2020. december 4., péntek

Gyorskeresés

Régi idők emléke: Telekom Mobiltárca

Írta: | Kulcsszavak: telekom . mobiltárca . nfc . sim . kártya

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nagyon jó volt ez lehetőség, mondjuk úgy a jelenlegi mobilfizetési szolgáltarás elődje. A Telekom Mobiltárca(és még volt hasonló szolgáltatása a Vodafone-nak,Telenornak,Erste Banknak,MasterCardnak...amik többsége szintén megszűnt)
Ez úgy működött hajdanán, hogy az Ügyfélszolgálaton kellett kérni egy Mobiltárca képes sim kártyát, ami NFC-n keresztül közvetlenül kiolvasta a SIM kártya Secure Element tárolójában lévő kártyainfókat. Volt egy kezelő alkalmazás is, amiben látható volt a bankkártya és akkoriban volt lehetőség NFC-s Supershop pontgyűjtő kártyát is kérni. Ha nem volt beállítva alapértelmezetg kártya, akkor a kezelő appot meg kellett nyitni és ki kellett jelölni a használni kívánt kártyát. A legnagyobb előnye az volt,hogy(ha be volt állítva a bankkártya mint alapértelmezett kártya) akkor is lehetett vele fizetni, ha a készünkben lemerült az akku és kikapcsolt állapotba került.
Egy elméleti rajz a működésről

A másik pozitív akkoriban, hogy NFC képes Windows Phone-os készülékkel is működött,csak előtte be kellett állítnai egy alapértelmezett kártyát(mondjuk a bankkártyát) és akkor nem volt szükség kezelő appra sem. Ehhez az Secure Element részhez, csak a bank és a Supershop kártyakibocsájtó férhetett hozzá.
Néhány kép az appról:


Elvileg kizárólag OTP Bankos kártyával lehetett használni és sajnos volt kártyakibocsájtási díja. Ez akkor volt gond,ha a sim kártya tönkrement, mert akkor új kártyát kellett igényelni a banktól, ami persze plusz költség volt. A SuperShop kártya újraigénylése díjmentes volt. A SuperShop pontgyűjtéssel is akadtak gondok, ugyanis valamiért nem minden POS terminál fogadta el az NFC-s SuperShop kártyát.

Jelenleg még mindig elérhető a Telekom oldalán a beállítási útmutató pdf dokumentum ám a teljes szolgáltatás megszűntetésre került 2017.Április 1.-től(ami volt áprilisi tréfa) és a Telekom tájékoztatása szerint akinek Mobiltárca sim kártyája volt,annak nem volt szüksége annak kicserélésére és a sim kártyára kiküldött kártyák is tiltásra kerülnek. Viszont a Telekom azt ígérte, hogy lesz másik hasonló szolgáltatása.

Így nézett ki akkoriban a Telekom Mobiltárca NFC sim kártya

Ez volt az akkori tájékoztató a Telekomtól:
Kedves Ügyfelünk!
Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy 2017. április 1-jétől megszűnik MobilTárca szolgáltatásunk. Köszönjük, hogy igénybe vette! OTP bankkártyával és SuperShop NFC kártyával rendelkező ügyfeleink meglévő kártyájukat 2017. március 31-ig változatlanul használhatják. A változás miatt SIM-kártya cserére nincs szüksége! További információ: telekom.hu/mobiltarca
Kollégáinkkal azon dolgozunk, hogy a kínálatunkban a jövőben is elérhető legyen hasonló szolgáltatás! Üdvözlettel: Telekom

Nos, sajnos a helyzet az,hogy nem lett a mai napig másik szolgáltatása vagy még nagyon kezdetleges teszt fázisban van, amiről nem adnak hírt.

A Telekom Mobiltárca 3 évig volt használható, 2014 és 2017 között.

De lett SimplePay by OTP.

Nekem nagyon bevált annak idején a Mobiltárca, kár hogy megszűnt. Bár a Simple app sokkal jobb, olyan szempontból,ha megdöglik a sim kártya,nem kell új kártyát kérni.

Hozzászólások

(#1) Tamás88


Tamás88
őstag

Csak az a baj, hogy Simple pay-nél is kell készíteni egy OTP-s virtuális számlaszámot, nem pedig közvetlenül a kártyáról veszi le. Az Android Pay jöhetne már, mert ott bármely kártyát hozzá lehet adni, és akkor olyan lenne a fizetés, mint ha a bankkártyádat tennéd oda.

(#2) st3v3np3t3r válasza Tamás88 (#1) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog

Szia, nem kell virtuális számlaszám, a fizikai kártya kap egy hozzárendelt virtuális kártyát ami ingyen van.nincs kártya kibocsájtási díj,nincs éves kártya díj. A mobiltárca esetében a sim kártyára kért bankkártya az fizetős volt,mind az igénylés mind az éves díj, ha jól emlékszem közel 2000Ft volt anno, viszont az éves kártya díj olcsóbb volt mint a kibocsájtott plasztik kártyáé.

Sajnos kicsiny országunkat minden jóból kihagyják. Nincsenek hivatalos Magyarország régiójába tartozó android oprendszer bétaprogramok(a xiaomi az globális, az apple globális,a huawei,sony és a samsung is csak a környező országokban indítja hivatalosan, egyszer volt huawei béta program hazánkban,amióta követem ezeket), nincs wallet/pay szolgáltatás(huawei pay csak 2 régióban elérhető,samsung pay azért több országban elérhető, de az eu nagy részén nincs, az apple pay is sokáig kerülte hazánkat, de végül megérkezett)

Mint írtam,nekem csak az volt a bajom a Mobiltárcával, hogy sim kártya csere esetén a mobiltárca bankkártyát is cseréltetni kellett meghibásodás miatt, míg a simet ingyen, a bankkártyát kb.1000-1500Ftos díj ellenében. A Simple Pay ennyiből sokkal előnyösebb ugyan, mert minden ingyen van, regisztrációkor visszatérítendő 100Ft-ot zárolnak, de az vissza is adják,az csak a kártya valódiságát hivatott ellenőrizni. A MasterCard Mobile is anno vissza nem térítendő 99Ft-ot terhelt,de ott várni kellett mire a szmlainfókban megjelent, mert a részletezésnél volt egy kód, amivel aktiválni lehetett az appot. Ha valakinek bezáródott az app és kezdhette előről a regisztrációt, annak sokszor 99Ft-ot vonogattak lefele.

Anno mindegyiket próbáltam. A MasterCard Mobile-lal és az OTPay-jel szívtam nagyon sokat,az OTP-nek volt még QR kódos fizetési szolgálltatása, ez volt az OTPay,amit nagyon kevés helyen lehetett használni,de mára az is megszűnt, kiváltottak mindent a SimplePay by OTP-vel.

iPhone 11 64GB White / Huawei Matebook D15 R7 / Keep Calm Vape On / PH! app a GPlay áruházban / Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#3) iday


iday
aktív tag

Tök értelmetlen ilyen cikkeket írnod, ha nem engeded hogy hozzászóljon bárki...

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#4) st3v3np3t3r válasza iday (#3) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog

Ő... még is hozzá tudtál szólni.... :)) nem értem a felháborodásod okát :U

iPhone 11 64GB White / Huawei Matebook D15 R7 / Keep Calm Vape On / PH! app a GPlay áruházban / Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#5) iday válasza st3v3np3t3r (#4) üzenetére


iday
aktív tag

Nem ehhez a cikkedhez természetesen....

3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu

(#6) st3v3np3t3r válasza iday (#5) üzenetére


st3v3np3t3r
addikt
LOGOUT blog

Vannak blogjaim, amikhez nem várok hozzászólást,amikhez igen, azoknál engedélyezem ezt a lehetőséget:)

iPhone 11 64GB White / Huawei Matebook D15 R7 / Keep Calm Vape On / PH! app a GPlay áruházban / Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.