vagyis ha lehetne választani, most legyen rossz de hosszútávon túlélünk, vagy később legyen rossz és nem biztos(Mint társadalom és mint faj)?
Vagyis tedd fel magadnak a kérdést, mennyi szenvedést akarsz meg elhozni a következő generációkra, ezzel a saját utódaidra????
Vagy meggyőzzük az embereket, hogy mertekkel szaporodjanak, vagy megoldódik másképp, csak elodázva a problémát.
Vagyis igen radikális amit a kolléga irt, de azért mert nem lat más megoldást egyelőre.
A kérdés, TE látsz más megoldást, és ha igen latod-e hogy folyamatban lenne a kivitelezése?
Mert ha nem akkor úgy is ez fog történni.... :(

(#6) RudY


RudY
addikt

A gazdasági és kereskedelmi hatásai is érdekesek. Sok területen már most jelentkeznek a problémák, mivel nemcsak a nagy gyártók, de a közepesek is a kicsik is sorra állnak le. Bizonyos termékeknél már jól látszik, hogy a mostani készletek minimum fél év múlva lesznek pótolhatók, feltéve, ha lesz ellenszer. Megrendelés, konténer összeállítás és hajóztatás eleve ugye 3 hónap.
Ugyanakkor az európai gyártók jócskán felpöröghetnek, mert megugrik az igény. Itt viszont az a kérdés, hogy ha most munkaerőt és logisztikát is bővítenek, akkor mégis mennyi és milyen forrást áldozzanak be, amit vissza kell majd venni, ha újraindul a kínai termelés. Egyelőre kevesen merik meglépni most még a komolyabb bővítést. Pl. a lengyelek most nagy lehetőséget kapnak, náluk egyébkén is piszok jól működik a műanyag-, a szerszám-, és a textilipar is, de gyakorlatilag nem győzik a megrendeléseket. :((

(#7) Hieronymus válasza t72killer (#3) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

"a nagy számok abból jönnek ki, hogy influenzaszezonban minden 2.-3. ember elkapja, sokan többször is."

sokan többször is.

Erre dobnál egy megbízhatónak tűnő linket?
Az eddigi ismereteink szerint az aktuális influenza vírusra kialakult immun reakció után, nem felejti el az immunrendszer a vírusok megsemmisítésének módját.
Magyarul, ha másodszor kerül ugyan az a vírus a testszövetekbe, tünetmentesen és gyorsan avatkozik be az immunrendszer.
Az évenkénti járvány oka, vírus mutálódása. Ezzel védekezik az addig megszerzett gazdatest immunitásai ellen. Egy adott törzs, áltlában nem képes évenként vissza térni, mert nem elegendő mértékű a mutálódása.

A korona vírus eddig is ismert volt. Most egy agyon életképes mutációja kezdett el terjeszkedni.
A HIV teljesen új volt az emberiség számára. Mára a mutáció okán több alfaja kelettkezett.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#8) t72killer válasza Hieronymus (#7) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Magamról tudom, hogy simán van h egy télen 2-3x is csúszok taknyon. Sőt, védőoltás után is, uis a normál influenza elég tempósan mutálódik. Utóbbira gugli a barátod, kb 40-50%-os védettséget ad az oltás aminek leírtad az okát: gyorsan mutálódik.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#9) cskamacska válasza t72killer (#3) üzenetére


cskamacska
addikt

A gond igazából itt van:

"A study on 138 hospitalized patients with 2019-nCoV infection, published on February 7 on JAMA, found that 26% of patients required admission to the intensive care unit (ICU) and 4.3% died, but a number of patients were still hospitalized at the time.

A previous study had found that, out of 41 admitted hospital patients, 13 (32%) patients were admitted to an ICU and six (15%) died."

Ha az össz betegek 20-30%-át kórházba kell dugni, és nem tábori priccsre 100 sebtében felállított katonai sátor sarkában minden ellátás nélkül, hanem orvossal, gyógyszerrel, ápolóval, akár lélegeztetőgéppel ellátva, akkor nekünk reszeltek. :(

Mármint az egy dolog, hogy nincs Pesten több tízezer ágy összesen, nem hogy csak súlyos tüdőgyulladás kezelésére, de ha dugig lesznek a kórházak nCoV beteggel, akkor sima vakbéllel is meg fognak halni az emberek, mert nem lesz orvos aki ellássa őket, hisz még a portás is lélegeztető ballont fog nyomkodni.

[ Szerkesztve ]

"Para mis amigos todo, para mis enemigos la ley"

(#10) Lauda válasza t72killer (#3) üzenetére


Lauda
félisten

Értem amit írsz. :) Ha megnézzük a "sima" influenzát, akkor nagyjából ezeket a számokat kapjuk:

Az influenza folyton változó vírustörzsei évente egymilliárd embert fertőznek meg világszerte, ebből 3-5 millió eset súlyos lefolyású. Évente mintegy 650 ezer ember életét követeli a vírus légúti szövődmények miatt. [link]

Brutális. Nemrég olvastam, hogy eddig körülbelül 50 millió ember halálát okozta. Ezekkel a tényekkel mégsincs tele a média. Ha magad nem keresel rá, tulajdonképpen nem is fogsz róla tudni. Kérdezd meg a környezetedet hallott-e már erről. Gyanítom nemleges válaszokat fogsz kapni. :) Holott te, vagy bármelyik rokonod, kollégád, szomszédod (ez persze rám is igaz) is bent lehet az évi 650 ezerben. Nézd meg mit művelnek a koronavírussal. Pöppet érdekes.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.